Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

The Banker: Βραβεία επενδυτικής τραπεζικής 2009

Έναν χρόνο μετά την υπόθεση της Lehman Brothers το The Banker εντόπισε τις καλύτερες πρακτικές των ανά τον κόσμο επενδυτικών τραπεζών που τις οδηγούν έξω από τον κυκλώνα. Οι καλύτεροι ανά κατηγορία.    

The Banker: Βραβεία επενδυτικής τραπεζικής 2009
Πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένα έτος! Στα περυσινά βραβεία επενδυτικής τραπεζικής του The Banker η υπόθεση της Lehman Brothers είχε μόλις σκάσει, οι αγορές ήταν κλειστές και οι τράπεζες ήταν περισσότερο συγκεντρωμένες στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν παρά στις επιδόσεις ή στη δημιουργικότητα.

Δώδεκα μήνες μετά η όρεξη για ρίσκο επιστρέφει και ορισμένες αγορές εξομαλύνονται. Ενώ τα δάνεια βρίσκονται σε χαμηλό δέκα ετών, οι αγορές εταιρικού χρέους έχουν φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών και τα ανά τον κόσμο ομόλογα υψηλών αποδόσεων έχουν τριπλασιάσει την αξία τους από την αρχή του έτους. Οι ανακοινωθείσες εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν σε χαμηλό έξι ετών στο τρίτο τρίμηνο, αλλά παρ’ όλα αυτά συμφωνίες κλείνονται. Στις ΗΠΑ και στην Ασία οι αγορά δημοσίων εγγραφών είναι έτοιμη για διενέργεια συναλλαγών.

Όπως πάντα, οι μετέχοντες στη λίστα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική, αλλά επίσης προκρίνουν τη δημιουργικότητα και την επιμέλεια που καθιστούν τον κλάδο των χρηματοοικονομικών βασικό συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης. Οι τράπεζες όχι μόνο δούλεψαν για να μπουν ξανά στον δρόμο της ανάκαμψης αλλά και παρείχαν προσαρμοσμένες λύσεις και δυνατότητες δράσης που υποστηρίζουν τους πελάτες τους. Τα βραβεία The Banker εστιάζουν στα είδη των καινοτομιών που παρέχουν απτά οφέλη για την πελατειακή τους βάση και για τις αγορές. Οι κριτές έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στις καινοτομίες που παρήγαγαν εξοικονόμηση κόστους και λύσεις διαχείρισης κινδύνου για τους πελάτες καθώς και αυθεντική αύξηση της αξίας για τους επενδυτές. Εντυπωσιαστήκαμε από τον αριθμό των προϊόντων και των υπηρεσιών που στόχους έχουν τη διαφάνεια και τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. Αυτό δείχνει την τρομερή αξία που αυτός ο κλάδος μπορεί να παραγάγει.

Περισσότερο καινοτόμος επενδυτική τράπεζα:
Νικήτρια: Goldman Sachs
Επιλαχούσες
 : Credit Suisse και JP Morgan

Το να επιλέξει κανείς την καλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου κατά την -πιθανότατα- πιο απαιτητική περίοδο που έζησε ποτέ ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι μεγάλη πρόκληση. Ο νικητής του συγκεκριμένου βραβείου επέδειξε τη δύναμη του franchise του. Μπορεί να αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στις αγκάλες της Federal Reserve αλλάζοντας τη μορφή του σε τράπεζα συμμετοχών, αλλά βγήκε από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ανταγωνίστριες.

O CEO της Goldman Sachs Lloyd Blankfein λέει ότι η στρατηγική της τράπεζας είναι αμετάβλητη και η συνέπεια και η ομαδική δουλειά έδωσαν την ευκαιρία στην εταιρία να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές τόσο στα καλύτερα όσο και στα χειρότερα των αγορών. "Έχουμε πει ότι αντιμετωπίζουμε τον ρόλο μας ως συμβούλου, ως market maker, ως χρηματοδότη, ως συνεπενδυτή και ως διαχειριστή κεφαλαίου. Πάντα πιστεύαμε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες της περυσινής χρονιάς οι πελάτες μας θα ήθελαν ακόμα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε όταν οι συνθήκες επιστρέψουν σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα".

Ο ίδιος λέει: "Ενδεχομένως, κατά την πρόσφατη περίοδο, η καινοτομία να ήταν υπερβολική σε συγκεκριμένα τμήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καινοτομία σημαίνει και πράγματα όπως το να συστήνουμε σχετικά άγνωστες αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρίες από την Κίνα και τη Βραζιλία σε επενδυτές της Δύσης. Σημαίνει ακόμη την παροχή προς μεμονωμένους επενδυτές και προς ιδρύματα της μέγιστης εξειδίκευσης σε επενδυτικά θέματα και σημαίνει ακόμη την προσαρμογή των προϊόντων ώστε να δίνουν τη δυνατότητα σε κανονικές επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη".

