Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλαγές που έγιναν στην κλίμακα του βασικού φόρου για τα ακίνητα αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Από τη σύγκριση της νέας με την παλιά κλίμακα μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για την εκπροσώπηση ορισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών περιοχών στο κοινοβούλιο.
Προηγουμένως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το μεγάλο ειδικό βάρος των βουλευτών της επαρχίας, που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό, άσχετα αν κανείς δεν το παραδέχεται, να μετατρέψουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων σε φόρο αστικών ακινήτων.
Από τη σύγκριση της νέας με την παλιά κλίμακα προκύπτει ότι ωφελημένα από τις αλλαγές είναι τα ακίνητα με αξία ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ.
Όμως, τα περισσότερα ωφελημένα είναι τα πιο ακριβά ακίνητα με τιμές από 3.500 ευρώ και άνω. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν από 1,5 έως 2,5 ευρώ ανά τ.μ. λιγότερα.
Προφανώς, οι βουλευτές που έχουν έρεισμα στις λαϊκές περιοχές και κυρίως εκείνοι που εκπροσωπούν τις πιο ακριβές έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους.
Από την άλλη πλευρά, τις μεγαλύτερες απώλειες μετρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με αξία ζώνης από 2.001 έως 2.250 ευρώ αφού καλούνται να πληρώσουν 1 ευρώ ανά τ.μ. περισσότερο με τη νέα κλίμακα.
Πρόκειται για τη μεσαία ιδιοκτησία.
Αν θεωρήσουμε ότι η μεσαία ιδιοκτησία ανήκει κυρίως στη μεσαία τάξη, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η μεσαία τάξη δεν εκπροσωπείται καλά στη Βουλή και κυρίως στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.