Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στις 2.160,65 με χαμηλό ημέρας τις 2.144,83 μονάδες. Δεύτερη σερί δοκιμασία για τον δείκτη, στην ευρύτερη περιοχή των 2.150 μονάδων που αποδείχτηκε ανθεκτική. Τάση που εάν επιβεβαιωθεί -κατ' αρχάς- και σήμερα ξαναβάζει εντός παιδιάς τους αγοραστές.

Σημαντικές οι 2.150, καθώς απώλειά τους οδηγεί προς τις 2.080 με συνοπτικές κινήσεις.

Προσώρας, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, μένει να φανεί εάν είναι εφικτή η αντίδραση προς τις 2.180 που λειτουργεί ως αντίσταση. Υπέρβασή της καθιστά εφικτή τη συνέχιση προς τις 2.204 μονάδες.

Σε μία περίοδο επαναφοράς της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, των διεργασιών για τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων, το ύψος των επιτοκίων (κόστους χρήματος), ακόμη και των ανησυχιών για το κατά πόσον η Evergrande θα μπορούσε να αποδειχθεί μία κινεζική... Lehman, το σημαντικό -κατά την εκτίμησή μου- και σε αυτό εστιάζουμε σήμερα είναι η παρέμβαση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η προσδοκία του πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος ακόμα και μετά το ΡΕΡΡ, περιλαμβάνοντάς το στο ΑΡΡ, είναι αρκούντως καθησυχαστική και -θεωρώ- σε σωστή στιγμή, καθώς έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 9 Σεπτεμβρίου), με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να... κλείνει το μάτι στην προοπτική συνέχισης της υποστηρικτικής πολιτικής της Φρανκφούρτης προς την Αθήνα. Στο ίδιο διάστημα, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εκφράσει την πεποίθηση πως η Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποσύρει τη στήριξη προς την Ελλάδα όταν τελειώσει το έκτακτο -λόγω πανδημίας- πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Evergrande αναφέρεται εκτενώς σχετικό θέμα του Euro2day.gr.  Θα εστιάσω στην παράμετρο της μετάστασης του προβλήματος στις θυγατρικές του κινεζικού ομίλου (ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πλατφόρμας μετάδοσης περιεχομένου μέσω διαδικτύου), με εποπτικούς φορείς να προειδοποιούν πως εάν ο όμιλος πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Και αυτό το ενδεχόμενο είναι που χωρίζει τους αναλυτές σε δύο στρατόπεδα.

Το ένα, που υποστηρίζει πως η Evengrande θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κινεζική... Lehman, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία της «μηχανής» σε μία συγκυρία που η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ προσλαμβάνει χαρακτήρα σύγκρουσης. Ακόμη και ότι ένα... σκάσιμο της Evergrande θα διευκόλυνε την Ουάσιγκτον, με μερίδα αναλυτών να ισχυρίζεται πως η κρίση υποδαυλίζεται από τους Aμερικανούς.

Την ετυμηγορία της DBRS περιμένει, σήμερα, η αγορά. Θα αφορά στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (σε θετικές από σταθερές), την αξιολόγηση (σε ΒΒ από ΒΒ low) θα δείξει.

Πάντως ο καναδικός οίκος έχει προϊδεάσει θετικά εδώ και μία εβδομάδα.

Ενα ενδεχόμενο ΒΒ θα φέρνει πιο κοντά προς την επενδυτική βαθμίδα (θα απαιτείται η βαθμολόγηση με ΒΒ high και ΒΒΒ low). Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ακόμη ένα ανοδικό βήμα στη... σισύφεια (*) προσπάθεια για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με όσα ευνοϊκά για την οικονομία θα φέρει.

Θεαματικά τα αποτελέσματα εξαμήνου για την ElvalHalcor, ισχυρή η τάση και κατά το τρίτο τρίμηνο, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να «ακτινογραφεί» εκτενώς την εικόνα της εισηγμένης.

Ισχυρά μεγέθη, που έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση να διανείμει -ήδη- το πρώτο εξάμηνο μέρισμα σε είδος (μετοχές της Cenergy Holdings) και μετρητά 94,6 εκατ. (0,25 ευρώ/μετοχή).

Ομως, θα σταθώ σε δύο λεπτομέρειες, που κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και το 2022. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 41,4 εκατ. ευρώ για το H1'21 έναντι ζημίας 12,7 εκατ. ευρώ για το H1'20. Το αποτέλεσμα των μετάλλων επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ έναντι 58,6 εκατ. ευρώ στο Α' εξάμηνο του 2020.

v