Στον ρυθμό πληροφοριών και διαψεύσεων κινήθηκαν χθες οι επενδυτές στη Wall Street. H ακραία μεταβλητότητα σε μία αγορά τρισ. δολαρίων σε όρους χρηματιστηριακής αξίας καταδεικνύει το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση βραχυπρόθεσμα. Εύρος μεταβολής σχεδόν 7% για τον S&P500, δείκτης που απαρτίζεται από μετοχές κολοσσών συνολικής αποτίμησης $ 46 τρισ.
Τελικά, νέες απώλειες 340 μονάδων για τον DJIA, μικρή άνοδος στο νήμα για τον Nasdaq, στις 5.062 μονάδες ο S&P500.
Προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές της Ασίας, στη συνέχεια/ξημερώματα ώρα Ελλάδας, με την έκβαση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Πεκίνου να κρίνει τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders. Απειλές επί απειλών, εκατέρωθεν, μένει να φανεί εάν αυτό το blame game των δύο θα οδηγήσει σε ακόμη έναν κύκλο sell offs ή σε βίαιη ανοδική διόρθωση/εκτόνωση.
«Θα λάβουμε δίκαιες συμφωνίες και καλές συμφωνίες με κάθε χώρα, και αν δεν το κάνουμε, δεν θα έχουμε καμία σχέση με αυτές», προειδοποιεί ο Τραμπ και τεντώνει το σκοινί με την Κίνα.
Η περίπτωση της Ιαπωνίας είναι ενδεικτική του τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που διαφανεί προοπτική Ουάσιγκτον-Πεκίνο να ανοίξουν «παράθυρο» προς τη διαπραγμάτευση. Ράλι ανακούφισης, νωρίτερα, στο Τόκιο καθώς ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ. Τα futures σε Νέα Υόρκη παραπέμπουν σε αντίδραση, ανοδικά διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, πλην όμως το χθεσινό roller coaster στη Wall Street επιβεβαιώνει πόσο ευμετάβλητα είναι όλα, σε βραχυπρόθεσμο χρόνο.
Από νέο μαζικό «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά, από νέες ισχυρές απώλειες με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εκκίνηση σήμερα από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα.
Aπό τις 1.478,92 μετά από ισχυρή διόρθωση 7,43% ο Γενικός Δείκτης, από τις 1.330,35 με 8,87% ο Δείκτης Τραπεζών, από τις 3.620,66 με 7,72% ο FTSE25 και με μεγάλες απώλειες 7,15% στις 2.301,12 μονάδες ο FTSEMidCap.
Σε όρους αποτίμησης, στο 2ήμερο Παρασκευής-Δευτέρας χάθηκαν σχεδόν 13 δισ. ευρώ, με την αξία συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 400 plus εκατ. ανά συνεδρίαση και στις τραπεζικές να πραγματοποιείται η ευρύτερη αλλαγή θέσεων από τα χαμηλά Μαρτίου 2020 (κρίση Covid-19). Υπολογίζεται ότι η ταχύτητα και έκταση αυτής της διαδικασίας ξεπέρασαν κατά πολύ την αντίστοιχη που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο 2024 (κρίση carry trade).
Προφανώς οι πωλήσεις που γίνονται στα δύο συνεχόμενα sell offs -σε τραπεζικά χαρτιά αλλά και στο σύνολο των blue chips- μετοχών σηματωρών απορροφώνται/αγοράζονται από αντικριστούς αγοραστές, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.
Σήμερα η ετυμηγορία του οίκου FTSE/Russell, με το θετικό ενδεχόμενο αναβάθμισης της αγοράς να μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει αφορμή για ράλι ανακούφισης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin