Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Νέο ιστορικό υψηλό και μερική κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εως τα 25 ευρώ -περίπου-, 3 ευρώ υψηλότερα από τη μέση τιμή κτήσης της CosCo αλλά σε όρους αποτίμησης δεν φτάνει καν το ήμισυ της... Βαλένθια. Μόλις 617,5 εκατ. η αποτίμηση, βαθιά υποτιμημένη σε σχέση με των ανταγωνιστικών φορέων της πρώτης 5άδας στην Ευρώπη.

Ενα θέμα για τα μεγέθη του ΟΛΠ είναι -εύλογα- οι συνέπειες λόγω του ημιαποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας, με το ΔΝΤ να υπολογίζει σε 30% τη μείωση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με (ανεπίσημα) στοιχεία του OΛΠ η κίνηση στους προβλήτες του ΣΕΠ εμφανίζει σημαντική μείωση, αλλά στη διοίκηση θεωρούν πως ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα της κρουαζιέρας.

Τέτοια δημόσια εγγραφή είχε να γίνει χρόνια, μου εκμυστηρεύτηκε χρηματιστής (η εταιρεία του συμμετέχει στο σχήμα του ΙΡΟ). O ίδιος θυμάται και αναφέρεται στις τελευταίες μεγάλες εισαγωγές της Motor Oil και της ΔΕΗ το μακρινό 2001 (!). Πάνε 23 χρόνια...

Επίσης είναι η πρώτη εγγραφή μεγέθους μεγαλύτερου του ενός δισ. από την εποχή της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (1,2 δισ.), τον Νοέμβριο του 2007. Πάνε 17 χρόνια...

Η πρωτοφανής ζήτηση για το Ελευθέριος Βενιζέλος οδηγεί το Bloomberg να εκτιμήσει πως η «τελική τιμή» θα διαμορφωθεί στα 8 ή και τα 8,2 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο του εύρους 7-8,2 ευρώ.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της Εύας Δ. Οικονομάκη για το "φουλ ποντάρισμα της Jet2 σε Ελλάδα" η σημερινή αναφορά μας. Ακρως ενθαρρυντικά τα μηνύματα ενός από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης- θυμίζοντας πως Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο(*) ήταν οι κύριοι τροφοδότες του τουρισμού το 2023- καθώς σύμφωνα με την Εύα οι 1,52 plus εκατ. θέσεις αντιστοιχούν σε αύξηση 12% σε σχέση με το 2023.

Διψήφιο ποσοστό όσον αφορά σε νέες θέσεις, προκρατήσεις συνδυαστικά με την θεαματική αύξηση της ζήτησης από την αγορά των ΗΠΑ ενισχύουν τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου για ένα "θερμό"-τουριστικά- 2024. Θα προσθέσω την εντυπωσιακή άνοδο στα οικονομικά αποτελέσματα της AEGEAN το 2023 και τις προβλέψεις των Ευτύχη Βασιλάκη-Δημήτρη Γερογιάννη για το 2024. Το ευρύτερο ever πρόγραμμα της εισηγμένης για την τρέχουσα χρήση.

Σε ιστορικά υψηλά των 24 ευρώ η μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement, που πλέον αποτιμάται 1,836 δισ.
Ξεπέρασαν το όριο του 5% οι αγορές ιδίων μετοχών, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΧΑΜαιλέων.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ
θεωρούν τον όμιλο deep under value σε σχέση με την «εσωτερική αξία» της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Η συγκυρία ιδιαίτερη για τους ευρωπαϊκούς ομίλους τσιμεντοβιομηχανίας, με τη... μετανάστευση του ιρλανδικού κολοσσού CRH προ μηνών στη Wall Street να δημιουργεί αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο. Στις Βρυξέλλες συνέχισαν να καθεύδουν...

H συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, ο Ιανουάριος τελειώνει και στις αγορές στοιχηματίζουν αν η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου είναι θέμα ημερών ή ωρών.

Το κλίμα θετικό- αποτυπώθηκε τελευταία στις 2 «εξόδους» των Eurobank και Εθνικής, η ζήτηση για ελληνικά assets στα ύψη -επιβεβαιώνεται και από το ΙΡΟ για το 19% (+11%) του ΔΑΑ (Ελευθέριος Βενιζέλος) καθώς στις αγορές προεξοφλούν ότι από το δεύτερο 6μηνο θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τι μένει λοιπόν; Η ανακοίνωση της ημερομηνίας έκδοσης αλλά και της διάρκειας που θα έχει η πρώτη έκδοση για το 2024. Οι πιθανότητες το βιβλίο προσφορών να ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα είναι αυξημένες, άρα από σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ στο χρηματιστήριο. Αν θα έπρεπε να στοιχηματίσει κάποιος σε διάρκεια, μάλλον θα έπρεπε να ποντάρει στην 10ετία, τη διάρκεια που παρακολουθούν όλοι.

v