Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ουδεμία έκπληξη από την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές. Το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει από το βράδυ της Παρασκευής η Standard & Poor's με την κατά γενική εκτίμηση μη αναμενόμενη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ήταν -σχεδόν- σίγουρο πως θα αξιοποιούσε η ετοιμοπόλεμη ομάδα του Οργανισμού.

Δεδομένη η πρόθεση για εμπροσθοβαρή κάλυψη του σχεδόν συνόλου του δανειακού προγράμματος του 2024, ακριβώς όπως είχε υλοποιήσει το 2023. Για αυτό και η σχετική αναφορά του ΕΚΗ, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προϊδεάζοντας για την κίνηση του ΟΔΔΗΧ.

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση καθώς συνέτρεξαν προϋποθέσεις για αλλαγή τάσης. Η άνετη υπέρβαση των 1.405 και το κλείσιμο ακριβώς στις 1.420 μονάδες για τον ΓΔ αφήνει ανοιχτό -για σήμερα-
το ενδεχόμενο ανοδικής επαναφοράς.

Η αντίδραση για τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.200 μονάδες είχε μεν χαρακτηριστικά ανοδικής διόρθωσης -μετά από σημαντική υποχώρηση- αλλά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, εάν επιβεβαιωθούν ως στήριξη, τότε είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση των 1.240 μονάδων. Σημείο που είναι stop για short θέσεις.

Ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος για την έκδοση του επόμενου ελληνικού ομολόγου. Το πότε θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία, γνωρίζοντας πως η στρατηγική του Έλληνα dept manager είναι η εμπροσθοβαρής κάλυψη του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Συνεκτιμώντας πάντα τις συνθήκες/κλίμα στις αγορές.

Τις συνθήκες θα δούμε σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε από την Ουάσιγκτον (εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ), όπου και έγιναν πολλές επαφές και με επενδυτές αλλά και με εκπροσώπους ελεγκτικών οίκων (μεταξύ των οποίων και του… ζόρικου της παρέας, δηλαδή του οίκου Moody's).

Σκηνή 1η: Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο υποχωρεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο αλλά οι τιμές λιανικής των περισσότερων εταιρειών κινούνται ανοδικά. Αυτό έχει την προφανή εξήγηση ότι «αυτό βγάζει ο μαθηματικός τύπος πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν τα πράσινα τιμολόγια».

Σωστά, όμως υπάρχει και μια παράμετρος που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από δηλώσεις στελεχών της αγοράς: «Οι πάροχοι υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας των ρευματοκλοπών και αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος για τον οποίο τα τιμολόγια του ρεύματος συντηρούνται ψηλά παρά την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής (σ.σ. τα οποία σημειωτέον υποχωρούν και τον Απρίλιο). Προκύπτει λοιπόν ο πρώτος αιφνιδιασμός του συνεπή καταναλωτή: «Δεν πέφτει η τιμή του ρεύματος γιατί κάποιοι κλέβουν το ρεύμα και αντί η ευθύνη να πέφτει σε αυτόν που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και την προστασία του δικτύου, πέφτει σε αυτόν που δεν φταίει, δηλαδή στον καταναλωτή».

Αντίδραση μετά από καιρό για τη μετοχή του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που Δευτέρα-Τρίτη έφτασε να διορθώνει έως τα 8,1 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα 8,2 ευρώ της τιμής-εισαγωγής, στα τέλη Ιανουαρίου.

Εάν εξαιρεθεί η αρχική αντίδραση έως τα 9,56 ευρώ (7 Φεβρουαρίου), το διάγραμμα της μετοχής είναι προκλητικά πτωτικό, σε σημείο που διορατικοί χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μαζέματος από «ισχυρά χέρια». Ενδειξη ισχυρή, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, ειδικότερα τις τελευταίες συνεδριάσεις.

v