Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2011

Έδραση όπως λέμε ΑΕΓΕΚ;

Έδραση όπως λέμε ΑΕΓΕΚ;
Η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ είναι λίγο-πολύ γνωστή στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέσα από μια σειρά ενέργειες των τραπεζών, η εταιρία φαίνεται να σώθηκε, πλην όμως οι μέτοχοι πλειοψηφίας είδαν να «αφανίζονται» από το ταμπλό ακόμη και τα όποια… ρέστα τους είχαν απομείνει!

Συγκεκριμένα, από τα 11 ευρώ περίπου που είχε κάνει υψηλό την τελευταία πενταετία, σήμερα η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη μόλις στα 18 λεπτά…

Η υπόθεση της ΑΕΓΕΚ μας ήρθε στο μυαλό όταν διαβάζαμε την ανακοίνωση της Έδρασης για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα φέρει προς ψήφιση στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου.

Το σχέδιο και οι «πίσω γραμμές» του

Το βέβαιο είναι ότι η Έδραση σκοπεύει να προχωρήσει: 1) σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων έως 20 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, β) στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και πάλι με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και γ) στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου.

Γιατί η αύξηση κεφαλαίου θα είναι έως 20 εκατ. ευρώ; Πρώτον, προκειμένου τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρίας (-12,1 εκατ. στις 31/3/2011) να επανέλθουν σε θετικό επίπεδο. Δεύτερον, για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας (γύρω στα 20 εκατ. στις 31/3/2011). Και τρίτον, για να βελτιωθεί η ρευστότητα του ομίλου.

Βέβαια, τα 20 αυτά εκατ. ευρώ δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω» προκειμένου να τακτοποιηθεί η ρευστότητα της Έδρασης.

Γι' αυτόν τον λόγο, θα επιστρατευτούν πέρα από την ΑΜΚ (το πιθανότερο είναι πως σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από τράπεζες), ΜΟΔ (προφανώς και αυτό από τράπεζες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό), επιμηκύνσεις δανείων και συμβάσεων leasing (βλέπε τράπεζες) αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (αν δεν προκύψει ενδιαφέρον από τρίτους, τότε προφανώς αγοραστές θα είναι και πάλι οι τράπεζες)…

Ποια περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν; Το ακίνητο της εταιρίας στο Κορωπί, οι συμμετοχές στις Έδραση Ενεργειακή και Στρωτήρες, καθώς και 31 οριζόντιες ιδιοκτησίες στο Νέο Φάληρο…

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά;

Πρώτον, οι τράπεζες που θα «βάλουν πλάτη» σε ΑΜΚ, ΜΟΔ, αγορές ακινήτων κ.λπ., από τη μια τσέπη θα εκταμιεύουν κεφάλαια και από την άλλη θα τα εισπράττουν με τη μορφή εξυπηρέτησης των (επισφαλών σήμερα) δανείων τους!

Δεύτερον, έπειτα από όλα αυτά, στόχος είναι η Έδραση να «αναπνεύσει» ταμειακά, να εκτελέσει το υπόλοιπο των έργων της (γύρω στα 70 εκατ. ευρώ) και... στο τέλος της ημέρας να ορθοποδήσει, βασιζόμενη στην εξειδίκευση και στην τεχνογνωσία που όντως διαθέτει.

Κάποιοι, μάλιστα, θα έσπευδαν να πουν μπράβο σε ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς οι μικρομέτοχοι δεν θα κληθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη και οι τράπεζες θα αποκτήσουν τις νέες μετοχές προς 1,20 ευρώ, όταν η αναπροσαρμοσμένη τρέχουσα τιμή στο ταμπλό θα είναι μόλις 16 λεπτά…

Πού είναι το ζήτημα;

Ότι ακόμη και σε περίπτωση όπου το σχέδιο στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας δεν θα κερδίσουν παρά μόνο μερικά «ψίχουλα», καθώς η διάχυση (dilution) των μετοχών θα είναι τεράστια και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης θα έχουν περάσει σε τρίτους.

Όπως στην ΑΕΓΕΚ, δηλαδή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v