Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ξάφνιασε την αγορά -από πολλές απόψεις- η εικόνα της ΤΙΤΑΝ την Παρασκευή.

Από τους ομίλους σηματωρούς, συνυφασμένους με την ιστορία του θεσμού (από το 1912 στο ΧΑΑ, δεύτερος παλαιότερος μετά την Εθνική), με 120ετή επιχειρηματική διαδρομή και θεσμικό ρόλο (λ.χ. o πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι -σχεδόν- μία 2ετία πρόεδρος και του ΣΕΒ) είναι αλήθεια πως δεν έχει συνηθίσει την επενδυτική/χρηματιστηριακή κοινότητα με ακραίες διακυμάνσεις.

Κάτι που ωστόσο συνέβη την Παρασκευή, όταν η αρχική ανακοίνωση του δ.σ. (σχεδόν 30' μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης) για σύγκληση έκτακτης γ.σ. με θέμα τη μείωση του κεφαλαίου κατά 200.000.000 ευρώ υπό τη μορφή επιστροφής μετρητών στους μετόχους πυροδότησε ράλι για τη μετοχή. Εως τα 14,16 ευρώ (8,92%), διακύμανση εντελώς ασυνήθης για τη μετοχή.

Ακόμη μία χρήση με σημαντική ενίσχυση του ομίλου το 2021. Με γεμάτο ταμείο, η διοίκηση εξετάζει το ζήτημα των εξαγορών όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής, ενώ στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι άξονες περαιτέρω ανάπτυξης τομέων και δραστηριοτήτων της εισηγμένης.

Θα περιοριστώ στη σημαντική παρουσία της Συμμετοχών στον κλάδο της Πληροφορικής, ειδικότερα στη συμβολή της Intelli Solutions, στο άνω των 400 εκατ. ανεκτέλεστο της UniSystems και στη συγκρισιμότητα με άλλες εταιρείες σε έναν κλάδο που είναι αιχμής και σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα εισρεύσουν 6 δισ. -κυρίως στο πλαίσιο του NGEu- τα επόμενα χρόνια.

Η επίτευξη του στόχου των 2.180-2.190 μονάδων για τον δείκτη (αντίστοιχα των 900 για τον ΓΔ), η διόρθωση, ήταν θέμα χρονισμού και αφορμής για να έρθει. Και από αφορμές ουκ ολίγες, για αυτό το χθεσινό «κλείσιμο» στις 2.140,20 προϊδεάζει για συνέχιση της κίνησης, με σημεία στήριξης προς τις 2.124 και 2.112 μονάδων για σήμερα (σε ημερήσιο).

Stop για long θέσεις οι 2.124, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (σε ωριαίο).

Σημαντική αντίσταση η περιοχή των 2.200 μονάδων έδειξε πως ενεργοποιούνται πωλήσεις από αγορασμένους χαμηλότερα από τις 1.884 μονάδες της 8ης Μαρτίου. Για την υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης απαιτούνται -προφανώς- ανάλογα θετικές εξελίξεις ενώ για την πειστικότητά της, συναλλαγές (τουλάχιστον) 80 εκατ., δηλαδή ενεργοποίηση επιπλέον επενδυτών, συνακόλουθα εισροή περισσότερων κεφαλαίων.

Στις 892,68 με υψηλό ημέρας τις 901,29 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά από μία εναρμονισμένη ανοδική διόρθωση από τα χαμηλά των 788,83 της 8ης Μαρτίου. Διόρθωση, απόρροια των σημαντικών πωλήσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Ακολούθησε αφομοίωση των νέων δεδομένων, σταδιακή προσαρμογή των επενδυτών στις απαιτήσεις των αγορών, με αποτέλεσμα τη σημαντική κίνηση έως την περιοχή των 900 μονάδων. Το επίπεδο που αντιστοιχεί -τεχνικά- στο 61% της όλης διόρθωσης, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, με την επαναφορά του ΓΔ στη ζώνη του ΚΜΟ200 ημερών να αποτελεί τον πρώτο-κύριο στόχο των αγοραστών. Στόχος που επιτεύχθηκε.

Πραγματοποιήθηκε, εχθές, εκδήλωση γνωριμίας για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Καλή αρχή και επίσημα για τον Γιάννο Κοντόπουλο, με την προσδοκία πως οι επόμενες πρωτοβουλίες -στις οποίες αναφέρθηκε- πρέπει να περιστραφούν γύρω από τρεις κρίσιμους άξονες να ευοδωθούν.

Για την -επιτέλους- ουσιαστική ωρίμανση, εμβάθυνση και ενίσχυση του χρηματιστηρίου.

Σημαδιακή, ωστόσο, η χθεσινή εκδήλωση καθώς μία εισηγμένη -η PAPOUTSANIS- ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022, όταν η πλειονότητα των εισηγμένων δεν έχει ανακοινώσει -ακόμη- μεγέθη καν τέταρτου τριμήνου 2021. Μάλιστα έχει δοθεί η δυνατότητα από τις Αρχές να το πράξουν έως την Παρασκευή 29 Απριλίου.

v