Βραβείο καινοτόμου ομάδας και οίκου συναλλαγματικών συναλλαγών
Νικήτρια: Deutsche Bank Foreign Exchange

Αν το 2009 ήταν το έτος κατά το οποίο η σταθερότητα έγινε "σέξι", οι δραστηριότητες που αφορούσαν στο συνάλλαγμα ήταν ο βασικός ωφελημένος. H βραχυπρόθεσμη, αμφίδρομη και ρευστή φύση των αγορών συναλλάγματος επιτρέπει στις επενδυτικές τράπεζες να επιδείξουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες αλλά και τις ικανότητές τους στην οργάνωση και στην παροχή πελατειακών υπηρεσιών χωρίς να δεσμεύονται πάρα πολλά από τα λιγοστά κεφάλαια.

Αλλά αν η αγορά ήταν μεγάλη ευκαιρία για τα desks των τραπεζών, ήταν επίσης γεμάτη ρίσκο για τις εταιρίες οι οποίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται έντονα στην αντιστάθμιση κινδύνου. Καθώς οι εξαγωγικοί όγκοι των εταιριών έπεφταν και μακροπρόθεσμες συναλλαγματικές τάσεις αντιστρέφονταν μέσα σε μία νύχτα, οι οικονομικοί διευθυντές γρήγορα βρέθηκαν υπερβολικά αναμεμιγμένοι στην αντιστάθμιση κινδύνου ή να "χετζάρουν" στη λάθος κατεύθυνση. Ή και τα δύο.

Η Deutsche Bank ενοποίησε όλα αυτά τα συστατικά για να περιχαρακώσει την ηγετική της θέση. Το FlexFolio που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 επέτρεψε στους επενδυτές να καλύψουν τις mark to market απώλειες σε όλες τις υφιστάμενες hedge θέσεις με ένα και μόνο συμβόλαιο. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της αντιστάθμισης, που είχε αυξηθεί από τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους αύξησαν τα premia των options. Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να καλύψουν τους δικούς τους φόβους σχετικά με το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου επί συναλλαγματικών συναλλαγών, με δεδομένη και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο κ. Zar Amolia, επικεφαλής για τις συναλλαγματικές δραστηριότητες της Deutsche Bank παγκοσμίως, τονίζει ότι "το κλειδί στο 2009 ήταν να σιγουρευτούμε ότι τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας θα υπάρχει καλύτερο πλαίσιο για λιγότερο ρίσκο".

Ειδικό βραβείο: Καλύτερης καινοτομίας της χρονιάς
Νικήτρια: Credit Suisse - The Partner Asset Facility

Όταν η Credit Suisse τοποθέτησε 5 δισ. δολ. κακών δανείων σε χαρτοφυλάκιο με σκοπό να μοιράσει τμήματά του στο προσωπικό ως μέρος της αμοιβής του χειροκροτήθηκε για τον έξυπνο τρόπο που βρήκε ώστε να χορηγήσει bonus στους μετόχους και στους υπαλλήλους. Οι μέτοχοι ωφελήθηκαν από την απομόχλευση της τράπεζας χωρίς τιμές ξεπουλήματος, ενώ οι υπάλληλοι έλαβαν τουλάχιστον την υπόσχεση ενός bonus με την πιθανότητα αμοιβής αν το χαρτοφυλάκιο ανακάμψει. Η Partner Asset Facility πέτυχε με έναν σμπάρο… τρία τρυγόνια: Πρώτον, μείωσε τον κίνδυνο χωρίς να αναγκάσει την Credit Suisse να ξεφορτωθεί προβληματικά στοιχεία ενεργητικού. Δεύτερον, άντλησε κεφάλαιο για την τράπεζα. Τρίτον, έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να αντιμετωπίσει αυτήν ακριβώς την κοντόφθαλμη λογική που ευθύνεται για το ότι, ενώ προκαλούνταν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, προέκυπταν bonus για τους υπαλλήλους. Αυτό υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέλη αυτά του προσωπικού που δεν σχετίστηκαν με τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού, για τα οποία υπάρχει ανάγκη να αμειφθούν κανονικά. "Η PAF έδωσε τη δυνατότητα στην Credit Suisse να αμείψει δίκαια αλλά υπεύθυνα τους senior investment managers, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τον κίνδυνο", λέει ο κ. Paul Callelo της Credit Suisse.

Top ανεξάρτητη εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χρονιάς
Νικήτρια: Exotix
Επιλαχούσες: Moelis &Co.


