Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ηταν τέλη Ιανουαρίου 2023, όταν η στήλη αναφερόταν στην έκπληξη του ΤΙΤΑΝα (στις 26 Ιανουαρίου) με αφορμή την ισχυρή άνοδο της μετοχής. Τότε, με 6,66% στα 14,42 ευρώ, με (ασυνήθιστα) αυξημένες συναλλαγές. Ανοδος που προετοιμαζόταν μεθοδικά από τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, με αποτέλεσμα το διόλου ευκαταφρόνητο 20% (έως την 25η Ιανουαρίου).

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, με τη μετοχή πλέον στα 20,80 ευρώ νέο υψηλό 57 μηνών, με μεταβολή 72,47% για φέτος. Αποτέλεσμα των μεθοδικών ενεργειών της διοίκησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν τελευταία με την ιδιωτική έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. και τις προβλέψεις για αποτελέσματα έτους πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.

Ξεκινώντας από τη Wall Street, με την «αγορά των αγορών» στο επίκεντρο και λόγω της συνεδρίασης της Fed στις 12-13 Δεκεμβρίου. Επικρατούσα εκτίμηση πως ο Jerome Powell θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο ζητούμενη είναι η τακτική που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στην ποσοτική σύσφιξη. Το συγκεκριμένο είναι και το μείζον πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η ΕΚΤ, σε μία συγκυρία που στις Βρυξέλλες δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στις 4.585,59 μονάδες ο S&P 500 με long φορά προς τις 4.646 μονάδες, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη. Στήριξη στις 4.573 μονάδες.

Ετοιμη για νέες εξαγορές με πυρομαχικά 50 εκατ. ευρώ η Ideal Holdings, επισημαίνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Προς έκδοση ομολογιακού η εισηγμένη -το μόνο equity fund στο ΧΑ- με τις εγγραφές την προσεχή Δευτέρα έως και Τετάρτη.

Κοινή εκτίμηση της κοινότητας πως τα 100 εκατ. θα καλυφθούν και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους (εύρος απόδοσης μεταξύ 5,5%-5,9%). Στα «όπλα» της εισηγμένης: το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, η χαμηλή μόχλευση, οι εκτιμήσεις για σημαντική μερισματική απόδοση, στοιχεία που «μέτρησαν» για να αποδώσει η ICAP το ΑΑ, όσον αφορά στην πιστοληπτική διαβάθμιση, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου.

Τον στρατηγικό σχεδιασμό για διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μέχρι το 2045, με επενδύσεις που υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ, παρουσίασε η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους επενδυτές, ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της μετοχής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Εύα Δ. Οικονομάκη παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά στη διάθεση του 20% (+ 10%) του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, που σύμφωνα με τα μεγέθη, κυρίως όμως τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, δημιουργεί έναν (δυνητικό) πόλο και επενδυτικού/χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.

Αρκετές φορές ήρθε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» που διατηρεί η Ελλάδα. Στα 37 δισ., από τα οποία τα περίπου 16 δισ. «κλειδωμένα» από τον ESM.

Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει τόσα λεφτά στην άκρη (αναλογικά με το ΑΕΠ της) και ένας από τους βασικούς λόγους είναι το οικονομικό κόστος. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι προϊόν δανεισμού και για τους τόκους χρειάζεται να καταβάλλει το κράτος περισσότερα από 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο ερώτημα γιατί μέχρι τώρα διατηρούσε η χώρα τα ταμειακά διαθέσιμα σε τόσο υψηλά επίπεδα, η απάντηση είναι συγκεκριμένη: έπρεπε το μαξιλάρι να λειτουργεί ως μηχανισμός καθησυχασμού των επενδυτών, προκειμένου να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι άλλωστε και τόσο μακρινό το 2012, όταν αποφασιζόταν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω του περίφημου PSI.

v