Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη η προσοχή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ, την ίδια μέρα το Road Show της JP Morgan -θα έχει προηγηθεί το Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο (23/1), θα έπονται η συνεδρίαση της Fed (1/2), η επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς στο Παρίσι (2/2), λογικά θα έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ και θα ετοιμάζεται η Intralot για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου.

Ενδιάμεσα δεν αποκλείεται να έχει ακολουθήσει κάποια συστημική τη Eurobank -με την έκδοση Tier II-, πιθανότατα να έχει επιχειρήσει μία «καθαρή έξοδο» ο ΟΔΔΗΧ και ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις όπως η χθεσινή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τάση τείνουν να γίνουν στην κοινότητα οι κόντρες με βάση την αποτίμηση των εισηγμένων. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω το αυτονόητο, πως, «το μέγεθος μετράει», το έθετε πολύ σωστά ο ΧΑΜαιλέων, όταν εχθές αναφερόταν στον λόγο που Goldman Sachs και UBS επιδιώκουν για να δοθεί on block το 27% της Πειραιώς που έχει το ΤΧΣ.

Σημείωνε ο συμπαθής μου ΧΑΜ: Γιατί; θα ρωτήσετε. Διότι με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις, το 27% της Πειραιώς αξίζει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ξεπερνά δηλαδή το επίπεδο-κλειδί του 1 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να βάλει τη συναλλαγή στο «ραντάρ» των μεγάλων ξένων οίκων. Οι οποίοι αναζητούν deals με όγκο και δεν αρέσκονται σε μικρές (για τα δικά τους μέτρα) τοποθετήσεις. Έτσι θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και το placement περισσότερο επιτυχημένο.

Μεταξύ 4,25%-4,60% το εύρος επιτοκίου για το ομόλογο της Autohellas. Οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Οδηγός τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου: οπότε, με την προσθήκη πλέον και της δραστηριότητας στην Πορτογαλία που ενοποιείται πλήρως, καταγράφηκε για τρίτη συνεχή χρονιά νέο ιστορικό υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε λειτουργική και τελική κερδοφορία, μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022 αλλά και 2021.

Ειδικότερα, αύξηση 34,1% στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €762,5 εκατ. έναντι €568,6 εκατ. το 2022, με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €214,2 εκατ., αυξημένα κατά 20,2%.

Με επανέκδοση υφιστάμενων ομολόγων αναμένεται να βγει αύριο στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ. Χωρίς να είναι γνωστό -ακόμη- εάν θα αφορά ένα ή περισσότερα, αλλά έχοντας ως οδηγό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με το έντοκο 3μηνης διάρκειας (και την κατά τι χαμηλότερη «τιμολόγησή» του σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου), στην κοινότητα προεξοφλείται ότι η συμμετοχή των επενδυτών θα είναι ισχυρή.

Μέχρι νωρίτερα δεν είχε αποσαφηνιστεί, επίσης, εάν η διοίκηση του Οργανισμού θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στην έκδοση νέου τίτλου χρέους, σε μία συγκυρία που οι αγορές είναι long στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Στις 4.780,24 ο S&P 500, με τη Wall Street (σε αργία σήμερα) σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου. Ηδη την Παρασκευή έγιναν γνωστά τα μεγέθη έξι τραπεζικών ομίλων. Οι 4.800 μονάδες παραμένουν μία αντίσταση που -πιθανότατα- θα ξαναδοκιμαστεί και σε ενδεχόμενη υπέρβασή της θα αναπτυσσόταν δυναμική που σε πρώτη φάση θα μπορούσε να φτάσει στις 4.870 μονάδες. Φιλόδοξος -και σε δεύτερο χρόνο- στόχος των long είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, οι 4.957 μονάδες. Ενα ένα όμως, καθότι προέχει η επιβεβαίωση της στήριξης των 4.741 μονάδων.

v