Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Top τραπεζικοί CEOs δίνουν το στίγμα του 2011

Τη στρατηγική & τις προτεραιότητες για το 2011 σκιαγραφούν 31 κορυφαίοι διεθνείς τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων οι κ. Μαντζούνης, Μπουλούτας. Τι διδάχτηκαν από την κρίση, τι λένε για φούσκα στις αναδυόμενες.

  • Anindita Ghosh
Top τραπεζικοί CEOs δίνουν το στίγμα του 2011
Τη στρατηγική και τις προτεραιότητες για το 2011 σκιαγραφούν 31 κορυφαίοι διεθνείς τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων οι κ. Μαντζούνης και Μπουλούτας. Τι διδάχτηκαν από την κρίση και πόσο πιθανή είναι μια φούσκα στις αναδυόμενες.

- Ποια είναι η άμεση προτεραιότητα της τράπεζάς σας για το 2011;


Δημήτρης Μαντζούνης, γενικός διευθυντής και CEO της Alpha Bank:

Έχουμε με επιτυχία επιβιώσει σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το 2011 ο χαμηλού ρίσκου ισολογισμός μας, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή μας βάση και την προσεκτική διαχείριση θέσεων ρευστότητας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε ισχυρή λειτουργική επίδοση από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Sean Morissey, CEO και πρόεδρος της Budapest Βank, Ουγγαρία:

Για εμάς είναι ξανά καιρός να προσδιορίσουμε και να ερευνήσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες. Πιστεύουμε στο τρέχον επιχειρηματικό μας μοντέλο, οπότε το 2011 θα επικεντρωθούμε στα ίδια πράγματα: στο λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων, στις νέες συνεργασίες και στις βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.

Ammar Husain, CEO της Standard Chartered bank, Αφγανιστάν:

Το 2011 θα θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην επέκταση της εγχώριας πελατειακής μας βάσης και στην επέκταση των υπηρεσιών μας στον νεοπαγή, αλλά πολύ ζωντανό ιδιωτικό τομέα του Αφγανιστάν.

Josep Peralba, CEO της Credit Andora, Ανδόρα:

Ο στόχος μας για το μέλλον είναι να δημιουργήσουμε ένα διαφοροποιημένο μίγμα προϊόντων και υπηρεσιών, που θα έχουμε φτιάξει ειδικά για τις αγορές μας. Βραχυπρόθεσμα, εξετάζουμε τον χάρτη με τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε παρουσία.

Samir Hanna, CEO της Bank Audi, Λίβανος:

Η κορυφαία προτεραιότητα της τράπεζας για το 2011 είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα επέκτασής της με σκοπό να εισέλθει στον εσώτερο κύκλο των μεγάλων περιφερειακών παικτών. Ανάμεσα στους άμεσους στόχους της επέκτασης είναι η Τυνησία και η Αλγερία, ενώ σκοπεύεται επίσης η συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Επιπρόσθετα, η τράπεζα ερευνά ευκαιρίες στην Τουρκία.

Walter Bayly, CEO της Banco de Credito del Peru:

Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ενίσχυση της διαρκούς ανάπτυξης ειδικά στη λιανική τραπεζική και κυρίως στον μικροδανεισμό και στον καταναλωτικό δανεισμό.

Chartsiri Sophonpanich, πρόεδρος της Bangkok Bank, Ταϊλάνδη:

Ως μέρος της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της θέσης μας στην Ασία, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την αλυσίδα υποκαταστημάτων μας στην Κίνα και στη Μαλαισία.

Mohammed Bin Yehya Al Rowaishan, πρόεδρος της Yemen Commercial Bank:

Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας. Προς το παρόν, έχουμε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,74%. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την ποιότητα των δανείων και των επενδύσεων.

Sim Tshabalala, αναπληρωτής CEO της Standard Bank, Νότιος Αφρική:

Οι στόχοι της Standard Bank έχουν γίνει πολύ πιο σφιχτοί, με την Αφρική και τους συνδέσμους για τη Μαύρη Ήπειρο να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Πρέπει να μπορούμε να συνδεθούμε με τους πελάτες μας που είναι εκτός συνόρων, γιατί εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Kenneth Micallef, head of CEO office της Bank of Valetta, Μάλτα:

Έχουμε τρεις προτεραιότητες: να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας -ειδικά στις μικρότερες αγορές, όπου νιώθουμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα-, να προστατεύσουμε την ποιότητα του ενεργητικού στο τρέχον περιβάλλον ήπιας μόνο ανάπτυξης και εύθραυστου κλίματος και να διατηρήσουμε υψηλούς δείκτες προστασίας των κεφαλαίου και της ρευστότητας εν όψει της Βασιλείας ΙΙΙ.

