Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Οι 4 στις 13 μετοχές με θετικό πρόσημο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν mezzanines. CairoMezz με 5,61% στο 0,301 ευρώ, GalaxyCosmos με 1,44% στο 0,706 ευρώ, PhoenixVega με 1,28% στο 0,0793 ευρώ και Sunrise με 0,33% στο 0,3005 ευρώ.

Δεν το λες και άσχημα -το 4 στις 13- και μάλιστα σε μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή.

Στα mezzanines αναφέρεται καιρό τώρα -ίσως πρώτος- ο ΟΑΚ, αναλύοντας/εξηγώντας από τη σύνθεση αυτών των ειδικού χαρακτήρα σχημάτων μέχρι τον μηχανισμό εισπραξιμότητας/εσόδων.

Για αυτό και σήμερα αναπαράγουμε τη χθεσινή παρέμβασή του:

Ξεκινώντας από τα συναλλαγματικά, όπου και από τα πρώτα «χτυπήματα» (*), με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του ευρώ. Στήριξη το 1,0620 και σημείο καμπής προς το 1,055, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα futures.

Στις 5.123 μονάδες ο S&P 500, νωρίτερα από 0,45% υψηλότερα στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street, προϊδεάζοντας για το (δυνητικό) «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών.

Ανάλογα με την τάση των DAX, FTSE 100 (κυρίως λόγω Cοca Cola Hellenic) η στάση traders, επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χρηματιστές εκτιμούν πως κυρίως εγχώριοι διαχειριστές βγαίνουν πωλητές -σε αντίθεση με ξένους, που είναι πιο ψύχραιμοι-, με κλάδο-ρυθμιστή τον τραπεζικό (και λόγω αυξημένης βαρύτητας/στάθμισης) στις 1.202,29 μονάδες -έχοντας χάσει τη στήριξη των 1.241 μον.-, με κοντινή στήριξη στις 1.190 (και τελευταίο stop loss για long στις 1.150 μον.).

Απρ 12 2024

Στρατηγικό deal ΔΕΗ- Mytilineos ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ ελληνικών εταιρειών, αποκλειστικά σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συμφωνία 3ετούς διάρκειας και αφορά σε 4 χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.

Ο Δημήτρης Αβαρλής αναλύει γιατί είναι win-win η συμφωνία Mytilineos- ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά, και πως "κλείδωσε" το deal. Ενα σημαντικό- το σημαντικότερο μέχρι τώρα βήμα του ευρύτερα εννοούμενου ενεργειακού κλάδου της χώρας, στο πλαίσιο αυτού που από την περίοδο της Covid αναδείχθηκε από την "υπόγα" ως Greek Big Energy Play.

Σε «τετραγωνισμό» του κύκλου θα πρέπει να προχωρήσει σήμερα η Λαγκάρντ, προκειμένου να περισωθεί ό,τι περισώζεται από την ευρωπαϊκή οικονομία/επιχειρηματικότητα. Είναι και οι Ευρωεκλογές, οι ανησυχίες που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες.

Ξανά ρευστή, και αρκετά μάλιστα, η κατάσταση, με αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας σε ζητήματα καίρια, λ.χ. το κόστος/ποσότητα χρήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα επενδυτικά.

Ενδεικτική η περίπτωση της NOVAL Property, που κατά πώς φαίνεται μεταθέτει σε δόκιμο επενδυτικό χρόνο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για τον Απρίλιο ο πρότερος σχεδιασμός, για κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο 3μηνο το εγχείρημα -αλλά όχι πριν το Πάσχα-, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα.

Πριν ένα μήνα (5 Μαρτίου) η αναφορά της στήλης στην Optima Bank, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Η πρώτη (μη συστημική) τράπεζα, με προαναγγελθείσα (από την περίοδο των εγγραφών εισαγωγής στο ΧΑ) διανομή μερίσματος.

Σημειώναμε τότε: «... για κερδοφορία μεγαλύτερη των 100 εκατ. εκτιμούν, όπως και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 567,4 εκατ. ευρώ. Δίχως συμμετοχή Δημοσίου, ΤΧΣ κ.λπ., χωρίς NPLs, με διψήφιο ρυθμό ενίσχυσης της καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας (σύμφωνα με τα μεγέθη 9μήνου), έχει ενδιαφέρον η αυριανή ανακοίνωση. Ακριβώς γιατί φωτίζει και αυτή την πλευρά του (μη συστημικού) banking...».

v