Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mobile banking: Οι 10 πιο καινοτόμες εφαρμογές

Το iPhone και τα υπόλοιπα Smartphones κερδίζουν ολοένα περισσότερους πιστούς και στην ελληνική αγορά. Το "The Banker" εντοπίζει και προτείνει τις δέκα πιο καινοτόμες χρηματοοικονομικές εφαρμογές του σήμερα.

Mobile banking: Οι 10 πιο καινοτόμες εφαρμογές
Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ο πολλαπλασιασμός των smart phones και η άνοδος του Web 2.0 δημιούργησαν πραγματικό κατακλυσμό από καταναλωτικές αλλά και από business εφαρμογές.

CHASE MOBILE

Εφαρμογές Mobile banking είναι πλέον διαθέσιμες από σχεδόν κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα που έρχεται σε επαφή με καταναλωτές. Ωστόσο, δεν διενεργούνται όλες οι τραπεζικές εργασίες online και οι «χάρτινες» διαδικασίες συνηθίζονται ακόμη σε αρκετά μέρη. Στις ΗΠΑ, όπου μέσω επιταγών διενεργείται σχετικά μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών, η Chase λάνσαρε εφαρμογή για το iPhone της Apple. Η εφαρμογή αυτή συνδυάζει την υψηλή με τη χαμηλή τεχνολογία επιτρέποντας στους πελάτες να πληρώσουν στους λογαριασμούς τους «χάρτινα» τσεκ με ηλεκτρονικό τρόπο. Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως κατάθεσης που απαιτεί από τους πελάτες να φωτογραφίσουν το εμπρός και το πίσω μέρος της επιταγής είναι η πρώτη του είδους της που προσφέρεται από κάποια εκ των μεγάλων τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών.

BOKU PAYMENTS SDK

Το iPhone της Apple έχει καταστεί το αρχετυπικό smart phone, αλλά οι συσκευές στις οποίες «τρέχει» το λειτουργικό της Google, το Android, αποδείχτηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς τους τελευταίους μήνες και οι πωλήσεις τώρα ξεπέρασαν αυτών της συσκευής της Apple στις ΗΠΑ. Αν και η λειτουργικότητα του Android καθυστέρησε την ανάπτυξή της, τα πράγματα αλλάζουν. Η Boku, για παράδειγμα, πρόσφατα κυκλοφόρησε μια εφαρμογή αγορών -κάτι που στο iPhone είναι διαθέσιμο περισσότερο από έναν χρόνο- επιτρέποντας στους developers να μετατρέπουν σε χρήμα τις εφαρμογές του Android με χρέωση του παρόχου. Οι μικροπληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να απαιτούνται λεπτομέρειες πιστωτικής κάρτας ή άλλες χρηματοοικονομικές πληροφορίες και χρεώσεις που «περνούν» στον μηνιαίο τηλεφωνικό λογαριασμό.

SQUARE

Το iPad της Apple προκάλεσε κύμα αγορών όταν ξεκίνησε, τον περασμένο Απρίλιο. Οι καταναλωτές διαγκωνίστηκαν για να αποκτήσουν τρία εκατομμύρια συσκευές στις πρώτες 80 ημέρες κυκλοφορίας του προϊόντος ωθούμενοι από τις ιδιότητες της συσκευής ως ebook reader, συσκευής για Mobile gaming και διαδικτυακού browser. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει και business χρήσεις - όπως επί παραδείγματι την ικανότητά της να επιτελεί τον ρόλο του ταμία, από την οποία είναι μόλις ένα βήμα μακριά. Η εφαρμογή Square κυκλοφορεί με εξωτερικό card reader που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν μέσω πιστωτικής κάρτας. Οι πελάτες μπορούν να βάζουν μια εικονική υπογραφή στην touchscreen του iPad και η εφαρμογή τους δίνει απόδειξη σε μορφή email ή SMS και υπολογίζει τον φόρο. Επιτρέπει ακόμη σε επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις πωλήσεις τους μέσω μιας online λογιστικής πλατφόρμας.

