Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Θέλει η Ελλάδα το θετικό βήμα της Moody’s το φθινόπωρο και ας είναι και… μισό, δηλαδή αναβάθμιση των προοπτικών, αν δεν είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση που θα φέρνει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης διεθνώς.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία που εύλογα έχουν «κυκλώσει» σε Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος.
Ο λόγος; Διότι θα «μεταφράζεται» σε προσαύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αρκετών δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας τα προσδιόρισε χθες (Economist) σε 12 με 20 δισ. ευρώ και εάν δεν γνωρίζει ο... mr Bond του ελληνικού (δημόσιου) χρέους, τότε ποιος...

Πριν χρόνια, ήταν περιπτώσεις εισαγωγών τσιμέντου από τρίτες χώρες, μη πιστοποιημένου, σύμφωνα με τις -τότε- kοινοτικές προδιαγραφές. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί κεντρικά -και στις Βρυξέλλες-, αναλύθηκε και λύθηκε, με «φρένο».

Προς τι η αναδρομή στο παρελθόν; Eπειδή το τελευταίο διάστημα γίνονται επώνυμες καταγγελίες για ανάλογες περιπτώσεις με άλλα υλικά. Στα χέρια της στήλης υπάρχει καταγγελία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, προς κάθε αρμόδιο.

Η ΕΝ.Ε.Χ αναφέρεται συγκεκριμένα «... σε έργο κατασκευής στον Λιμένα Θάσου χρησιμοποιείται εισαγόμενος Χάλυβας Οπλισμού Σκυροδέματος, του οποίου η χρήση στην Ελλάδα είναι παράνομη, επειδή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τεχνικής κατηγορίας (ποιότητας) Β500C κατά το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3. To έργο αφορά συγκρότημα κατοικιών και βρίσκεται επί του δρόμου της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ με κατεύθυνση προς Νότο, περίπου 100 μέτρα από το κτήριο της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι αύριο Πέμπτη είναι οι εγγραφές και ιδιωτών-φυσικών προσώπων στην έκδοση εντόκων 3μηνης διάρκειας με δυνατότητα συμμετοχής έως 15.000 ευρώ ανά άτομο. Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα απευθείας τοποθέτησης σε τρίμηνα έντοκα, είχε προηγηθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε 6μηνης και 12μηνης διάρκειας. 

Ευρύτατη η διαφορά επιτοκίων (κατάθεσης-δανεισμού/χρηματοδότησης), πολύ χαμηλές οι αποδόσεις στις προθεσμιακές και με τη στροφή αυτή του Οργανισμού επιχειρείται να διαμορφωθεί μία αγορά -περιορισμένη αρχικά- με προοπτική να ανοίξει στο ευρύτερο κοινό.

Νέα άνοδος 2,61% στα 9,84 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings. Από τις 13 Δεκεμβρίου έχει να αναφερθεί ο ΕΚΗ στην εισηγμένη, τότε με αφορμή σχετική ανάρτηση του Ανέστη Κ.

Το 2023 έκλεισε με 3ψήφια απόδοση για το χαρτί, με 37,43% συνεχίζει το πρώτο 6μηνο του 2024. Ο όμιλος έχει ευρύ χώρο για να αυξήσει περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη του καθώς μέχρι το 2030 προβλέπονται επενδύσεις 584 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για διασυνδέσεις, σταθερά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνοριακή δυνατότητα μεταφοράς κ.ά., διασφαλίζοντας μία πολύ σημαντική επιχειρηματική/επενδυτική προοπτική.

Εύλογη η μεταβλητότητα και το ρίσκο στις αγορές, σε περίοδο «ακριβού και λιγότερου χρήματος», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία στην Ευρώπη.

Σε αυτή την περίοδο, που η Γαλλία -δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε- έχει φτάσει να δανείζεται ακριβότερα από την Πορτογαλία, η οποία έχει rating τρεις κλίμακες χαμηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, έχει μεγάλη σημασία το πόσο και πώς «τιμολογούν» οι αγορές (δηλαδή τα κάθε λογής funds, συμπεριλαμβανόμενων των vultures που προκάλεσαν ήδη δύο μίνι sell off στο υπέρογκο γαλλικό χρέος).

v