Ποια θα ήταν η αντίδραση της γερμανικής, της γαλλικής, της ιταλικής, της ισπανικής ή άλλης κυβέρνησης στην ευρωζώνη αν οι διοικήσεις κάποιων φορέων της γενικής κυβέρνησης έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εντολές τους;
Θα στοιχηματίζαμε ότι η πρώτη αντίδραση θα ήταν η επιβολή ποινών, με πιθανότερη την άμεση αποπομπή των διοικήσεών τους και των άλλων υπευθύνων.
Όμως, στην καταχρεωμένη Ελλάδα, κάποιες διοικήσεις σε ΝΠΙΔ δεν φαίνεται να σκιάζονται με κάτι τέτοια.
Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί μερικοί φορείς δεν συμμετείχαν τελικά στην απογραφή των απασχολουμένων τους για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο δημόσιο.
Κι αυτό παρότι η προθεσμία έληγε τον Απρίλιο και η κυβέρνηση έσπευσε να τους διευκολύνει, μεταθέτοντας την καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Ιουνίου και εν συνεχεία δίνοντας σιωπηρή παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Όμως, η επιβράβευση ή η ανοχή παρόμοιων συμπεριφορών από την ελληνική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει.
Γι' αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει στάση.
Υπενθυμίζουμε ότι πάνε κάπου 5 χρόνια από το πρώτο εξάμηνο του 2009 που ο τότε τσάρος της οικονομίας κ. Παπαθανασίου έδωσε το πράσινο φως για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στον δημόσιο τομέα ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία και έλεγχος των δαπανών.
Επρόκειτο για ένα πρότζεκτ που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε λίγους μήνες.
Όμως, χρειάσθηκε να φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2010 για να ξεκινήσει η απογραφή όσων εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα. Μέχρι τότε το δημόσιο δεν ήξερε τι πλήρωνε και ποιους πλήρωνε.
Από τότε πέρασαν άλλα τέσσερα χρόνια για να απογραφούν οι εργαζόμενοι στο 97% των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Και μη χειρότερα, δηλαδή...