Λίγες είναι οι επενδυτικές τράπεζες που ειδικεύονται σε αυτό, το οποίο δίκαια μπορεί να ονομαστεί αγορές πρώτης γραμμής, και ακόμη λιγότερες εκείνες οι οποίες μπορούν πραγματικά να ισχυριστούν ότι τους περασμένους 12 μήνες είχαν μεγάλη επιτυχία. Η Exotix είναι εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που μπορεί.

Η λίστα των χωρών όπου η Ecotix δραστηριοποιείται μοιάζει περισσότερο με… μαύρη λίστα για τους επενδυτές. Περιλαμβάνει την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Βοσνία, την Κούβα και τη Βόρειο Κορέα. Καθώς η ρευστότητα κατά τους προηγούμενους 12 μήνες στέγνωσε, οι διαχειριστές που ειδικεύονται σε αυτές τις αγορές ήρθαν αντιμέτωποι με πτώση τιμών και εξαγορές. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι είναι αδύνατον να πουλήσουν ομόλογα μέσω των παραδοσιακών επαφών επενδυτικής τραπεζικής λόγω των περιορισμένων κεφαλαίων. Η Exotix έγινε μία από τις λίγες επενδυτικές τράπεζες που πήραν τα μέτρα τους ώστε να τιμολογήσουν και να πουλήσουν αναδυόμενες αγορές και το λιγότερο ρευστό χρέος. Ως αποτέλεσμα, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 15% από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Μάιο του 2009. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Μεσαία τράπεζα της χρονιάς
Νικήτρια: RBC Capital
Επιλαχούσες
: Jefferies


Αν υπάρχουν κάποιες τράπεζες που έχουν βγει από την κρίση χαμογελώντας, σίγουρα μία από αυτές είναι η Royal Βank of Canada. Ωφελούμενη από έναν ισχυρό και καθαρό ισολογισμό, η RBC Capital Markets άρπαξε την ευκαιρία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από παντού, η επένδυση στη διεθνή της πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων μερικών σημαντικών προσλήψεων, τώρα αποδίδει καρπούς. Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στη νότια Αμερική είναι μια πλήρης πλατφόρμα που καλύπτει την τεχνολογία, την υγεία, τον καταναλωτή, το real estate, τις τηλεπικοινωνίες και τα media, καθώς και τους κλάδους των καυσίμων. Εντός του Καναδά η τράπεζα ερευνά τα πάντα. Εκτός του Καναδά καλύπτει περίπου 1.100 εταιρίες, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 500 εκατ. δολ. έως 5 δισ. δολ. Η δραστηριοποίηση στα καύσιμα υποστηρίζεται και από την ύπαρξη ενός πεδίου εξόρυξης στο Εδιμβούργο της Σκοτίας καθώς και από πλήρη ερευνητική προσπάθεια. "Για εμάς οι εταιρίες μεσαίου μεγέθους σημαίνουν ανάπτυξη", λέει ο κ. Doug McGregor πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RBCCM.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - Βόρεια Αμερική
Νικήτρια: JP Morgan


Οι ΗΠΑ ήταν στην καρδιά της κρίσης, αλλά αποτελούν επίσης το μέρος από το οποίο θα προέλθουν πολλές λύσεις. Μπαίνοντας πρώτες στην καθοδική περιδίνηση, είναι και μία από τις πρώτες χώρες που βγαίνουν από αυτή. Ο ρόλος της JP Morgan να βοηθά τους πελάτες να βρουν τον δρόμο τους προς την ανάκαμψη υπήρξε σημαντικός. Ο βαθμός σπουδαιότητας μιας σειράς deals για την τράπεζα είναι εντυπωσιακός. Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές ήταν η συγκέντρωση κεφαλαίου σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Επί παραδείγματι, στις δραστηριότητες των συνδεδεμένων με μετοχές προϊόντων ή σε αυτές του FIG http://www.investopedia.com/ask/answers/05/investmentbankfig.asp , η JP Morgan είχε κυρίαρχο ρόλο παρέχοντας στους πελάτες ποικιλία εργαλείων για να ξεπεράσουν το ότι η αγορά προσφέρει περιορισμένες μόνο δυνατότητες. Βγαίνοντας μπροστά με προσαρμοσμένες λύσεις σε μετοχικά και σε υβριδικά προϊόντα καθώς και στα μετατρέψιμα ομόλογα και με λύσεις στη διαχείριση χρέους, ο οίκος άνοιξε εκ νέου αγορές και έθεσε τις προϋποθέσεις και για άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν.
"Είμαι υπερήφανος για τη διαρκή εστίαση στους πελάτες μας" είπε ο κ. Steve Black, συνδιευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας της JP Morgan.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας- Λατινική Αμερική
Νικήτρια: Itau BBA


