O Μεξικανός επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είναι ένας αρκετά συμπαθητικός άνθρωπος.
Αυτό δεν είναι μόνο δική μας άποψη, αλλά και άλλων που έχουν κατά καιρούς μιλήσει μαζί του. Είναι επίσης φιλικά διακείμενος στην Ελλάδα, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους.
Όμως, δεν είναι αυτός που κάνει τις προβλέψεις του οργανισμού για τα μακροοικονομικά μεγέθη της και άλλων χωρών. Παραδοσιακά, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ήταν ευμενέστερες σε σχέση με άλλων οργανισμών, π.χ. του ΔΝΤ.
Όμως, ο ΟΟΣΑ αυτήν τη φορά έγινε ο πρώτος διεθνής οργανισμός που προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2014. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά 0,4%.
Λίγες ώρες αργότερα διαπιστώσαμε ότι ακολούθησε η Nomura, προβλέποντας μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%.
Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε τους ιθύνοντες στο Παρίσι πώς εξηγείται η πρόβλεψή τους για ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2014.
Όμως, προλάβαμε τη Nomura.
Όπως μας εξήγησαν, η πρόβλεψη για ύφεση 0,7% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε στατιστική πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, οφείλεται στην επίπτωση του αναμενόμενου αρνητικού δ΄ τριμήνου του 2013 στο α΄ τρίμηνο του 2014, γνωστή ως carry over.
Κάτι ανάλογο πρέπει να διέπει την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, που έκανε τον κ. Γκουρία να δηλώσει ότι εύχεται η δική του να είναι λάθος.