- Από πού θα προέλθει η μελλοντική ανάπτυξη της τράπεζάς σας;

Zhang Jianguo, πρόεδρος της China Construction Bank:

Ενώ θωρακίζει τις δυνάμεις της για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, η China Construction Bank θα συνεχίσει να προωθεί τον στρατηγικό της μετασχηματισμό, επενδύοντας περισσότερες πηγές σε αγορές με αξιοπρεπή ανάπτυξη.

Andre Sayegh, CEO της First Gulf Bank, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

Η First Gulf Βank θα εξακολουθήσει να εστιάζει στη δημιουργία αξίας, παράλληλα με την αύξηση των καταθέσεων και την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, σε δραστηριότητες επιχειρηματικές, λιανικής και treasury.

Corrado Passera, CEO της Intesa Sao Paolo, Ιταλία:

Η βασική προτεραιότητα για τον ερχόμενο χρόνο είναι να διατηρήσουμε τα στρατηγικά μας ερείσματα: συνεχής κερδοφορία, εμπορική τραπεζική εστιασμένη σε επιχειρηματικά μοντέλα "πραγματικής οικονομίας", ικανοποιητικό ιστορικό στη δομική μείωση του κόστους, χαμηλή μόχλευση και χαμηλό risk Profile. Όλα αυτά προσπαθώντας να παρέχουμε ισχυρές μετοχικές αποδόσεις. Επιπρόσθετα, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στη λιανική τραπεζική.

Hans Urlich Meister, CEO, Credit Suisse, Ελβετία:

Οι ελβετικές εταιρίες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις δυνατότητές μας, που απλώνονται σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν. Οι θεσμικοί πελάτες όλο και περισσότερο ζητούν συμβουλές επί εναλλακτικών επενδύσεων και αναδυόμενων αγορών και εμείς βρισκόμαστε σε εξαιρετική θέση ώστε να τους δώσουμε την κατάλληλη βοήθεια. Επενδύσαμε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εξειδίκευσής μας. Τα επόμενα χρόνια θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση όλο και περισσότερων συνεργασιών, για να επιτύχουμε συνέργιες, αλλά και στην εξέλιξη του συγκεκριμένου μοντέλου δράσης.

- Ποιες νέες στρατηγικές έχετε αναγκαστεί από την κρίση να εφαρμόσετε;


Thomas Ruhr, μέλος του Δ.Σ. της Erste Bank, Αυστρία:

Η γήρανση του πληθυσμού και το διογκούμενο δημόσιο χρέος είναι οι βασικές προκλήσεις για την Αυστρία. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο από τα θέματα αυτά, δύσκολα οι ενέργειας μιας τράπεζας θα αλλάξουν την κατάσταση. Όσον όμως αφορά στο πρώτο, ο γηράσκων πληθυσμός -με ηλικία άνω των 65 ετών- προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για cross selling ειδικών υπηρεσιών. Το 2030 προβλέπεται ότι 2,2 εκατ. Αυστριακοί θα είναι πάνω από 65ετών -σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 1,4 εκατ.- και ότι το 2050 θα φτάσουν τα 2,7 εκατομμύρια.

Nadezhda Ermakova, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Belarusbank:


Η κρίση αποκάλυψε την ανάγκη για διαφοροποίηση της πελατειακής βάσης. Οι τρέχουσες στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας είναι να εδραιώσει τη συνεργασία της με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Reijo Karhinen, εκτελεστικός πρόεδρος του OP Pohjola Group, Φινλανδία:

Αν και το δικό μας μοντέλο σχετίζεται με το χαμηλού ρίσκου bankassurance, το ολοένα και πιο απαιτητικό ρυθμιστικό περιβάλλον μας οδήγησε στην αύξηση της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, ενώ το εύθραυστο περιβάλλον μας ανάγκασε να γίνουμε αυστηρότεροι σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κόστους.

Abdel Karim Kabariti, πρόεδρος Jordan Kuweit Bank, Ιορδανία:

Κατά την ερχόμενη περίοδο θα εστιάσουμε στη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων και στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και στη δραστηριότητα που σχετίζεται με καταναλωτές.

Ibrahim Dabdoub, CEO του ομίλου National Bank of Kuweit:

Η συνολική μας στρατηγική παραμένει αμετάβλητη και αποτελείται από τρεις πυλώνες: την περιφερειακή επέκταση, τη συντηρητική και πειθαρχημένη προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνου και την ανάπτυξη της ηγετικής μας θέσης στο Κουβέιτ.

