Είναι γεγονός ότι μετά την απόφαση του Eurogroup να επιβάλει τέλος στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Κύπρο ανέκυψαν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική λειτουργία της χώρας. Επιπρόσθετα, το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν, αναπόφευκτα, επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις όσο αποτελεσματικότερα, διεξοδικότερα και αμεσότερα είναι δυνατόν. Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αφοσιωμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 με την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μέσα από την αναδιάρθρωσή του και τη διεξοδική εφαρμογή του σχεδίου δράσης αναδύεται δυνατότερος, καλά κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, ανακτώντας την καταθετική εμπιστοσύνη και ενδυναμώνοντας την ικανότητά του να συνεχίσει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Τράπεζα Κύπρου βγήκε από το «resolution status» και πλέον έχει λόγο Tier I περίπου στο 12% - σημαντικά πάνω από το όριο του 9%. Υπάρχει άλλωστε τώρα ένα νέο και μόνιμο συμβούλιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την τράπεζα.
Η Ελληνική Τράπεζα έχει επίσης πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς τη χρήση κρατικών κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, αρκετές απαγορεύσεις επί συναλλαγών και επί κινήσεων κεφαλαίων έχουν αρθεί -περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες- και ο στόχος μας είναι να ισχύσει αυτό σε όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατό.
Κάτι πολύ σημαντικό, η εμπιστοσύνη επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα, όπως έδειξε τον Σεπτέμβριο του 2013 η επιβράδυνση στην εκροή καταθέσεων, η σημειωθείσα αύξηση καταθέσεων από πολίτες της Ε.Ε., αλλά και οι καταθέσεις από τρίτες χώρες του Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο το 2013 από όσο είχε προβλεφθεί από τους οίκους αξιολόγησης και άλλους οργανισμούς. Επιπλέον, οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που βρίσκονται μπροστά της. Το 2014 αναμένεται να είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, αλλά το 2015 αναμένουμε η οικονομία να αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται, αν και με ήπιους ρυθμούς.
Ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία τον Νοέμβριο του 2013 μετά από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων, ενώ η εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015 και μετά υποστηρίζεται από τις προβλέψεις της ίδιας της τρόικας.
Σε ό,τι αφορά άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά δράσεων, όπως τα κίνητρα για ευέλικτους όρους εργασίας, καθώς και η προσφορά ευκαιριών απασχόλησης στους ανέργους του τουριστικού κλάδου.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει προς το παρόν συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να ωφεληθεί από το εγγυημένο κεφάλαιο του European Investment Fund. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το τελευταίο πρόσφατα ενέκρινε τη χορήγηση 150 εκατ. ευρώ προς επανενεργοποίηση πιστωτικών γραμμών με διεθνείς τράπεζες και προς υποστήριξη βραχυπρόθεσμων εργαλείων σχετιζόμενων με το εμπόριο. Το συμβούλιο επίσης ενέκρινε δάνειο 150 εκατ. ευρώ για την καθιέρωση ενός σχήματος επιχειρηματικότητας για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ακόμη ελκυστική
Μια άλλη προτεραιότητα υψίστης σημασίας είναι η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της κρατικής γραφειοκρατίας. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την αλλαγή της στάσης της χώρας έναντι των ξένων επενδυτών, τόσο αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα, όσο και αυτών που ενδιαφέρονται να στήσουν μια επιχείρηση.
Στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις και, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν γίνει όλα τα βήματα προς ένα πιο σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Τον Νοέμβριο του 2013 συνολικά 1.000 νέες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στα μητρώα της Κύπρου ενισχύοντας προσδοκίες ότι η κατάσταση βελτιώνεται.
Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη σε ανθρώπους του κλάδου, αφού η χώρα διατηρεί πολλά από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα: Με σχεδόν 50 διμερείς φορολογικές συμφωνίες σε ισχύ, υψηλό επίπεδο κατάρτισης εργατικού δυναμικού -η πλειονότητα του οποίου έλαβε την εκπαίδευση της στη Μ. Βρετανία- πλήρως εναρμονισμένο με αυτό τη Ε.Ε. νομικό και φορολογικό σύστημα και με μία από τις χαμηλότερες εταιρικές φορολογίες στην Ευρώπη (12,5%), η Κύπρος παραμένει ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός και ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας δημιουργεί τρομακτικές προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία ανάμεσα σε κυπριακές και ξένες επιχειρήσεις. Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν και σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως η ναυτιλία -κλάδος στον οποίο η Κύπρος έχει παράδοση και διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως- ο τουρισμός, τα μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά projects, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και φυσικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά μέτρα και τη συνεργασία ενός περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις κράτους θα πετύχουμε και θα ανοίξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη.