Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό "τσεκούρι" στα τραπεζικά bonus

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στα bonus αφήνει τα τραπεζικά στελέχη δυσαρεστημένα. Το έγκυρο The Banker φιλοξενεί την κριτική στο επίμαχο μέτρο.

  • Charlie Corbett
Ευρωπαϊκό τσεκούρι στα τραπεζικά bonus
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στα μπόνους αφήνει τα τραπεζικά στελέχη δυσαρεστημένα. Το έγκυρο The Banker φιλοξενεί την κριτική στο επίμαχο μέτρο.

Τι είναι;

Είναι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θέτει ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών. Έως ότου φτάσει η χειμερινή εποχή για τα μπόνους, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν θέσει κανόνες που να περιορίζουν τις προκαταβολές με μετρητά προς τραπεζικά στελέχη. Μέσω των ίδιων κανόνων τα μεγάλα μπόνους θα πρέπει να "παγώσουν" αλλά και να συνδεθεί η μακροχρόνια απόδοση με το ύψος των αμοιβών.

Ποιος το οραματίστηκε

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ποια είναι τα βασικά σημεία

* Η καταβολή ποσοστού 40% - 60% όλων των μπόνους προς υπαλλήλους, τα οποία θεωρείται ότι έχουν σημαντική επίδραση στο risk Profile της τράπεζας, θα πρέπει να αναβληθεί.

* Αν η επίδοση ενός υπαλλήλου θεωρείται ότι έχει κάμψη το μπόνους του οποίου η καταβολή έχει αναβληθεί μπορεί να ανακτηθεί οριστικά από την τράπεζα.

* Τουλάχιστον οι μισές από τις προκαταβολές πρέπει να είναι σε μετοχές ή σε άλλα στοιχεία ενεργητικού συνδεδεμένα με την επίδοση της τράπεζας.

* Μόνο το 20% - 30% των μπόνους μπορεί να αποτελεί προκαταβολή.

* Τα μπόνους πρέπει να είναι αναλογικά με τον μισθό.

* Οι εθνικοί ρυθμιστές θα έχουν κάποια επιλογή στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά οι συνολικές ποσοστώσεις θα είναι σταθερά προκαθορισμένες.

* Οι ρυθμιστές θα μπορούν να επιβάλουν χρηματοοικονομικές ή μη χρηματοοικονομικές ποινές σε ομίλους με πολιτικές αποζημίωσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται ριψοκίνδυνες.

Τι υπάρχει στα ψιλά γράμματα;

Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη κανόνες για τα μπόνους - κάποιοι μάλιστα από αυτούς έγιναν αυστηρότεροι κατά το προηγούμενο διάστημα. Θα απαιτηθούν μήνες για να καθιερωθεί το νέο σύστημα κανόνων της Ε.Ε. Η κριτική που ασκείται επί του προκειμένου αναφέρει ότι οι υπάρχουσες εθνικές δέσμες κανόνων, όπως επί παραδείγματι αυτή της Βρετανίας, λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας κάθε οργανισμού ή τράπεζας - κάτι που οι κεντρικά επιβαλλόμενοι κανόνες δεν θα είναι δυνατόν να κάνουν.

Τι λέει ο κλάδος

Τα τραπεζικά στελέχη είναι σιωπηλά -όπως αναμενόταν- σε ό,τι αφορά τις παρούσες προτάσεις. Η κρίση είναι ακόμη νωπή και είναι νωρίς για να κάνει κάποιος θόρυβο με αφορμή τα μπόνους χωρίς να προκαλέσει περισσότερη δημόσια δυσαρέσκεια. Ωστόσο, στην ατμόσφαιρα υπάρχει η άποψη ότι η αρχική συμμόρφωση παρακάτω θα μετατραπεί σε δυσαρέσκεια. Οι τράπεζες ανησυχούν ότι με την αλλαγή των κανόνων θα χάσουν στελέχη-αστέρια, τα οποία πιθανώς θα κατευθυνθούν προς αγορές που δεν διέπονται από παρόμοιο καθεστώς μπόνους. Υπάρχει ακόμη σύγχυση σχετικά με την εφαρμογή. Η κ. Angela Knight, επικεφαλής της British Bankers’ Association, πρόσφατα είπε ότι η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά με το ποια ιδρύματα αφορά η νέα δέσμη κανόνων και με το σε ποιους ανθρώπους θα εφαρμοστεί.

Πόσο θα κοστίσει

Θεωρητικά, το να απαγορευτούν οι προκαταβολές και να περικοπούν τα μπόνους θα εξοικονομήσει έξοδα στις τράπεζες. Ωστόσο, το πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν μάλλον παρά θα μείνουν σταθεροί, προκειμένου να προσελκυτούν "αστέρες". Άλλοι υποστηρίζουν ότι, εκτός και αν το μέτρο εφαρμοστεί εξίσου σε παγκόσμια κλίμακα, τα ταλαντούχα στελέχη πολύ απλά θα αφήσουν την Ευρώπη με προορισμό την Ανατολή και τα εκεί οικονομικά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, όπου δεν υπάρχουν παρόμοιοι κανόνες.

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Οι επίσημοι της Ε.Ε. ισχυρίζονται ότι οι νέοι νόμοι θα αλλάξουν την "κουλτούρα των μπόνους" που κυριαρχεί στις τράπεζες. Η κ. Arlene McCarthy, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προωθεί τη νομοθεσία, λέει ότι με τον τρόπο αυτόν θα τερματιστεί η παραγωγή κινήτρων για υπερβολική ανάληψη ρίσκου.

Ο νόμος των παράπλευρων απωλειών

Υπάρχει ο κίνδυνος της φυγής από την Ευρώπη ταλαντούχων επαγγελματιών. Ο κ. Paul Marsden, διευθύνων σύμβουλος της Twenty Recruitment λέει ότι το μπλοκάρισμα με τα μπόνους θα έχει μικρή επίπτωση στο investment banking, αλλά ίσως αποδεικνυόταν καταστροφικό για εναλλακτικές αγορές επένδυσης, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν. Η κ. Knight υποστηρίζει πως οι πολιτικοί χρειάζεται να αντιληφθούν πως οι τράπεζες έχουν ήδη αλλάξει τις πρακτικές πληρωμών τους.

Μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό;

Κάθε μέλος της Ε.Ε. έχει ήδη περάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία αφορά στα δικά του τραπεζικά στελέχη. Αυτό καθιστά την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιττή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v