Maria Dolores Dancausa, CEO της Bankinter, Ισπανία: 
 
Κατά τη διάρκεια των δυσκολιών η Bankinter βρέθηκε σε καλύτερη θέση απ' ό,τι ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Bankinter εξέδωσε μεσοπρόθεσμο χρέος ως καλυμμένες ομολογίες και senior debt. 

Christian Clausen, πρόεδρος και CEO του ομίλου Noerdea:

Για εμάς, όπως υποθέτω και για τις περισσότερες τράπεζες, οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι εναπομείνασες οικονομικές αβεβαιότητες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Υποστηρίζουμε τους όποιους κανόνες μπορούν με βεβαιότητα να αποτρέψουν τις οικονομικές κρίσεις, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί η υπερρύθμιση και να μην εξαναγκαστούν σε μεταβολές τα τραπεζικά μοντέλα που δείχνουν σταθερότητα.

M D Mallya, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Bank of Baroda, Ινδία:

Κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς και η Ινδία έχουν να κάνουν με τους κινδύνους πτωτικής κίνησης των ρυθμών ανάπτυξης οι οποίοι σχετίζονται με την αργή ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, με τις διαρκείς κεφαλαιακές εισροές και τις επιπτώσεις τους στο νόμισμα. Επίσης, οι δυσκολίες του άμεσου μέλλοντός μας σχετίζονται με την ανοδική τάση στις τιμές των assets, που είναι κοινό πρόβλημα σε όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Dmitri Orlov, εκτελεστικός πρόεδρος της Vozrozhdenie Bank, Ρωσία:

Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμπορεύματα και τις τιμές τους. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά και έτσι δεν υπάρχουν πηγές ανάπτυξης της ζήτησης για ενέργεια. Στις συνθήκες αυτές θα πρέπει να στρέψουμε την οικονομία προς την καταναλωτική ζήτηση και να αναζητήσουμε εσωτερικές πηγές οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα δώσει ώθηση στον κλάδο. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να δανείσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ζήτηση.

Juergen Fitschen, μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Bank, Γερμανία:

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία επηρεάζεται ακόμα από δομικές αβεβαιότητες. Υπάρχουν πασιφανείς διαφορές στις τάσεις των ρυθμών ανάπτυξης ανά τον κόσμο. Οι διεθνείς οικονομικές αγορές αισθάνονται ακόμα την πίεση μεγάλου πλήθους προτάσεων και ιδεών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αντιδιαμετρικές επί του πώς θα πρέπει να αναμορφωθεί το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και πώς θα γίνει πιο ανθεκτικό. Ενώ κάποια από τα θέματα παραμένουν εξ ολοκλήρου αναπάντητα, η προσέγγιση που επιχειρούν ορισμένα κράτη χωρίς μεταξύ τους συνεργασία είναι επίσης πηγή ανησυχίας.

Benjamin Hung, CEO της Standard Chartered, Χονγκ Κονγκ:

Μακροπρόθεσμα, για να ανταποκριθούν επαρκώς στις αυξημένες εισροές, πολλές χώρες θα προσπαθήσουν να βαθύνουν και να διευρύνουν τις αγορές τους, ώστε να απορροφήσουν τα επιπλέον κεφάλαια ευκολότερα. Στο μεταξύ, οι χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μεγαλύτερη ισοτιμιακή ευελιξία. Εναλλακτικές πολιτικές θα περιλαμβάνουν το περαιτέρω χτίσιμο ισοτιμιακών αποθεμάτων, μακροπροληπτικά μέτρα, που θα αποσκοπούν στην τιθάσσευση των τιμών των ακινήτων ή και ενθάρρυνση των εκροών, ώστε να αντισταθμιστούν οι εισροές. Οι έλεγχοι θα πρέπει να εξεταστούν στις περιπτώσεις όπου το ζεστό χρήμα προκαλεί υπερθέρμανση του νομίσματος και μέσω της απότομης ανατίμησης είναι απειλή για την ανταγωνιστικότητα.

- Πόσο πιθανή είναι μια φούσκα στις αναδυόμενες αγορές και ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου;

Benjamin Hung, CEO της Standard Chartered, Χονγκ Κονγκ:

Οι αναδυόμενες αγορές αντιστοιχούν στο 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στα 2/3 της ανάπτυξής της. Οι εισροές κεφαλαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ακολουθώντας την απόφαση της FED για αύξηση της ρευστότητας με το τύπωμα χρήματος - κίνηση η οποία ευνοεί την ανάπτυξη φούσκας. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό ισοτιμιακής ανατίμησης και μακροπροληπτικής για να περιορίσουν την επίδραση στην εγχώρια αγορά.