Ο περασμένος χρόνος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για την Itau BBA, εκτός των άλλων, επειδή η μητρική της εταιρία ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια πραγματικά μεγάλη συγχώνευση μετασχηματισμού και μάλιστα διαρκούσης μιας εκ των χειρότερων κρίσεων στην αγορά παγκοσμίως. Η βραζιλιάνικη επενδυτική τράπεζα κατάφερε να μείνει εκτός της καταιγίδας των παραγώγων και να κρατήσει τη μόχλευση χαμηλά, σε λογικά επίπεδα. Η δραστηριότητα της τράπεζας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι εντυπωσιακή -και όχι μόνο για το μέγεθος των συναλλαγών- αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ανάληψη του συμβουλευτικού ρόλου στη συγχώνευση της μητρικής της Itau με την ανταγωνίστρια Unibanco Banco Multiplo. Η συγχώνευση γέννησε έναν βραζιλιάνο πρωταθλητή με αρκετούς οικονομικούς μύες ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη νότια Αμερική.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - Ασία
Νικήτρια: Nomura
Επιλαχούσες
: CIMB

Η εξαγορά της Lehman ΕΜΕΑ και των ασιατικών δραστηριοτήτων της ίδιας φίρμας έχει ήδη αρχίσει να μεταλλάσσει την πλατφόρμα της Nomura Asia. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Nomura είναι τώρα η πρώτη σε εκδόσεις ομολόγων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με μερίδιο αγοράς 8,6%. Ο κ. Hiromi Yamaji, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος investment banking παγκοσμίως, λέει: "Έχουμε λανσάρει μια σειρά νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά ακόμη κυκλοφορούν νέα κάθε μήνα. Αρκετοί πελάτες εκτιμούν πολύ αυτή την πολιτική κυκλοφορίας νέων και ευρύτερων υπηρεσιών". Ο ίδιος είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών στην Ασία. Αν και η περιοχή επλήγη από την υψηλή εξάρτησή της από τις εξαγωγές, εκτιμά ότι οι κινήσεις σε επίπεδο πολιτικής ήταν ισχυρές και συντονισμένες και πιθανόν θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές από ό,τι στη Δύση. Προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αυξηθεί κατά 8,5% το 2009 και σε ποσοστό 10,5% το 2010.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - δυτική Ευρώπη
Νικήτρια: Credit Suisse
Επιλαχούσες
: BNP Paribas και Barclays Capital

Η τράπεζα βγήκε από την κρίση με αξιοπερίεργη ισχύ. Ενώ αρκετοί ανταγωνιστές της παλεύουν να ανακάμψουν από την περυσινή χρονιά, η Credit Suisse ανέφερε κέρδη που ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών. "Περικόψαμε επιθετικά το ρίσκο κατά τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ εστιάσαμε στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την επαφή με τους πελάτες. Οι κινήσεις μας αυτές τώρα αποδίδουν μερίσματα, αυξημένα μερίδα αγοράς και αποδόσεις κεφαλαίων", λέει ο κ. Paul Callelo, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Investment Bank. Η επιθετική πολιτική μείωσης του ρίσκου οπωσδήποτε απέδωσε.


Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - ανατολική και κεντρική Ευρώπη
Νικήτρια: Unicredit
Επιλαχούσες
: Raiffeisen International

Όλο και περισσότερα στοιχεία κατατείνουν στο ότι το 2009 ήταν έτος σημαντικών εξελίξεων για τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της Unicredit στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη. Πέρα από τις δραστηριότητές της στα ομόλογα, η Unicredit βρίσκεται αναμεμιγμένη σε μεγάλο εύρος καινοτόμων deals που κάλυψαν όλους τους σημαντικούς κλάδους της γεωγραφικής περιοχής.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - Μέση Ανατολή
Νικήτρια: ΝΒΚ Capital


Οι προηγούμενοι δώδεκα μήνες δεν ήταν εύκολοι για τις τράπεζες της Μέσης Ανατολής ειδικά γι' αυτές που μετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν, μαζί τους υποχωρούσαν και οι οικονομίες των χωρών της συνεργασίας. Φούσκες σχετιζόμενες με ακίνητη περιουσία "έσκασαν" σε διάφορα τμήματα της περιοχής και κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν άσχημα δάνεια και να κάνουν προβλέψεις για μεγαλύτερες ζημίες. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην περιοχή και ειδικότερα εντός του χρηματοοικονομικού κλάδου του Κουβέιτ, η NBK Capital, η κατά 100% θυγατρική επενδυτική τράπεζα της National Bank of Kuwait, εμφάνισε εξαιρετικά καλές επιδόσεις, εκτελώντας μια εντυπωσιακή λίστα από συναλλαγές και συνεργαζόμενη με μεγάλο εύρος της πελατειακής βάσης στο Κουβέιτ και σε ολόκληρη την περιοχή.

