Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα άδυτα των αναδυόμενων αγορών

Η δυναμική των αναδυόμενων αγορών δείχνει ακόμη ευτελέστερες ορισμένες δυτικές ανεπτυγμένες οικονομίες. Το The Banker συζητά με ομάδα ειδικών και ανακαλύπτει τις επόμενες "καυτές" περιοχές του πλανήτη.     

Στα άδυτα των αναδυόμενων αγορών
Ενώ οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένοι στη συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, οι αναδυόμενες αγορές ενισχύονται ολοένα και περισσότερο. Το The Banker συζήτησε με μία ομάδα εξειδικευμένων επενδυτικών συμβούλων σχετικά με τις νέες κλαδικές τάσεις και το από πού θα προέλθει το επόμενο κύμα ανάπτυξης.    

- Claudia Calich: Επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην Invesco.
- Rauhl Chadha: Επικεφαλής του τμήματος Ασίας Ειρηνικού στη Mirae Asset Global Investments.
- Roberto Lampi: Επικεφαλής του τμήματος μετοχών σε αναδυόμενες αγορές στην Barings.
- David Wickham: Διευθυντής του τμήματος της HSBC Global Asset Management για μετοχές αναδυόμενων αγορών ανά τον κόσμο.

Μπορούν οι αναδυόμενες αγορές να αντισταθούν στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους;

Claudia Calich: Οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να αντέξουν την κρίση όσο αυτή παραμένει εστιασμένη σε μικρότερες οικονομίες. Η επίδραση των περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών στις αναδυόμενες αγορές είναι μικρή, λόγω του ότι και το μέγεθός τους είναι σχετικά μικρό. Οι εξαγωγές των μικρών χωρών προς τις αναδυόμενες είναι περιορισμένες, όπως και το ύψος των επενδύσεων που κατευθύνεται σε αυτές.

Rauhl Chadha: Νομίζω πως οι αναδυόμενες αγορές είναι αρκετά ανθεκτικές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι και στη χειρότερη φάση της κρίσης, στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, οι οικονομίες των χωρών αυτών αναπτύσσονταν με το σχετικά υγιές ποσοστό του 5% - 6% σε όρους ΑΕΠ. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτώ ότι αν οι οικονομικές συνθήκες βρεθούν και πάλι σε πλήρη στασιμότητα -όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2008- θα υπάρξει προσωρινή επίπτωση και στις αναδυόμενες αγορές.

Ζούμε σε παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οπότε δεν είναι σωστό να λέμε ότι αν υπάρχει τεράστια κρίση σε ένα μέρος του κόσμου οι αναδυόμενες αγορές δεν θα επηρεαστούν, μια και υπάρχουν ροές χρήματος που διασυνδέουν όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Robertο Lampi: Η οικονομική πίεση που σχετίζεται με το ευρωπαϊκό χρέος και η κερδοσκοπία σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το rebound στην ιαπωνική δραστηριότητα που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, οδήγησαν σε μεγάλη αβεβαιότητα κατά τους τελευταίους μήνες και τελικά σε μεταβλητότητα. Εμείς (Barings) πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι επενδυτές είναι όλο και περισσότερο ικανοί να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα θεμελιώδη είναι ουσιαστικά ισχυρά και στην πολύ πιο αδύναμη θέση αρκετών δυτικών «ανεπτυγμένων» αγορών.

David Wickham: Αναμένουμε οι ανά τον κόσμο μετοχές των αναδυόμενων αγορών να εμφανίσουν σημαντικές αποδόσεις το 2011, καθώς αρκετοί επενδυτές καταλαβαίνουν ότι πολλές αναδυόμενες αγορές είναι πολύ πιο ασφαλείς από άλλα, μαστιζόμενα από το χρέος μέλη της ευρωζώνης.

Προκαλεί ανησυχία η άνοδος του πληθωρισμού στις αναδυόμενες οικονομίες;

κ. Calich: Ο πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις χώρες που μεγαλώνουν αντίστοιχα με τις δυνατότητές τους ή πάνω από αυτές (όπως συμβαίνει σε ορισμένα μέρη στην Ασία και στη Λατινική Αμερική) ή/και σε χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό προκάλεσε την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Εμείς (Invesco) περιμένουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα σταθεροποιηθούν, καθώς η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές γίνεται πιο ήπια το 2011. Οι πρόσφατες ευρείες πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων λογικά θα βοηθήσουν.

κ. Chadha: Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα θέμα που φόβισε τις αναδυόμενες αγορές περίπου 12 με 15 μήνες νωρίτερα. Αν και κάποιες από τις χώρες αυτές είδαν «τρύπες» να κλείνουν, πρέπει ακόμη να καταλάβουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ανόδου του πληθωρισμού σε πολλές από αυτές τις αγορές αποτελεί δημιούργημα των κυβερνητικών πολιτικών.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έδειξε ότι της είναι πολύ πιο άνετο να λειτουργεί με υψηλές αυξήσεις στους μισθούς - κάτι που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη στη βάση της πυραμίδας μεγαλώνει και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για λιγότερα αγαθά.