WEPAY

Για μια ομάδα ανθρώπων το να συγκεντρώσει χρήματα, να τα διαχειριστεί και να τα δαπανήσει είναι αρκετά περίπλοκη διαδικασία, όπως γνωρίζει καλά όποιος έχει δοκιμάσει να πληρώσει για διακοπές με φίλους ή έχει αποπειραθεί να καταβάλει το ενοίκιο σπιτιού όπου διαμένει με συγκατοίκους. Τη λύση δίνει η WePay, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στήσουν έναν ομαδικό λογαριασμό με την εγγύηση του FDIC, του αμερικανικού φορέα ασφάλισης καταθέσεων για συγκεκριμένο χρήστη. Ο διαχειριστής του ομαδικού λογαριασμού μπορεί να θέσει το ποσό και τους όρους των πληρωμών και να στείλει ειδοποίηση για πληρωμές στα άλλα μέλη, ενώ το WePay θα προχωρήσει τη διαδικασία των πληρωμών και θα στείλει ακόμη και ειδοποίηση στα μέλη της ομάδας που εμφανίζονται απρόθυμα να πληρώσουν. Οι πληρωμές μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω προπληρωμένης VISA, από οnline μεταφορές ή με τον πιο παραδοσιακό τρόπο της έγγραφης επιταγής.

STRAIGHT2BANK

Οι εφαρμογές του mobile banking προσφέρονται σχεδόν παγκόσμια στο καταναλωτικό κοινό, αλλά οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες για τους business ή τους εταιρικούς χρήστες. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η Standard Chartered, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη τράπεζα που προσφέρει στους εταιρικούς και θεσμικούς της πελάτες μια εφαρμογή για έγκριση πληρωμών μέσω Mobile. Οι πελάτες της πλατφόρμας Straight2Bank έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές λειτουργίες και εγκρίνουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές τόσο τοπικά όσο και υπερσυνορικά, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Οι πελάτες λαμβάνουν στο τηλέφωνό τους αιτήματα προς έγκριση (πλήρως συμπληρωμένα με ID, τύπο πληρωμής, όνομα δικαιούχου και ποσό) και εφόσον επιβεβαιώσουν την πληρωμή, λαμβάνουν επιβεβαίωση της συναλλαγής απευθείας στο τηλέφωνό τους.

ZOPA

Όταν ψάχνει κανείς για δάνειο, το να αποφύγει όλες τις τράπεζες ακούγεται μάλλον δελεαστική πρόταση. Η οnline αγορά Zopa δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να κάνουν ακριβώς αυτό. Η ιστοσελίδα, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά στη Μ. Βρετανία και είναι τώρα προσβάσιμη και από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ιταλία, φέρνει σε επαφή επενδυτές και ανθρώπους που ζητούν δάνειο, παρακάμπτοντας εντελώς τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η Zopa ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει καλύτερες τιμές τόσο στους δανειστές όσο και στους δανειζομένους. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο του «social δανεισμού» κατά το «social networking», οι επενδυτές υποβάλλουν προσφορές επιτρέποντας στους δανειζομένους να επωφεληθούν από επιτόκια που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Σε αντάλλαγμα οι δανειζόμενοι υπογράφουν νομικώς δεσμευτικά συμβόλαια και εξυπηρετούν το χρέος τους σε μηνιαία βάση.

DAILY FINANCE iPhone

Οι επιλογές που έχουν οι επενδυτές και όσοι παρακολουθούν την αγορά είναι πολλές. Ωστόσο, όσοι έχουν σφιχτό προϋπολογισμό είναι πιθανό να ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τη δωρεάν εφαρμογή της Daily Finance. Για τους χρήστες που χρειάζονται up to date πληροφόρηση η εφαρμογή προσφέρει τιμές μετοχών σε πραγματικό χρόνο από την πλατφόρμα BATS και στοιχεία με 15λεπτη καθυστέρηση από το NYSE, το NYMEX και το AMEX, καθώς και τη δυνατότητα οικειοποίησης και παρακολούθησης ειδήσεων από περισσότερες των 3.000 πηγών. Οι τιμές των μετοχών και τα στοιχεία της αγοράς γίνονται αυτόματα update κάθε 30 δευτερόλεπτα, ενώ τα ενδοσυνεδριακά γραφήματα και οι τίτλοι των ειδήσεων ανανεώνονται κάθε 2 λεπτά. Προσφέρεται ακόμη η δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών χαρτοφυλακίων, καθώς και η πρόσβαση σε Interactive γραφήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η τρέχουσα και η ιστορική επίδοση των επενδύσεων και να συγκριθούν με άλλες παρόμοιες, αλλά και με δείκτες της αγοράς.

