Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στα 8,03 δισ. σε «κλείσιμο» η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ. Μέγεθος που ανεβάζει τον Οργανισμό στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, καθώς η Coca Cola/HBC με 7,73 δισ. υποχωρεί στη δεύτερη.

Επρεπε να περάσουν 12 χρόνια, για να σημειωθεί αυτή η ανατροπή, εξέλιξη που θα μπορούσε να λογιστεί
και ως σημείο των καιρών. Τα δε 18,26 της Παρασκευής είναι υψηλά -σχεδόν- 14ετίας (Ιούνιος 2008), εποχή που ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν πάνω από τις 4.000 μονάδες (!).

Πορεία προς την κορυφή, που επιτεύχθηκε με μεθοδικό σχεδιασμό, σταδιακή βελτίωση των ποιοτικών οικονομικών, επιχειρηματικών στοιχείων, αποδεικνύοντας πως μία εταιρεία με τα αρνητικά και θετικά ενός δημόσιου οργανισμού μπορεί να φτάσει να συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες του κλάδου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τραβήξει το χαλί των στηρίξεων, πριν μετρήσει τον αντίκτυπο
του πολέμου, λέει ο Ολι Ρεν.

Την προσεχή Πέμπτη (10 Μαρτίου) η σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ, που μετά τη διακριτή αλλαγή στάσης στην τελευταία (προηγούμενη) αποκτά καθοριστική σημασία. Και μάλιστα λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (την Τρίτη 15 Μαρτίου).

Αν και η Φινλανδία ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στα «γεράκια», όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ
στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ. Χθες, τελευταία ημέρα μηνός/2μήνου, ο αυστραλιανών συμφερόντων επενδυτικός όμιλος Macquarie Asset Management κατέθεσε 1,320 δισ. για τη συγκεκριμένη αγορά.

Τίμημα που έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να αποτυπώνει τη μεταβολή στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού του Διαχειριστή (έως τις 28/Φεβρ/2022) σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Αγοράς Μετοχών. Πρακτικά, επιπλέον 1,320 δισ. στο «ταμείο» της Επιχείρησης, ένας από τους λόγους της καλής χρηματιστηριακής εικόνας
της μετοχής, εν μέσω ευρύτερης διόρθωσης.

Σε φάσεις όπως η τρέχουσα, με τις αγορές να κινούνται ταχύτατα, η τεχνική προσέγγιση απαιτεί ιδιαίτερα
αυξημένη παρακολούθηση, προσοχή. Ειδικότερα στις ενδοσυνεδριακές κινήσεις, οπότε και τα stop losses
είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Ωστόσο, η Τεχνική Ανάλυση αρχίζει να δουλεύει όσο εκτείνεται το χρονικό διάστημα, εν προκειμένω σε εβδομαδιαίο. Με αυτή τη συλλογιστική, η αναφορά σε τεχνικά σημεία που χρήζουν παρακολούθησης, με ορίζοντα το «κλείσιμο» της συνεδρίασης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το μοιρογνωμόνιο του Ηλία Ζαχαράκη, για τον S&P 500 οι 4.234 μονάδες είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, με τα futures του δείκτη να παραπέμπουν, πριν λίγο, σε διόρθωση 2,05% (4.289 μονάδες).
Απώλεια της εν λόγω περιοχής ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης, με καταληκτικό τις 4.032 μονάδες. Σε αναστροφή τάσης, οι τιμές είναι στις 4.320 και 4.489 μονάδες.

Ραγδαίες οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με το Euro2day.gr σε συνεχή ροή. Στη σημερινή ανάρτησή μας θα περιοριστούμε σε μία παράπλευρη συνέπεια, με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά επενδυτικό/επιχειρηματικό.

Αφορμή, το κλείσιμο του εργοστασίου της Coca Cola/HBC στην Ουκρανία, με εκπρόσωπό της να δηλώνει
(Reuters), πως «... το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες...».

Ο λόγος, η τεράστια πίεση που δέχεται εδώ και καιρό ο όμιλος (και) στο επενδυτικό πεδίο, απόρροια των επίμονων ρευστοποιήσεων από τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου. Εισηγμένη (ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (με κωδικό CCH στον FTSE 100) μετρά ιστορικές απώλειες, γεγονός που επηρεάζει και την εισηγμένη στο ΧΑ (δευτερεύουσα αγορά).

v