κ. Lampi: Ο πληθωρισμός αποτελεί σίγουρα έναν κίνδυνο για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά οι κεντρικές τράπεζες σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία και Περού ενήργησαν τους προηγούμενους μήνες στην κατεύθυνση σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους και -σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες- προσεγγίζουν τώρα το τέλος του κύκλου αυτού. Κατά την εκτίμησή μας, όλο αυτό θα δώσει κίνητρο για σημαντική θετική μετατόπιση του κλίματος υπέρ των αναδυόμενων αγορών.

Τώρα που αρκετές από τις αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη «αναδυθεί», ποιες είναι οι επόμενες χώρες που θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς και γιατί;

Το μακροπρόθεσμο ζήτημα των ισχυρών δημογραφικών και της ισχυρής ζήτησης εξακολουθεί να υφίσταται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία. Είμαστε ιδιαίτερα θετικοί έναντι των χωρών αυτών σε ορίζοντα 3 - 5 ετών. Η ζήτηση μάλλον θα εξακολουθήσει να εκπλήσσει με την άνοδό της. Εκτός της περιοχής Ασίας -  Ειρηνικού και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθούμε να προτιμούμε χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

κ. Lampi: Αυτό που καθιστά τις αναδυόμενες αγορές θελκτικές σε εμάς είναι η γρήγορη οικονομική ανάπτυξη που υπόσχονται, όταν η κυκλική ανάπτυξη συνδυάζεται με δομικές αλλαγές, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες.

κ. Wickham: Ηγέτης στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι τώρα οι αναδυόμενες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ακόμη άφθονες ευκαιρίες επιλογής μετοχών για όσους ενδιαφέρονται για μετοχές βασικών αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Πέρα από τον βασικό πυρήνα των αναδυόμενων αγορών, εξάλλου, υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες σε αρκετές από τις μικρότερες αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Κολομβίας, της Ινδονησίας, του Βιετνάμ, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Νοτίου Αφρικής (C.I.V.E.T.S.), λόγω του συνδυασμού ευνοϊκών δημογραφικών στοιχείων, αυξανόμενης αστικοποίησης, ισχυρών θεμελιωδών και εισαγωγής φιλικών προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεων.

Πώς εκτιμάτε ότι θα αλλάξει το δικό σας asset allocation τους επόμενους μήνες και γιατί;

κ. Chadha: Προς το παρόν, είμαστε πιο θετικοί για την Κίνα, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές και θεωρούμε ότι οι πληθωριστικές ανησυχίες θα κοπάσουν στα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα. Η Ρωσία είναι επίσης ελκυστική, λόγω των αποτιμήσεων και των συνεπειών από την πρόσφατη τόνωση στις τιμές των εμπορευμάτων. Πέραν αυτών, αναμένουμε τα κακά νέα για την Ινδία να κορυφωθούν εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων μηνών.

κ. Lampi: Είμαστε θετικοί για την Κίνα λόγω των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, της αύξησης του πληθωρισμού και των καλών προοπτικών ανάπτυξης. Η Ινδονησία είναι επίσης προτιμώμενη περίπτωση, καθώς η εκεί κυβέρνηση έχει κάνει έξοχη δουλειά στη διαχείριση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής. Εξάλλου, οι παράγοντες εγχώριας ανάπτυξης παραμένουν πολύ ισχυροί.

Σε ό,τι αφορά άλλες περιοχές, έχουμε γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί για τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν, ενώ η Μαλαισία αποτελεί ελκυστική πύλη εισόδου για μετοχές με έκθεση, μεταξύ άλλων, στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η πειθαρχία σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας με βάση την οποία επενδύουμε, και εξακολουθούμε να βλέπουμε τη Χιλή ως γενικά ακριβή περίπτωση όταν συγκρίνεται με άλλες αναδυόμενες αγορές.

Οι βραζιλιάνικες μετοχές φαίνονται λιγότερο ακριβές σε σχέση με παλαιότερα - γεγονός που μας ώθησε στην αύξηση των θέσεών μας στη συγκεκριμένη χώρα. Ακόμη, βλέπουμε ελκυστική τη Ρωσία, αλλά κυρίως μέσω μετοχών εταιριών που είναι στραμμένες προς την ίδια τη χώρα. Αν και η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, νιώθουμε ότι οι κίνδυνοι των χωρών αυτών αντισταθμίζουν τις αποτιμήσεις εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v