Βραβείο καλύτερης επενδυτικής τράπεζας - Αφρική
Νικήτρια: Standard Bank


Η νοτιοαφρικανική Standard Bank συνήθισε να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα και -περίεργο για τις εποχές αυτές- κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβη για… τους σωστούς λόγους. Μετά την πώληση μεριδίου 20% στον κινεζικό τραπεζικό γίγαντα ICBC, ακριβώς πριν η πιστωτική κρίση κλείσει τις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο, η τράπεζα μπόρεσε να δει πέρα από τα σύνορα της Αφρικής. Η Standard Bank είναι πρότυπο λειτουργίας μιας επιτυχημένης τράπεζας αναδυόμενων αγορών.

Βραβείο καινοτομίας για τραπεζικό κεφάλαιο
Νικήτρια: JP Morgan
Επιλαχούσες
: Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland

Η JP Morgan είναι μία από τις λίγες παγκόσμιες τράπεζες που βγαίνουν από την κρίση με σφύζουσα υγεία. Στο επίτευγμα αυτό παράγοντας-κλειδί ήταν το FIG το οποίο ενίσχυσε την ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Παρείχε λύσεις σε όλο το εύρος του κεφαλαίου και σε κάθε περιοχή. Από τις αγορές μετοχών έως τα κοινοπρακτικά ομόλογα και από τους επενδυτές έως τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και στη διαχείριση χρέους η JP Morgan ήταν ηγέτης. Η δύναμη της πλατφόρμας της JP Morgan ήταν εμφανής σε μετοχικές συμφωνίες- κλειδιά, στις οποίες περιλαμβάνονται η έκδοση 19,5 δισ. δολ. της HSBC και η αύξηση κεφαλαίου της Barclays κατά 7,05 δισ. αγγλικές λίρες."Λίγοι φαντάζονταν ότι τέτοια deals θα μπορούσαν να εκτελεστούν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο", λέει ο κ. David Marks, πρόεδρος της FIG Capital Markets.

Βραβείο καινοτομίας στην αγορά ομολόγων
Νικήτρια: Credit Suisse
Επιλαχούσες
: HSBC και BNP Paribas


Η Credit Suisse είναι ο άξιος νικητής του φετινού βραβείου για τον καλύτερο οίκο ομολόγων. Όπως επισήμανε ένας από τους κριτές, "το εύρος και το βάθος που πέτυχε σε αυτές τις αγορές η Credit Suisse υπήρξε αξιοσημείωτο επίτευγμα". Η τράπεζα αναμίχθηκε σε ορισμένες φετινές συμφωνίες-κλειδιά για τον κλάδο των ομολόγων συμπεριλαμβανομένων του εκ νέου ανοίγματος της αγοράς εταιρικών ομολόγων με την έκδοση 4 δισ. δολ. της IBM, την αναδιάρθρωση εννέα λιανικών και εμπορικών ενυπόθηκων αξιογράφων αξίας 5,6 δισ. δολ. και την επαναλειτουργία της αγοράς υψηλών αποδόσεων με deal ύψους 860 εκατ. ευρώ για τη Fresenius - το πρώτο ομόλογο υψηλής απόδοσης στην Ευρώπη από το 2007.

Βραβείο καινοτομίας στη διαχείριση ενεργητικού και στη διαχείριση χρέους
Νικήτρια: Credit Suisse
Επιλαχούσες
: Societe Generale και Goldman Sachs


Ο κ. Paul Hawker της Credit Suisse αποδίδει την επιτυχία της ομάδας του διαχείρισης χρέους κατά το περασμένο έτος σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στη σημαντική παγκόσμια παρουσία της τράπεζας σε ό,τι αφορά τις αγορές υψηλών αποδόσεων και τις αναδυόμενες, οι οποίες αποτελούν περιοχές-κλειδιά για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Δεύτερον, στη σωστή ισορροπία της ομάδας που περιλαμβάνει το δικό του παρελθόν στις κεφαλαιαγορές και στα παράγωγα, έναν credit trader και έναν δικηγόρο επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των πτωχεύσεων.
Το μίγμα γνώσης των αναδυόμενων αγορών, της πιστωτικής εξειδίκευσης και των νομικών ικανοτήτων έγινε εμφανές στον ρόλο της τράπεζας ως συντονίστριας του προγράμματος ανταλλαγής χρέους της κυβέρνησης των Φιλιππίνων το 2008.
Η υιοθέτηση της Βασιλείας ΙΙ, που συμπίπτει με την παγκόσμια οικονομική κρίση, έβαλε τις τράπεζες των Φιλιππίνων σε ενδεχομένως δύσκολη θέση, καθώς ήταν από τους σημαντικότερους κατόχους κρατικού χρέους της κυβέρνησης σε ευρώ και σε δολάρια.

