Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Η αύξηση του πληθωρισμού και στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη προβληματίζει καθώς δείχνει ότι, η συνεχιζόμενη μείωση στον ρυθμό θετικής μεταβολής των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συνεπώς, ούτε και το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Κοινός τόπος πως το year-end rally στη Wall Street στηρίχθηκε, κυρίως, στην προεξόφληση της επίσπευσης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Εκτίμηση που είχε διατυπωθεί και από έγκριτα μεγάλα «σπίτια», μάλιστα γινόταν λόγος για τον Απρίλιο. Πιθανότατα θα φανεί στη συνεδρίαση της 31/1-1/2.

Στις 1.126,44 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο 0,80% στην χθεσινή συνεδρίαση και 6,11% στις πρώτες 7 συνεδριάσεις του 2024. Στις 120,66 ο EutoStoxx Banks Index, με απώλειες 0,42% εχθές και συν 1,92% από αρχή έτους.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των ελληνικών έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Προϋποθέσεις για να συνεχιστεί -όπως άλλωστε συνέβη το 2023- υπάρχουν, λόγοι και αφορμές συντρέχουν. Ενδιαφέρουσα η σημερινή για τον κλάδο, καθώς θα γίνει η πρώτη συνάντηση/γνωριμία των τραπεζιτών με την Κλαούντια Μπουχ, διάδοχο του Αντρέα Ενρια στον SSM.

Το όνομα του Ντράγκι «παίζει» δυνατά για τον διάδοχο του Μισέλ, σύμφωνα με τους Financial Times. Η πρόθεση του Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ενεργοποιήσει δυναμική επανακαθορισμού των ισορροπιών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Κοινή εκτίμηση πως είναι η προοπτική των ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου) και λόγος, αυτό που οι FT αναφέρουν/προειδοποιούν ως «Το λάθος που οδηγεί σε δημοσκοπικό ράλι της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» (σχετική ανάλυση των Laura Dubois και Ben Hall/στις 25 Δεκεμβρίου).

Εντοκο ένδειξη για τον ΟΔΔΗΧ, σημειώναμε την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα έκδοσης του τίτλου χρέους 3μηνης διάρκειας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων κινήσεων του Οργανισμού.

Ενδειξη κατ' αρχάς για τον ίδιο τον Οργανισμό, στην περίπτωση που θα δοκίμαζε να βγει στις αγορές με ομόλογο -και μάλιστα 10ετούς διάρκειας, όπως πέρυσι-, ενδεχόμενο που από εχθές πιθανολογεί η JPMC.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνεδρίαση της ΕΚΤ -25 Ιανουαρίου- είναι σημείο αναφοράς, πρακτικά η διοίκηση του φορέα θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην έκδοση πριν ή μετά (πιθανότερο το δεύτερο). Ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχει και μάλιστα ισχυρή, θυμίζοντας την περσινή προσφορά των 21 δισ.(!) στην πρώτη «έξοδο», από την οποία αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ο S&P 500 διορθώνει -ήδη- από τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Από τις 4.697,24 μονάδες σήμερα, οριακό το discount στα futures νωρίτερα και στις 4.638 μονάδες η στήριξη. Στις 4.741 η αντίσταση. Η αδυναμία υπέρβασης των 4.800 ενεργοποίησε πωλήσεις, με τη δυναμική τους να μην έχει ολοκληρωθεί. Σε αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων 2023.

Στο ΧΑ αρμονική η ανοδική προσπάθεια, με ικανοποιητικό τζίρο (στα 74,5 εκατ.), επιμερισμένο σε τραπεζικά και blue chips. Στις 1.077 ο ΔΤΡ με στήριξη στις 1.070 και νέο (υψηλότερο) stop για long θέσεις στις 1.048 μονάδες. Αντίσταση, σύμφωνα με το μοιρογνωμόνιο του Ηλία Ζαχαράκη, Εθνική και Πειραιώς με συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι Alpha Bank και Eurobank.

v