Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Big Deal εφοπλιστών με Βαρδινογιάννη για τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκαλύπτουν η Πένυ Κούτρα
και η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για  το 30% του μ.κ. του ομίλου, διανοίγονται περαιτέρω συνέργειες στην πράσινη ενέργεια και όχι μόνο. Προφανές πως ο ευρύτερα εννοούμενος κλάδος της ενέργειας είναι από αυτούς που θα πρωταγωνιστήσουν στη διαδικασία μετάβασης της επιχειρηματικότητας στην επόμενη ημέρα της οικονομίας μας.

Αιχμή οι ΑΠΕ, ενδεικτική η πρόσφατη ανάρτησή μας για τα «διψήφια premium» (στον ΕΚΗ της 29 Απριλίου), συχνές οι διακριτές «φωτογραφικές» αναφορές της στήλης στην κόντρα κίνηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -ειδικά της Τρίτης, που... έβγαζε μάτια- στη χθεσινή κόντρα άνοδο της Motor Oil κ.λπ., καθώς οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο αναμφίβολα έχουν και επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Με σημείο αναφοράς το «διπλό χαμηλό» των 613,98 και 619,47 μονάδων (Τρίτης-Τετάρτης) η προσπάθεια των long να υπερβούν τις 635 μονάδες.

Η απώλεια της συγκεκριμένης περιοχής ενεργοποίησε εντολές πώλησης/εξόδου, θέτοντας σε δοκιμασία τη long τάση του δείκτη.

Στις 594 μονάδες τιμή/σημείο ΚΜΟ200 ημερών -σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη-, το πιθανότερο να δοκιμασθεί σε επόμενο χρόνο αλλά όχι σήμερα-αύριο.

Ζητούμενη η επαναφορά πάνω από τις 635, η προσέγγιση των 650, με τον ΔΤΡ να αποδίδει 8,82% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών 5,52% του EuroStoxx Banks στο ίδιο διάστημα.

Είναι να απορεί κανείς με όσα διαδραματίζονται στην αγορά μας, που στην τελική, μόνο την αξιοπιστία της
δεν ενισχύουν. Αξιοπιστία που δεν είναι δα και στα καλύτερά της. Και όμως, μέχρι και χθες Τρίτη 3 Μαΐου, περί τις 30 εταιρείες δεν είχαν ανακοινώσει καν αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου-σύνολο 2021. Ξεπερνώντας ακόμη και το χρονικό όριο της ακατανόητης απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παρατείνει τη δυνατότητα δημοσίευσης κατά ένα μήνα. Εξαίρεση, που μπορεί να δικαιολογούνταν πέρυσι λόγω Covid-19, αλλά φέτος; Και όταν μάλιστα άλλες εισηγμένες, όπως λ.χ. η Mytilineos που νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε τα μεγέθη πρώτου τριμήνου 2022.

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου έμελλε να δοκιμασθεί (και χαθεί) το ανοδικό momentum του Απριλίου.

Ζητούμενη για την επανενεργοποίησή του η υπέρβαση των 936 μονάδων, με τον Ηλία Ζαχαράκη να εκτιμά πως εάν αυτή δεν επιτευχθεί, δεν αποκλείεται να καταγραφούν τιμές λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Σημεία αναφοράς οι προσδοκίες ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (αφορά κυρίως Εθνική, Mytilineos ενδεχομένως και ΕΛΠΕ), η αναβάθμιση-έκπληξη της ΔΕΗ από τη Standard & Poor's και της εκκίνησης της διαδικασίας για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, χθες. Ενδοσυνεδριακά έως τα 18,35 με τελική τιμή στα 18 ευρώ (3,21%) ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του FTSE 25. Με δευτεραγωνιστή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(*), καθώς η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,58% στα 9,95 ευρώ.

Προφανώς στην ΤΕΝΕΡΓ τοποθετείται και «γρήγορο χρήμα» που προεξοφλεί εξελίξεις (σύμφωνα με όσα
ακούγονται στην αγορά), ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αφορά σε καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα funds (και όχι προεξοφλητικά).

Το γιατί εξηγείται απλούστατα: ο κλάδος των ΑΠΕ διεθνώς είναι σε παρόξυνση -καιρό τώρα, ειδικότερα όμως ελέω ενεργειακής κρίσης/εισβολής της Ρωσίας κ.λπ.-, με την υπερτίμηση που τιμολογούνται οι επενδυτικές κινήσεις, οι εξαγορές, να δικαιολογεί χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη γενικότερα του εγχώριου κλάδου, ειδικότερα δε της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της χώρας.

v