Βραβείο καινοτομίας στην εταιρική αναδιάρθρωση
Νικήτρια: Rothchild
Επιλαχούσες
: Lazard και Goldman Sachs

Καθώς ο κόσμος πέρασε διαδοχικά από την οικονομική κρίση στην οικονομική επιβράδυνση, η έκθεση σε υπερμοχλευμένα και μη διατηρήσιμα επιχειρηματικά μοντέλα επεκτάθηκε ακόμα και σε παραδοσιακά blue chips. Τα όρια της πτωχευτικής νομοθεσίας ανά τον κόσμο τεστάρονται, καθώς οι εταιρίες, οι μέτοχοι και οι πιστωτές όλοι αναζητούν τους πλέον καινοτόμους μηχανισμούς για μεγιστοποίηση της αξίας.

Η Rothchild ήταν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αναδιάρθρωσης, σε πολλές περιπτώσεις καθιερώνοντας τρόπους δράσης για την υπόλοιπη αγορά. Όπως επισημαίνει ένας από τους κριτές του The Banker, "η Rothchild δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σε κάθε τύπο συναλλαγής, σε κάθε κλάδο και σε κάθε περιοχή".

Βραβείο μεγαλύτερης καινοτομίας σε αναδιάρθρωση αξιογράφων
Νικήτρια: Goldman Sachs
Επιλαχούσες: Barclays Capital


Όταν οι αγορές των βραχυχρόνιων χρεογράφων έκλεισαν στα μέσα του 2007, μια σειρά δομημένα επενδυτικά οχήματα SIVs http://en.wikipedia.org/wiki/Structured_investment_vehicle γρήγορα αντιμετώπισε την πτώχευση. Η ύπαρξη επενδυτικής βάσης που περιλάμβανε πολλά money market funds http://www.sec.gov/answers/mfmmkt.htm (τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου που η αμερικανική αγορά θεωρεί προϋπόθεση για την επένδυση σε αξιόγραφα χαμηλού ρίσκου) με βάση την υπόθεση ότι τα υψηλής αξιολόγησης και βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα κουβαλούσαν λίγο κίνδυνο, συχνά σήμαινε πως οι πιστωτές είχαν λίγη μόνο εμπειρία από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους.

Ο κ. Rajiv Kamill, συνεπικεφαλής της ομάδας λύσεων χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου για λογαριασμό της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η τράπεζα τέθηκε επικεφαλής των restructuring agents επειδή κατανόησε γρήγορα και έφερε κοντά το εύρος των απαιτούμενων ικανοτήτων.

Βραβείο καινοτομίας στη διαχείριση κινδύνου
Νικήτρια: BNP Paribas
Επιλαχούσες
: Deutsche Bank και Credit Suisse


Σε καμία περίοδο της πρόσφατης Ιστορίας οι εταιρικές ανάγκες, όπως η αναχρηματοδότηση, η αντιστάθμιση κινδύνου και η διαχείριση ενεργητικού και χρέους, δεν αποτελούσαν μεγαλύτερη πρόκληση, λέει ο κ. Fabrice Famery, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών λύσεων της BNP Paribas. Δεδομένων των διαστάσεων και της ταχύτητας με την οποία εξαπλώθηκε η κρίση, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η γρήγορη αντίδραση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και η πρόταση εφικτών λύσεων σε μικρές χρονικές προθεσμίες. Στόχος ήταν οι πελάτες μας να μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγική μείωσης του κινδύνου πριν η κρίση επιδεινώσει την κατάσταση, ή να εκμεταλλευτούν μία ευκαιρία λόγω της αποσταθεροποίησης της αγοράς πριν η κατάσταση ομαλοποιηθεί - όπως τα πολύ χαμηλά swap rates ή το ασυνήθιστα υψηλό πιστωτικό spread.

Βραβείο καινοτομίας στην παροχή συμβουλών επί κρατικού χρέους
Νικήτρια: Lazard
Επιλαχούσες
: Rothchild και Credit Suisse

