Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ενδείξεις αναβίωσης μίας παλαιάς συνήθειας, από την εποχή του «κάγκελου» στη Σοφοκλέους 10. Η παράδοση ήθελε προς το τέλος μίας χρήσης να «καλλωπίζονται» θυγατρικές και συμμετοχές επ' ωφελεία των μητρικών και εισηγμένων holdings.

Εχουν παρέλθει χρόνια και εορτές επί εορτών, ωστόσο το «έθιμο» έχει μείνει στη μνήμη των παλαιότερων, μένει να φανεί εάν θα επιχειρήσουν να το αναθερμάνουν/επαναφέρουν φέτος.

Προς το τέλος του 2023, μίας χρονιάς αποδοτικής για τους long, ενδεχόμενη διατήρηση του κλίματος εκτός θα διευκόλυνε την προσπάθεια αναβίωσης του «εθίμου» εντός.

Από το βράδυ της Παρασκευής οι 5 από τους 6 οίκους αξιολόγησης που βαθμολογούν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας την εντάσσουν στην επενδυτική βαθμίδα. Στο κατώτατο όριο της κλίμακας διαβάθμισης μεν -που πρακτικά σημαίνει ότι ακολουθεί δρόμος για τα... Α-, ελάχιστο απαιτούμενο όμως για τη ριζική αναθεώρηση της στάσης των πανίσχυρων αγορών. Θα φανεί, σταδιακά προς το 6μηνο του 2024, όταν η Morgan Stanley θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό προοπτικής προς την επανένταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Με τον ούριο αέρα του Νοεμβρίου η πρώτη των long για τον Δεκέμβριο. Από τις 1.275,13 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με θετικό πρόσημο 6,57% σε μηνιαίο. Από τις 3.112,62 με συν 6,32% ο FTSE 25, από τις 1.082,70 με 13,47% ο ΔΤΡ και με 7,59% στις 2.118,51 μονάδες ο FT MidCap.
Πρώτη συνεδρίαση για τον Δεκέμβριο, με εύλογο το ενδιαφέρον για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου
από τη Fitch, σήμερα το βράδυ.

Σχεδόν διπλάσια η ανοδική κίνηση για το ΧΑ τον Νοέμβριο έναντι του αντίστοιχου του 2022 (καθώς το περυσινό ανοδικό είχε ξεκινήσει νωρίτερα/λίγο πριν τα μέσα Οκτωβρίου).

Το βραβείο του “Best Sovereign Risk Manager of the Year” απένειμε στον ΟΔΔΗΧ το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net, στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Το εν λόγω βραβείο έχει δοθεί ξανά στον ΟΔΔΗΧ το 2018, ενώ για την επιλογή του εκάστοτε νικητή ακολουθούνται εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων, υπό συνθήκες έντονου διεθνούς ανταγωνισμού. Και επειδή η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο, η αναφορά του ΥΠΟΙΚ στον επικεφαλής και την ομάδα του.

Κατά γενική εκτίμηση, το Greek Investment Conference ήταν -ίσως- το καλύτερο Road Show που έχει διοργανωθεί για τις εισηγμένες στο ΧΑ. Πολύς κόσμος, κατάμεστες αίθουσες σε όλα τα πάνελ, όπως σημειώνει και ο ΧΑΜαιλέων.

Ελάχιστα όμως τα περιθώρια ερωτήσεων τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες του κλάδου ενέργειας, τους επικεφαλής πολλών αξιόλογων εισηγμένων, τους εκπροσώπους των private equity funds.

Απόντες -για δεύτερη σερί χρονιά- οι εκπρόσωποι του Τύπου, με εύλογα τα ερωτήματα της κοινότητας για τους ακριβείς λόγους αυτού του αποκλεισμού. Θέματα κόστους δεν υφίστανται -ουδέποτε τέθηκε ζήτημα φυσικής παρουσίας, εάν αυτός ήταν λόγος αποτροπής για την ΕΧΑΕ, τη Morgan Stanley-, ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο... αλλά ούτε καν η δυνατότητα μίας «τηλε-ενημέρωσης»; ενός «τηλε-τραπεζιού»;

v