One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2014

Η εσωτερική υποτίμηση θα έχει... ουρά!

Σε μια συνέντευξή του στον υπογράφοντα τον Αύγουστο του 2010, ο αισιόδοξος, ακόμη τότε, εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είχε τονίσει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία ήταν η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν, φυσικά, σημαντική, αλλά η ανταγωνιστικότητα πιο σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι με τις δημοσιονομικές επιδόσεις να είναι καλύτερες του αναμενομένου το 2013. Όμως, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης δεν έχει ακόμη πετύχει την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, υπολείπεται κατά 10% του επιπέδου του 2000, σύμφωνα με τον δείκτη σταθμισμένων πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών, που υπολογίζεται με βάση τις τιμές καταναλωτή.

Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 16% από το 2009 που συνέβαλε μεν, αλλά όχι ανάλογα στη μείωση των τιμών καταναλωτή. 

Για να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας θα πρέπει ο ελληνικός πληθωρισμός να υπολείπεται του πληθωρισμού των εμπορικών μας εταίρων για κάποια χρόνια.

Αν δεχθούμε τις προβλέψεις της Nomura, ο ελληνικός εναρμονισμένος πληθωρισμός θα έχει αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμός) της τάξης του 1,1% το 2014 και το 2015. Ο γερμανικός πληθωρισμός, που χρησιμεύει ως ένα είδος μπούσουλα, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% και 1,1% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Με άλλα λόγια, απώλειες ανταγωνιστικότητας της τάξης των 4,2 μονάδων θα καλυφθούν τη διετία 2014-2015 αν οι προβλέψεις είναι σωστές.

Θα χρειασθούν ακόμη τρία χρόνια με ανάλογες επιδόσεις στον διαφορικό πληθωρισμό καταναλωτή Ελλάδας-Γερμανίας για να κλείσει το χάσμα των 10 μονάδων στη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Όμως, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει από φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι η πιο σημαντική πηγή συμπίεσης των τιμών καταναλωτή μπορεί να εκλείψει τα επόμενα χρόνια. Για να συνεχισθεί η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και να μην καταφύγουμε ξανά σε επίπονες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να συμπιεσθούν οι τιμές καταναλωτή, θα ήταν καλύτερα να γίνει κάτι άλλο.
Να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού πληθωρισμού και εκείνου άλλων εμπορικών εταίρων.

Όμως, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης προβλημάτισε περισσότερο, παρά έσπρωξε τις μεταρρυθμίσεις.
Άρα, η εσωτερική υποτίμηση δεν αποκλείεται να έχει... ουρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v