Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο εισαγωγής της θυγατρικής του ομίλου TITAN Cement International στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ενα ενδεχόμενο που εξετάζεται καιρό τώρα, στο πλαίσιο της βέλτιστης αξιοποίησης του ισχυρότερου περιουσιακού στοιχείου που διαθέτει η δεύτερη παλαιότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (από το 1912), μετά την Εθνική. Και που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, με χρηματιστές να εκτιμούν πως -πλέον- οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

Απευθυνθήκαμε σε παράγοντα της ΤΙΤΑΝ, ο οποίος δεν μας επιβεβαίωσε αλλά και δεν μας διέψευσε το σχετικό ενδεχόμενο. Ωστόσο η συζήτησή μας (με ανθρώπους της εισηγμένης) για το συγκεκριμένο είναι αρκετά παλαιά, πηγαίνει μήνες πίσω και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2021.

Ερχεται «πράσινο» σοκ για τη νησιωτική οικονομία, προειδοποιεί ο ΙΟΒΕ, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, όπου παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη του Ιδρύματος.

Εκτίναξη κόστους/εισιτηρίων, μείωση τουρισμού και αύξηση του κόστους ζωής. Κίνδυνος για σωρευτική απώλεια ΑΕΠ μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στην 4ετία, με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις Κομισιόν για μετάβαση στην «πράσινη» ακτοπλοΐα.

Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά, σε βαθμό που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων του ΣΕΕΝ, θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις... χθες.

Τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα και λήξη της απλής σειράς Απριλίου στα Παράγωγα.

Στις 2.243,65 μονάδες ο δείκτης, με άνοδο 4,83% στην εβδομάδα, με 12,70% στον μήνα, σε εμφανή ανοδική φορά.

Ηδη το stop έχει ανέβει -και πάλι- πάνω από τις 2.200 στις 2.205 μονάδες, η όλη αντίδραση συντηρείται αρχικά από τα τραπεζικά χαρτιά και τελευταία από τα blue chips, με το «χρήμα» να ακολουθεί κυκλικές κινήσεις.

Rotation, που μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με εμφανείς τους στόχους-αντιστάσεις στο διάγραμμα του Ηλία Ζαχαράκη.

Στις 651,51 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,23% χθες ο Δείκτης Τραπεζών. Σε φάση μίνι συσσώρευσης από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Μαρτίου και μετά. Και αφού είχε προηγηθεί η σημαντική αντίδραση από τον τοπικό πυθμένα των 505,99 της Τρίτης 8 Μαρτίου, πρακτικά της κίνησης που συνέβαλε στην επαναφορά του ΧΑ και σταδιακά στην κάλυψη των απωλειών που προκλήθηκαν με την εισβολή της Ρωσίας.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, ο ΔΤΡ σε intraday είναι σε short τάση, με το stop στις 657 μονάδες. Ενδεχόμενη υπέρβαση όμως επαναφέρει την τάση σε long, με πρώτο στόχο τις 674 μονάδες.

Στο 2,856% νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς και εύλογο το ερώτημα εάν η Αθήνα θα επιχειρούσε να βγει στις αγορές, με αυτά τα κόστη χρήματος.

Κατ' αρχάς να διευκρινισθεί πως η τάση είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, λ.χ. τα αντίστοιχα της Γερμανίας ήταν στο 0,8%, της Ιταλίας στο 2,5% κ.ο.κ., σε μία συγκυρία που τα funds περιμένουν και τις όποιες αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ μεθαύριο Πέμπτη.

Κατά δεύτερον, το αν κάτι είναι «ακριβό» ή «φθηνό» είναι σχετικό και ανάλογο της συγκυρίας, των καταστάσεων την εκάστοτε φορά. Περίτρανο παράδειγμα η έκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο, οπότε αντλήθηκαν 3 δισ. με σχεδόν 1,8% επιτόκιο που από ορισμένους είχε θεωρηθεί «τσιμπημένο» στην πορεία αποδείχτηκε ικανοποιητικότατο, και ευτυχώς που ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ τόλμησαν. Το αποτέλεσμα, βάσει των όσων δραματικών ακολούθησαν, δικαίωσαν τόσο τον Χρήστο Σταϊκούρα όσο τον Δημήτρη Τσάκωνα.

v