Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Και μόνο ο τίτλος προϊδεάζει για κάτι σημαντικό, και όντως. Ο λόγος για το 1ο Συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, που δημιούργησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Στις εργασίες του συνεδρίου, εκτός από τις επίσημες ομιλίες και χαιρετισμούς θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, ειδικά όσον αφορά τις συναρπαστικές τεχνολογικές εξελίξεις στην Ενέργεια, που αφορούν όχι μόνον τα πλοία του εμπορικού μας στόλου αλλά και τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Με αφορμή τη διάθεση ποσοστών των δύο εισηγμένων -22% του μ.κ. της Εθνικής που είχε το ΤΧΣ και 11% του μ.κ. της Helleniq Energy από τους βασικούς μετόχους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ- έγινε η σύγκριση αμφότερων των placements.

Λόγω των αιτιάσεων που εκφράστηκαν στην επενδυτική κοινότητα, όσον αφορά στον ρόλο του Ταμείου -και κατά πόσο λειτούργησε αποτελεσματικά, στο εύλογο της αξίας κ.λπ.- νομίζω πως μας διαφεύγει μία ουσιωδέστατη λεπτομέρεια. Αυτή της ελεύθερης διασποράς, από την στιγμή που οι θέσεις των βασικών μετόχων στη Helleniq Energy ήταν στο 47,12% και το 35,48% αντίστοιχα -πριν τη διάθεση των ποσοστών. Στο 82,6% συνολικά και με μόλις 8,56% η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενα (και προεξοφλημένα) όσα ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελευταία για το 2023. Ωστόσο μία αναφορά που σχετίζεται με την αγορά στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ κέντρισε την προσοχή παραγόντων της αγοράς.

Συγκεκριμένα: στον σχεδιασμό της ΕΚΤ για τα ομόλογα γίνεται ρητή αναφορά για συνέχιση της επανεπένδυσης πλήρως των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2024. Σαφής η χρονική περίοδος κάλυψης των εγγυήσεων, πρώτο 6μηνο του 2024, σαφέστατη για τους εν λόγω οι οποίοι τη συσχετίζουν με την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, και το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου).

Εκτακτη γενική συνέλευση μετόχων σήμερα (στις 15.00') με την κοινότητα να προεξοφλεί περαιτέρω αποσαφήνιση του σχεδιασμού της διοίκησης Στάσση.

Στα 10,90 ευρώ -με υψηλό ημέρας τα 10,95 ευρώ (και υψηλό 52 εβδομάδων στα 11,22 ευρώ) με διακριτές τοποθετήσεις από "ισχυρά χέρια" τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στα 4,2 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου, που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκληρωτικού μετασχηματισμού διευρύνοντας το πεδίο δραστηριοτήτων πέραν των -μέχρι τώρα κύριων/core-

Προφανώς, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ENEL Romania (εκτός) της Κωτσόβολος (εντός) η κοινότητα θεωρεί πιθανότατη την επέκταση της επιχειρηματικής παρουσίας και σε άλλους κλάδους, με ότι αυτό αφήνει... ανοιχτό ως προοπτική για το 2024.

Στα 7 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 7,40 ευρώ. Με άνοδο 113,79%, προφανώς η μετοχή του ομίλου με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το 2023, απόρροια της θεαματικής επιχειρηματικής μεγέθυνσής του -κυρίως- διεθνώς και στην εγχώρια αγορά.

Με αφορμή σχόλιο του Ανέστη Κ. στη χθεσινή, η σημερινή ανάρτησή μας:

Σημείωνε ο συν-υπογείτης, γιατί η Cenergy Holdings είναι και θα παραμείνει sexy...

«... Eπενδύσεις 584 δισ. ευρώ ως το 2030, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επέκτασης των ΑΠΕ και της αύξησης της ζήτησης ενέργειας, απαιτούνται επενδύσεις 584 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ, καθώς τα διασυνδεδεμένα και σταθερά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας εύρυθμης αγοράς ενέργειας. Δεδομένου ότι το 40% των δικτύων διανομής μας είναι παλαιότερα των 40 ετών και η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, σημειώνεται ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ.

v