MINT.com

Με περισσότερους από 1 εκατ. χρήστες η ιστοσελίδα διαχείρισης χρημάτων Mint.com θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πλέον δημοφιλής από όσες σχετικές τραπεζικές εφαρμογές κυκλοφορούν τώρα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, μέσω των εφαρμογών της οι χρήστες παρακολουθούν αθροιστικά 175 δισ. δολ. σε συναλλαγές, 47 δισ. δολ. σε στοιχεία ενεργητικού, ενώ έχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης περισσότερων από 300 εκατ. δολ. Η ιστοσελίδα, η οποία εξαγοράστηκε από την εταιρία λογισμικού Intuit το 2009, μπορεί να συνδεθεί με σχεδόν οποιαδήποτε online τράπεζα και οποιονδήποτε λογαριασμό πιστωτικής κάρτας στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών τους. Το Mint.com μπορεί ακόμη να εξοικονομήσει ποσά αναζητώντας τις βέλτιστες προσφορές για πιστωτικές κάρτες και τους λογαριασμούς με καλύτερο επιτόκιο.

OBOPAY

Το να χρησιμοποιεί κανείς το τηλέφωνό του για να στείλει, να λάβει ή να ξοδέψει χρήματα σχεδόν αυτόματα μπορεί να ακούγεται… hi tech, αλλά η ιδέα του Obopay ήρθε στην κ. Carol Realini, την ιδρύτρια της εταιρίας και διευθύνουσα σύμβουλό της, ενώ απασχολούνταν εθελοντικά στην Αφρική. Παρατήρησε ότι ακόμη και στις απομακρυσμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οι άνθρωποι συχνά είχαν κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είχαν πορτοφόλι. Η εφαρμογή Obopay επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ συσκευών μέσω SMS, εφαρμογής κινητού τηλεφώνου ή Internet browser, ενώ χρεώνεται προμήθεια στον αποστολέα της εντολής. Αφού συνεργάστηκε με τη σενεγαλέζικη θυγατρική της Societe Generale, πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος μιας εφαρμογής που σχεδιάστηκε για να φέρει υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας σε πελάτες που έχουν λίγη ή καθόλου σχέση με τράπεζες.

E*TRADE MOBILE PRO

Η εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών E*Trade πρόσφερε online χρηματιστηριακές, επενδυτικές και σχετικές με την τραπεζική υπηρεσίες σε επενδυτές λιανικής επί αρκετά χρόνια, αλλά πρόσφατα έκανε το άνοιγμά της και προς τις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας. Η εφαρμογή Mobile Pro της εταιρίας είναι διαθέσιμη στο In Motion Blackberry όπως και στο iPhone, στο iPod Touch και στο iPad. Η εφαρμογή Mobile Pro δίνει στους χρήστες πρόσβαση στους τραπεζικούς και στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς τους, τους βοηθά να παρακολουθούν μετοχές και στοιχεία για options σε πραγματικό χρόνο, ενώ υποστηρίζει και εντολές, alerts, γραφήματα, προσωπικά χαρτοφυλάκια. Προσφέρει ακόμη δωρεάν ροή ειδήσεων από το CNBC. Ακόμα -και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό- οι επενδυτές που βρίσκονται σε κίνηση μπορούν να διενεργούν συναλλαγές επί μετοχών τόσο στο κανονικό ωράριο συνεδρίασης των αγορών όσο και εκτός αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v