Σε μια χρονιά κατά την οποία οι κυβερνήσεις ασπάστηκαν θερμά τις κεϊνσιανές θεωρίες και τροφοδότησαν τις οικονομίες με δισεκατομμύρια, οι πρακτικές παροχής συμβουλών επί κρατικού χρέους εκτινάχθηκαν. Η δραστηριότητα αυτή που ανέκαθεν είχε ευσύνοπτο κύρος και χαμηλό προφίλ, τώρα κουβαλά μαζί της το βάρος της συστημικής διάσωσης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τραπεζικό στέλεχος για να καταλάβει ότι οι δουλειές εδώ είναι αυτό που λέμε "χρυσές". Η Lazard ήταν στην πρώτη γραμμή της φετινής έντονης δραστηριότητας δουλεύοντας με κυβερνήσεις για τη διάσωση τραπεζών και την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Ο κ. Matthieu Pigasse, επικεφαλής της ομάδας παροχής συμβουλών επί κρατικού χρέους στη Lazard, λέει ότι η Lazard είναι καλά τοποθετημένη να πολεμήσει τον όποιο νέο ανταγωνισμό. "Η παροχή συμβουλών είναι μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας της Lazard", υπογραμμίζει. "Είναι στο DNA της".

Βραβείο καινοτομίας σε προϊόντα συνδεδεμένα με μετοχές
Νικήτρια: JP Morgan
Επιλαχούσες
: Bank of America - Merrill Lynch και Goldman Sachs


Αυτό που έζησε τον τελευταίο καιρό η αγορά των συνδεδεμένων με μετοχές προϊόντων μόνο ως θαυμαστό turn around μπορεί να περιγραφεί. Στο δεύτερο μισό του περυσινού έτους η υπερβάλλουσα ρευστότητα στις δευτερεύουσες αγορές αύξανε τις απώλειες των hedge funds και περιόριζε τις πρωταρχικές εκδόσεις. Τώρα το ενδιαφέρον και στις δύο άκρες του προϊόντος είναι πολύ υψηλό. "Με το πιστωτικό περιβάλλον τώρα τόσο ήπιο όσο σχεδόν ήταν και στην προ της Lehman Brothers εποχή και τη μεταβλητότητα να διατηρείται στην ατμόσφαιρα, έχουμε δει αύξηση τεραστίων διαστάσεων στους όγκους των συνδεδεμένων με μετοχές προϊόντων", λέει ο κ. Viswas Raghavan, επικεφαλής του τμήματος διεθνών κεφαλαιαγορών της JP Morgan.

Βραβείο καινοτομίας σε δημόσια εγγραφή
Νικήτρια: Morgan Stanley
Επιλαχούσες
: JP Morgan και Citi


Τον Ιούλιο του 2008 η αγορά των δημόσιων εγγραφών σχεδόν ξεψύχησε και δεν ξεκίνησε να συνέρχεται παρά τον φετινό Φεβρουάριο. Το ποσό των δημόσιων εγγραφών φτάνει μόλις τα 12,7 δισ. δολ. στο πρώτο μισό του 2009 και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 2003. Ωστόσο, στο τρίτο τρίμηνο φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, λέει ο κ. John Hyman, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως για λογαριασμό της Morgan Stanley. Εξάλλου, σημαντικό είναι πως όταν οι αγορές φαίνονταν ακόμα αδύναμες η Morgan Stanley ανέλαβε μια σειρά σημαντικά deals όπως αυτό της Mead Johnson και της Max Property.

Βραβείο καινοτομίας σε δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων
Νικήτρια: Goldman Sachs
Επιλαχούσες
: Bank of America - Merrill Lynch και Barclays Capital

To 2008 ανακλήθηκαν συνολικά 1.362 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 932 δισ. δολ., αριθμός-ρεκόρ. Ο παγκόσμιος τζίρος υποχώρησε 28% έναντι του 2007, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός στέγνωσε και οι κεφαλαιαγορές ήταν αναστατωμένες "Νωρίς πέρυσι το φθινόπωρο οι εταιρίες ήλπιζαν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια χρηματοοικονομική εμπλοκή, η οποία δεν θα τους επηρέαζε. Τότε υπήρξε η Lehman και η κρίση μετατοπίστηκε. Έφτασε στις επιχειρήσεις με ταχύτητα που αυτές δεν είχαν ξαναδεί. Έτσι, στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων απλώς πάγωσε". Αυτό αναφέρει ο κ. Simon Dingemans, Ευρωπαίος επικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων της Goldman Sachs. Ο ίδιος συνεχίζει: "Οι τράπεζες παραμένουν πολύ επιφυλακτικές. Αυτό συγκεκριμένα θα κρατήσει τα private equities στο περιθώριο".

