Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο θείος Σαμ σε βλέπει!

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ υποχρεώνει σε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους Αμερικανούς πολίτες όσα funds επενδύουν εκεί. Τι θα σημάνει αυτό για τα hedge funds και τις κεφαλαιαγορές;

  • Charlie Corbett
Ο θείος Σαμ σε βλέπει!
Η αναμόρφωση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στο πώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν κεφάλαια στο εξωτερικό καθώς και στο πώς οι ξένοι επενδύουν στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Τι είναι;

Είναι η αμερικανική πράξη για τη φορολογική συμμόρφωση των λογαριασμών εξωτερικού - US Foreign Account Τax Compliance Act (FACTA). Η ανανέωση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος σχεδιάστηκε για να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να καταστείλει τη μη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις. Θα επιβάλει στα ξένα χρηματοοικονομικά και όχι μόνο ιδρύματα που αρνούνται να δώσουν στοιχεία για Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών και επενδυτές παρακράτηση επιπλέον φόρου 30%. Θα εφαρμοστεί ακόμη και στις περιπτώσεις Αμερικανών πολιτών οι οποίοι κατέχουν αποκλειστικά λογαριασμούς που δεν ανήκουν σε αμερικανική τράπεζα ή σε άλλη αμερικανικής υπηκοότητας επενδυτική οντότητα.

Ποιος το οραματίστηκε;

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την πράξη για την παροχή κινήτρων προσλήψεων (Hiring Incentives to Restore Employment Act) τον Μάρτιο του 2010. Η FACTA είναι μέρος της και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ποια είναι τα βασικά σημεία;

Για να αποφύγουν την παρακράτηση φόρου τα ξένα ιδρύματα θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε:
* Να αποκαλύψουν όλους τους κατόχους λογαριασμών που είναι Αμερικανοί πολίτες.
* Να συναινέσουν σε όλες τις διαδικασίες πιστοποίησης και due diligence που απαιτούν οι αμερικανικές αρχές.
* Να αναφέρουν μία φορά τον χρόνο στην Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων (IRS) το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης κάθε Αμερικανού ιδιοκτήτη λογαριασμού. Ακόμα πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό του λογαριασμού, την αξία του και τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από και προς αυτόν.
* Να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της IRS για επιπρόσθετες πληροφορίες.

Τι υπάρχει στα «ψιλά γράμματα»;

Τα ψιλά γράμματα περιστρέφονται γύρω από τον ορισμό του «ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος». Οι απαιτήσεις της FACTA θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να περιλάβουν οποιαδήποτε επενδυτική οντότητα που λειτουργεί στον κλάδο. Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει οποιοδήποτε fund έχει επενδύσεις στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, οποιοδήποτε fund χρησιμοποιεί διαμεσολαβητή που έχει έκθεση στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές και οποιοδήποτε fund θα μπορούσε να έχει έστω και έναν Αμερικανό φορολογούμενο ως επενδυτή.

Τι λέει ο κλάδος;

Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με μια κυβέρνηση όταν αυτή λέει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και περισσότερο διαφανές φορολογικό πλαίσιο. Ωστόσο, το βασικό πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθεσίας προκάλεσε βαθιά ανησυχία σε ολόκληρο τον επενδυτικό κόσμο. «Η τρέχουσα νομοθεσία στις ΗΠΑ είναι ήδη αρκετά δυσβάσταχτη και αυτή η απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια θα επιβαρύνει την εικόνα ακόμη περισσότερο», λέει ο κ. David Aldrich, επικεφαλής εναλλακτικών επενδύσεων και αναδυόμενων αγορών για λογαριασμό της BNY Mellon στο Λονδίνο. «Θα περιλάβει όλους όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση χρήματος στις ΗΠΑ και στον κλάδο των εναλλακτικών επενδύσεων».

Πόσο θα κοστίσει;

Η παρακράτηση φόρου 30% θα ισχύσει για τους τόκους, τα μερίσματα και τις πωλήσεις τίτλων που γίνονται σε μη αμερικανικές τράπεζες και χρηματιστές, εκτός και αν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς. «Θα πρέπει κάποιος να λειτουργεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα προκειμένου να δικαιολογηθούν τα κόστη του due diligence που απαιτείται για να υπάρξει συμμόρφωση με τη FACTA», λέει η κ. Aldrich. «Θα γίνει υπόθεση των μεγαλύτερων funds».

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές;

Πάρα πολλοί Αμερικανοί πολίτες απέφυγαν να πληρώσουν φόρους χρησιμοποιώντας μεθόδους που μπορούν να κατηγορηθούν και για την οικονομική κρίση. Η κοινή επιτροπή των ΗΠΑ επί της φορολογίας εκτιμά ότι η FACTA τα επόμενα 10 χρόνια θα αποτρέψει φοροδιαφυγή ύψους 8,5 δισ. δολαρίων.

Ο νόμος των παράπλευρων απωλειών

Η FACTA θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν κεφάλαια στο εξωτερικό, όπως και τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στους αμερικανικούς τίτλους. «Αν ενεργοποιηθεί η FACTA θα έχει σημαντική επίδραση στις δραστηριότητες των αμερικανικών και όχι μόνο hedge funds, σε αυτές των private equity funds, των venture capital funds αλλά και των επενδυτών που επενδύουν σε αυτά», λέει ο νομικός κ. Pepper Hamilton. «Φαίνεται πιθανό να οδηγηθούμε σε υπερβολική παρακράτηση φόρου και για τον λόγο αυτόν οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για επιστροφές χρημάτων, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν. Η FACTA ακόμη θα εξαλείψει την ικανότητα των επιχειρήσεων να αντλούν κεφάλαια μέσω των εκδόσεων ομολογιών "στον κομιστή" (bearer bond)», επισημαίνει.

Μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό;

Η κοινότητα του Investment Management λέει «οπωσδήποτε ναι!». Λέει ότι πρόκειται για ένα ακόμη ρυθμιστικό βαρίδι που ο κλάδος κάθε άλλο παρά έχει ανάγκη. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα διαφωνήσουν λέγοντας ότι η FACTA είναι σημαντική για να αποφευχθούν μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις και να δημιουργηθεί περισσότερο δίκαιο και διαφανές σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v