Nazir Razak, CEO του ομίλου CIMB, Μαλαισία:

Από την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση και ένθεν, η κυβέρνηση της Μαλαισίας τάσσεται υπέρ μιας εκτενούς αναθεώρησης του παγκόσμιου συστήματος, προκειμένου αυτό να θεραπεύσει τα πολλά του μειονεκτήματα και ειδικά την απεριόριστη ροή ζεστού χρήματος και τις φούσκες που αυτό προκαλεί. Χαίρομαι που αυτές οι ανησυχίες είναι επιτέλους στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου διαλόγου. Αν ωστόσο είχαμε εισακουστεί νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει πολύ πόνο.

Ergun Ozen, CEO της Garanti Bank, Τουρκία:

Οι απεριόριστες εισροές χρήματος στις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκες. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Ποια εξέλιξη τοπικής κλίμακας πιστεύετε ότι θα ωφελήσει περισσότερο την τράπεζά σας;

Berislav Kutle, CEO της UniCredit Bank, Βοσνία-Ερζεγοβίνη:

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται γενικά περισσότερη κρατική οργάνωση ώστε να απλοποιηθεί η διοικητική δομή και να βελτιωθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Περεταίρω, ελπίζουμε σε ταχύτερη ανάκαμψη από την ύφεση προκειμένου να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις προς τη χώρα.

Guy Poupet, πρόεδρος και CEO του ομίλου BRD Groupe Societe Generale, Ρουμανία:

Σε τοπικό επίπεδο, νομίζω ότι η εξακολούθηση των μέτρων που σκοπεύουν στην επανενεργοποίηση της ρουμανικής οικονομίας είναι αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο την τράπεζά μας. Φυσικά, οι κυβερνητικές πολιτικές παίζουν σημαίνοντα ρόλο σε αυτό: προγράμματα όπως το Prima Casa, το οποίο απευθύνεται σε όσους θέλουν να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι με βοήθεια ενός τραπεζικού δανείου ή όπως αυτό για την αγορά αυτοκινήτου, αποδεικνύεται πως έχουν θετική επίδραση στην οικονομία.

Ergun Ozen, CEO της Garanti Bank , Τουρκία:

Η Τουρκία έμεινε ισχυρή κατά την πρόσφατη παγκόσμια κρίση, έχοντας την υποστήριξη ενός ανθεκτικού τραπεζικού κλάδου. Πιστεύουμε ότι εδώ και καιρό αξίζει την αναβάθμιση του κρατικού της χρέους λόγω της ταχέως ανακάμπτουσας οικονομίας της και της βελτιούμενης δυναμικής της σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος. Μια τέτοια αναβάθμιση θα βοηθήσει σίγουρα τις τουρκικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φρέσκα κεφάλαια.

-Ποιες αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα θα βοηθήσουν περισσότερο την τράπεζάς σας;

Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO της Marfin Popular Bank:

Η Κύπρος θα ωφεληθεί σημαντικά από την εν εξελίξει ενσωμάτωση των αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας ενδυναμώσει τη θέση της τόσο ως διεθνές οικονομικό κέντρο όσο και ως συναλλακτικός τραπεζικός κόμβος για τις αναδυόμενες αγορές. Η εξέλιξη των συναλλακτικών τραπεζικών υπηρεσιών σε συμβουλευτικού τύπου υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όχι μόνο θα βελτιώσει ουσιαστικά την κερδοφορία του κυπριακού τραπεζικού κλάδου και του ομίλου μας αλλά θα έχει και σημαντική επίδραση στο εγχώριο εισόδημα και στη ζήτηση.

Δημήτριος Μαντζούνης, γενικός διευθυντής και CEO της Alpha Bank:

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που ήδη λαμβάνουν χώρα, για όφελός της, άρα και της τράπεζας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν να απελευθερωθεί η σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα μας οδηγήσει ξανά στο μονοπάτι της σταθερότητας και της ευημερίας.


Roger Snelgar, γενικός διευθυντής της Standard Lesotho Bank:

Η ανά τον κόσμο βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας θα στηρίξει τις εξαγωγές μας, θα δημιουργήσει απασχόληση, θα ενισχύσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, θα αυξήσει τις ροές και θα δημιουργήσει δημόσιες δαπάνες.

Piet Moerland, πρόεδρος του Δ.Σ. της Rabobank, Ολλανδία:

Η βελτίωση του γενικού οικονομικού κλίματος και του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος θα είναι επωφελής για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, άρα και για τη Rabobank. Αυτό απαιτεί τόνωση της εμπιστοσύνης και πίστη τόσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v