Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στις τράπεζες και στα «βαριά» blue chips το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Greek Investment Conference -και εύλογα. Ωστόσο, μερίδιο διεκδικούν -και φέτος- συγκεκριμένα mid caps, με κοινό παρονομαστή την εξωστρέφεια, τη διευρυνόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Profile «πρεσβευτές» αυτής της κατηγορίας, με την υπεραπόδοση των μετοχών τους, στη χθεσινή συνεδρίαση, να μην περνά απαρατήρητη. Στα 9,36 ευρώ με άνοδο 4,23% η μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ- νέο ιστορικό υψηλό, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 309,4 εκατ. ευρώ, στα 4,38 ευρώ με άνοδο 4,29% της Prοfile, στα 106,7 εκατ. η αποτίμηση.

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη η έναρξη του Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley σήμερα-αύριο, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν σχετικά, η φετινή διοργάνωση προεξοφλείται πως θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων χρόνων, πιθανότατα και η πιο ουσιαστική/αποτελεσματική.

Στο επίκεντρο των επενδυτών προφανώς και οι τελευταίες εξελίξεις -εύλογα ο τραπεζικός κλάδος θα έχει την τιμητική του- σύμφωνα και με την ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη, ωστόσο διαχρονικές αξίες της εγχώριας επιχειρηματικότητας θα προσελκύσουν -για ακόμη μία/πολλοστή φορά- το ενδιαφέρον.

Πίσω από τις «αστικές ευγένειες» και την τήρηση της θεσμικής δεοντολογίας, μία πρόσθετη σοβαρή κρίση πολιτικής και σχέσεων σοβεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Οπου πέρα από τη γνωστή και σταθερή στον χρόνο διαμάχη Βορρά-Νότου, προστίθεται -πλέον- ανάμεσα στα δύο νευραλγικά κέντρα λειτουργίας, τις Βρυξέλλες όπου εδρεύει η Κομισιόν και τη Φρανκφούρτη όπου ρυθμίζεται η νομισματική και πιστωτική πολιτική.

Στο πλούσιο ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου επιβεβαιώνεται η διαχρονική επιμονή του Βερολίνου για τήρηση άτεγκτης δημοσιονομικής πολιτικής, μάλιστα με το Βερολίνο να «δείχνει» τη Ρώμη και την Αθήνα.

Η σημερινή ανάρτησή μας αφορά σε Intralot και Lavipharm -αμφότερες χαρακτηρίζονται ως περιπτώσεις επιχειρηματικής/επενδυτικής επαναφοράς.

Κοινή η αφετηρία των δύο από την κατηγορία της Επιτήρησης -στην Κύρια Αγορά- πρώτα για τη Lavipharm (23/12/2022) πρόσφατα για την Intralοt (8/11/2023), με τις μεθοδικές ενέργειας των διοικήσεων να έχουν αποτέλεσμα, διακριτό σταδιακά στα 3μηνα της φετινής χρήσης.

Δυναμική επαναφοράς προς την κανονικότητα, που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν (και) στην επενδυτική κοινότητα. Η μεν διοίκηση της Lavipharm επίσπευσε την ανακοίνωση μεγεθών τρίτου 3μήνου/9μήνου (κύκλος εργασιών 59,7 εκατ., μικτό κέρδος 16,65 εκατ. και 2,10 εκατ. καθαρά), της δε Intralοt έφερε -πιο κοντά- για αύριο την ανακοίνωση των δικών της.

Σαφώς και η προσφορά των 8 plus δισ. για το placement του 22% της Εθνικής ήταν πέραν των εκτιμήσεων αισιόδοξων παραγόντων της αγοράς. Και μόνο το γεγονός πως ήταν κατά πολύ πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της ίδιας της τράπεζας προφανώς και είναι ενδεικτικό.

Σημειωτέον πως την ημέρα της κάλυψης. η Εθνική είχε αποτίμηση κάτι λιγότερο από τα 5,3 δισ., σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 6,29 ευρώ διαμορφώνεται στα 5,753 δισ.

Ηδη στην 3η θέση, με τη Eurobank με 6,057 δισ. στη 2η (στην 1η με 9,280 δισ. η Coca Cola HBC), αφήνοντας αρκετά πίσω ΟΤΕ (5,519), ΟΠΑΠ (5,369), Mytilineos (5,038).

v