Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες «βλέπουν» ξένοι επενδυτικοί οίκοι, σε μία συγκυρία που η Αθήνα δεν θα είχε λόγους να αφήσει αναξιοποίητο το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται αλλά και τη σχεδόν βεβαιότητα πως πληθωρισμός και αποδόσεις/επιτόκια θα αυξηθούν μέσα στη χρονιά.

Στο 0,908%, νωρίτερα, το 10ετές, στα 8,8 δισ. που έχει αντλήσει η Αθήνα (από την αρχή του έτους), στα 30 και κάτι δισ. τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» (έχοντας εξοφλήσει, ήδη, τα 3,3 δισ. προς το ΔΝΤ) και το κυριότερο, άριστες οι σχέσεις με τις αγορές, σε θερμό κλίμα η εμπιστοσύνη, βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμοδίους, συνεπώς γιατί όχι η προετοιμασία για το επόμενο βήμα.

Στα 13,64 με υψηλό ημέρας τα 13,79 ευρώ, το χθεσινό «κλείσιμο», με άνοδο 1,04% και συναλλαγές 172.000 τεμαχίων.

Απόδοση 6,15% σε μηνιαίο και 15,59% από την αρχή του έτους, έναντι 5,62% και 10,95% αντίστοιχα, με τον ΓΔ.

Στα 7,60-15,94 ευρώ το εύρος διακύμανσης, σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση έχει ανακοινώσει 1-2 κινήσεις, που κατά την εκτίμηση των ειδικών θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, με συνακόλουθη την επαναφορά πάνω από τα 14 προς το σημείο αναφοράς των 14,20 ευρώ.

Mario Draghi: Πρωταγωνιστής σε... νέο ρόλο

Αποκαλυπτικό, ως συνήθως, το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, με πλούσιο παρασκήνιο για το
πώς «πάγωσε» ο οδικός χάρτης ΕΕ-Τουρκίας.

Αφορμής δοθείσης, θα σταθώ σε μία άλλη από τις πολλές παραμέτρους που αφορά την ΕΕ, τον ρόλο του Βερολίνου, τις Βρυξέλλες, το sofagate και το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός άλλου πόλου αντίβαρου στη μονοκρατορία των Γερμανών.

O λόγος για τον Mario Draghi και τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» που χρησιμοποίησε για τον R.T. Εrdogan.
Προφανώς και ο μέχρι πρόσφατα και πρόεδρος της ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά τη βαρύτητα του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, τη σημασία της κάθε λέξης -και ως δεινός σκακιστής μελετά, εκ των προτέρων, τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου του.

Εως τα 2,46 (υψηλό ημέρας) αντέδρασε (την Παρασκευή) η μετοχή, με αυξημένες συναλλαγές (409.000 τμχ)
Απόδοση 21,18% σε διάστημα μηνός, οπότε και "τρέχουν" εξελίξεις από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου.

Ενα πρώτο αποτέλεσμα ήταν το bonus (διανομή 90,8 εκατ. στους μετόχους * σε μετοχές Cenergy και μετρητά)

Με βάση αυτή την ενέργεια, για τη μετοχή το περιθώριο αντίδρασης εξαντλείται, προς τα 2,60 ευρώ. Επίπεδα, που αντιστοιχούν σε χρηματιστηριακή αξία, περίπου 950 εκατ.

Ωστόσο, στην αγορά είναι talk of the town, πως έπεται συνέχεια. Αυτήν, που με σχόλιο μας (στις 24 Μαρτίου, με τον εύγλωττο τίτλο: Placement ή και κάτι άλλο) εκτιμούσαμε. Το "...κάτι άλλο..." είναι το bonus, μένει τώρα να προχωρήσει η διοίκηση στο (προεξοφλημένο) placement. Διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, που εδώ και καιρό η "υπόγα" έχει εκτιμήσει, πως θα γίνει σε τιμές 1 plus δισ. ευρώ.

Σε διαδικασία κάλυψης (κλεισίματος) του χάσματος βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης. Του gap, όπως μας θυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, που δημιουργήθηκε ένα (και κάτι...) χρόνο πριν, Μάρτιο 2020, και οριοθετείται μεταξύ 882-892 μονάδων.

Πλήρης κάλυψή του ενισχύει το ενδεχόμενο υπέρβασης των 900 plus μονάδων.

Τεχνικά πάντα, και σύμφωνα με τη διαγραμματική απεικόνιση (και των μέχρι τώρα δεδομένων που έχουμε),
η φιλόδοξη στόχευση για τους long είναι... 4ψήφια (μεσοπρόθεσμα, πάνω και από τις 1.000 μονάδες).

Αλλά, ένα ένα, προέχει το... 900άρι και βλέπουμε.

v