Βραβείο καινοτομίας σε μετοχικά παράγωγα
Νικήτρια: Societe Generale
Επιλαχούσες
: Barclays Capital και JP Morgan


Η Societe Generale ξεκινά από ηγετική θέση στα μετοχικά παράγωγα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εγγύηση επιτυχίας στους πιο απρόβλεπτους από τους καιρούς για τις χρηματαγορές. Ο κ. Emmanuel Naim, επικεφαλής του τμήματος μετοχικών δομημένων, συντελεί στην αποτελεσματική απόκριση της τράπεζας σε γεγονότα που σχετίζονται μετεξύ άλλων και με τη σταθερότητα του προσωπικού της.
"Το λεγόμενο staff turnover’ http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?topicId=1074410820 ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τη χρονιά αυτή υποχώρησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό είναι σημαντικό για τον πελάτη προκειμένου να οικοδομηθεί μια μακροχρόνια σχέση, αλλά είναι σημαντικό και από την πλευρά του χτισίματος των προϊόντων και της διαπραγμάτευσής τους για να διακρατηθεί η τεχνογνωσία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν πρέπει να επανασχηματοποιηθεί η προσφορά σου λόγω του ότι το σενάριο των μετοχικών αγορών έχει αλλάξει".

Βραβείο καινοτομίας στα επιτοκιακά παράγωγα
Νικήτρια: BNP Paribas
Επιλαχούσες
: Barclays Capital και JP Morgan


Στα τέλη του 2008, όταν οι άλλες τράπεζες ήταν ακόμα σε κατάσταση διαχείρισης της κρίσης, η BNP Paribas ήταν ήδη στην πρώτη γραμμή παρουσιάζοντας ιδέες σε πελάτες ώστε αυτοί να διαχειριστούν ή να επωφεληθούν από την ανεπανάληπτη μεταβλητότητα. "Πήραμε μια συνειδητή απόφαση ότι το 2009 δεν πρόκειται να είναι χρονιά συνεχούς ροής σε συγκεκριμένα προϊόντα. Κάθε συναλλαγή θα ήταν ένα ξεχωριστό πρόβλημα που θα απαιτούσε ξεχωριστή λύση - και τα προβλήματα αφορούσαν σε θέματα όπως η χρηματοδότηση, η συγκέντρωση των τιμών και η ρευστότητα. Έτσι, καταβάλαμε συνειδητή προσπάθεια να έχουμε όσο πιο γρήγορες αντιδράσεις γίνεται". Αυτό αναφέρει η κ. Kara Lemont Sportelli, επικεφαλής του τμήματος επιτοκιακών προϊόντων και προϊόντων ξένου συναλλάγματος για λογαριασμό της BNP Paribas στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Βραβείο καινοτομίας σε πληθωριστικά προϊόντα
Νικήτρια: Barclays Capital
Επιλαχούσες
: BNP Paribas και JP Morgan

Η καινοτομία σε προϊόντα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό τέθηκε σε κατάσταση αναμονής τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, καθώς η κρίση πάγωσε τις αγορές. Η διαφάνεια και η απλότητα ήταν στην ημερήσια διάταξη, καθώς η ρευστότητα στέγνωσε και οι επενδυτές αναζητούσαν τρόπο να δώσουν έναυσμα στην αγορά να ξεκινήσει. Η Barclays Capital έδειξε τον δρόμο στον σχεδιασμό προϊόντων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό που και ήταν διαφανή και έλυναν διάφορα θέματα εσωτερικής λογιστικής και κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Ralph Segreti, product manager για συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό προϊόντα και για παράγωγα σταθερού εισοδήματος για λογαριασμό της Barclays Capital, το κλειδί της επιτυχίας σε αυτήν την αγορά είναι περισσότερο οι καινοτόμες διαδικασίες παρά τα προϊόντα.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Ακόμα, η Citi απέσπασε το βραβείο καινοτομίας σε επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (επιλαχούσες η JP Morgan και η Barclays), η JP Morgan αυτό των περισσότερων καινοτομιών σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα (επιλαχούσες η Goldman Sachs και η BNP Paribas) και η Deutsche Bank το βραβείο καινοτομίας στα δομημένα προϊόντα λιανικής (επιλαχούσες η BNP Paribas και η Royal Βank of Scotland). Η Goldman Sachs απέσπασε το βραβείο καινοτομίας για χρηματοοικονομικά προϊόντα (επιλαχούσες η Royal Bank of Scotland και η Deutsche Bank), η Royal Bank of Scotland αυτό της καινοτομίας σε ό,τι αφορά τα δάνεια (επιλαχούσες η BNP Paribas και η Bank of America - Merrill Lynch) και η CIMB (Deutsche Bank και Standard Chartered Saadiq) το βραβείο των περισσότερων καινοτομιών σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον ισλαμικό κόσμο.

Τέλος, η HSBC έλαβε το βραβείο για καινοτομίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε θέματα υποδομών (επιλαχούσες η BNP Paribas και η Standard Bank) και η Goldman Sachs στη βασική διαμεσολάβηση [primary brokerage] (επιλαχούσες η Credit Suisse και η Barclays).

* Το άρθρο είναι από το τεύχος του Οκτωβρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v