Χρηματιστήριο: Σε ποια «χαρτιά» ποντάρουν οι αισιόδοξοι

Ανοδος για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Στις μετοχές με διαμορφωμένη long τάση αναμένεται να βασιστεί η επιχείρηση αντίδρασης. Η υποχώρηση των τραπεζών προς νέα χαμηλά, το διεθνές κλίμα και οι βασικές στηρίξεις για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Σε ποια «χαρτιά» ποντάρουν οι αισιόδοξοι

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και του Σεπτεμβρίου, με 2+σημερινή συνεδριάσεις να μένουν και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πιθανότερο το ενδεχόμενο καταγραφής αρνητικού προσήμου για Γενικό Δείκτη και FTSE25, βέβαιο για τον Δείκτη Τραπεζών, καθώς μετρά απώλειες τριπλάσιες των δύο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο θεαματικής αναστροφής.

Στις 617,90 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.473,58 ο FTSE25 και στις 296,39 μονάδες ο ΔΤΡ, με τα περισσότερα στοιχήματα να αφορούν εάν θα αποφευχθεί (ή όχι) νέο χαμηλό, χαμηλότερο και των 263,25 μονάδων για τον πολύπαθο κλάδο. Προς αυτό συνηγορούν τόσο η εμφανέστατη προβληματική κατάσταση στον ευρύτερο κλάδο πανευρωπαϊκά (ενδεικτικές οι 52,98 μονάδες του EuroStoxx Banks) όσο η γενικότερη δυστοκία που συνεχίζεται σε μέτωπα καίρια, όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, πρόβλημα του χρηματιστηρίου μας δεν είναι τόσο ο τραπεζικός κλάδος, με τα ούτως ή άλλως γνωστά και χρονίζοντα ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την οργανική επαναφορά του, όσο οι σταθερές (και) για τον Σεπτέμβριο ρευστοποιήσεις θέσεων από την πλευρά funds σε τίτλους ομίλων, εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε βάθος χρόνου μάλιστα, με τον 25άρη να διορθώνει 35,88% από την αρχή του έτους.

Προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται, αφορά όμως συγκεκριμένους δεικτοβαρείς ομίλους (εξού το 11,18% στο 6μηνο). Πλην όμως στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη οι πωλητές είναι σταθεροί και δεν περιορίζονται σε κλάδους με προβληματική εικόνα διεθνώς, λ.χ. πετρελαιοειδή (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ), αλλά και ισχυρούς παραδοσιακούς ομίλους (ΤΙΤΑΝ) κ.α. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, πάντως, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στις συνεδριάσεις που απομένουν (μέχρι και την Τετάρτη) να επιχειρηθούν ενέργειες βελτίωσης της θέσης ορισμένων εισηγμένων, λόγω (και) του «κλεισίματος» 9μήνου. Το πιθανότερο, να περιοριστεί σε συγκεκριμένες εισηγμένες, γι' αυτό και αναφέρεται η long τάση για ορισμένες εξ αυτών. Ενδεικτικά και μόνον, σημειώνονται οι Mytilineos, Jumbo, Viohalco, Lamda Development, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι ΚΡΙ-ΚΡΙ, ElvalHalcor, Quest, Entersoft, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Πρόκειται για ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών με διαμορφωμένη long τάση.

Συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, με εύλογη την προσοχή σε αυτά της Aegean, ενώ σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση του τίτλου του «οχήματος ειδικού σκοπού» της Eurobank (EN.A plus).

Τεχνικά, για τον ΓΔ, οι 612 χαμηλότερα, οι 624 υψηλότερα, είναι τα 2 κύρια (βραχυπρόθεσμα) σημεία αναφοράς μας. Και για τον ΔΤΡ οι 294, που δικαιολογούν αντίδραση με κοντινότερη αντίσταση στις 310 μονάδες.

Συνεκτιμώντας την κινητικότητα σε διπλωματικό (και όχι μόνο) πεδίο (Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Πομπέο, ανέλυε νωρίτερα ο Φίλιππος Πανταζής), τη Σύνοδο Κορυφής (εκτός εάν σημειωθεί και νέο κρούσμα...) και ό,τι μπορεί να προκύψει, ανά πάσα στιγμή.

Κατά τ' άλλα, παραμένουμε ψύχραιμοι, αμήχανοι (και άβουλοι;) θεατές των drones να περνούν, όπως πολύ εύγλωττα σημειώνει ο Νίκος Γ. Δρόσος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v