Πολλές συζητήσεις προκάλεσε το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο οικονομικών στις τράπεζες την προηγούμενη Παρασκευή με το οποίο ζητούσε να του γνωστοποιήσουν την μέση αμοιβή του προσωπικού τους με και χωρίς εργοδοτικές εισφορές, τα δυο τελευταία χρόνια.
Όμως, στο ίδιο e-mail με αποδέκτες συγκεκριμένους παραλήπτες ανά τράπεζα, υψηλόβαθμα στελέχη απ' όσο γνωρίζουμε, υπήρχε κάτι ακόμη. Ένα link το οποίο παρέπεμπε σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Ο προσεκτικός αναγνώστης του κειμένου θα διαπίστωνε ότι αφορούσε τράπεζες οι οποίες θα λάβουν κρατική βοήθεια με ανακεφαλαιοποίηση ή άλλο τρόπο μετά την 1η Αυγούστου του 2013.
Θεωρητικά λοιπόν, το συγκεκριμένο κείμενο αφορά κυρίως την Εθνική και την Eurobank στη περίπτωση της Ελλάδας. Η πρώτη γιατί υπάρχει πιθανότητα να χρειασθεί επιπλέον κεφάλαια, αν οι κινήσεις που κάνει, π.χ. Πανγαία, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, και η δεύτερη γιατί θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έτσι κι αλλιώς.
Στο συγκεκριμένο κείμενο της ΕΕ γίνεται αναφορά στον προσδιορισμό των ανώτατων αποδοχών των στελεχών των υποψηφίων τραπεζών με βάση δυο κριτήρια. Πρώτον, οι αποδοχές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15πλασιο της μέσης αμοιβής στη χώρα όπως προσδιορίζεται από τον ΟΟΣΑ.
Δεύτερον, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 10πλασιο των μέσων αποδοχών των υπαλλήλων της τράπεζας.
Τι νούμερα θα βγαίνανε στη περίπτωση της Ελλάδας αν εφαρμοστεί ο κανόνας;
Όπως λοιπόν μας πληροφορούν η μέση μεικτή αμοιβή στη χώρα ήταν κάπου 1.550 ευρώ τον μήνα την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Αν πολλαπλασιάσουμε το συγκεκριμένο ποσό επί 14 (μισθοί σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα) και το γινόμενο επί 15, το ταβάνι θα ήταν οι 325.500 ευρώ τον χρόνο.
Το ποσό διαφοροποιείται αρκετά αν χρησιμοποιηθεί η μέση αμοιβή των τραπεζοϋπαλλήλων.
Η μέση αμοιβή ανερχόταν λίγο πάνω από τις 3.000 ευρώ τον μήνα στην χώρα πέρυσι, όμως σε επίπεδο ομίλου έπεφτε στις 2.500 ευρώ. Ισως γιατί οι υπάλληλοι των θυγατρικών του εξωτερικού πληρώνονται λιγότερο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει.
Αν λοιπόν κάνουμε τους υπολογισμούς με 3.000 ευρώ τον μήνα και 14 μισθούς, και αυτό επί 10, το ταβάνι ανεβαίνει στις 420.000 ευρώ τον χρόνο.
Φυσικά, η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών πλήρωναν μέχρι πέρυσι μισό μισθό επιπλέον, το αποκαλούμενο επίδομα ισολογισμού, οπότε οι συνολικοί μισθοί ήταν 14,5, για τον κλάδο.
Αν κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό με 14,5 μισθούς, το ταβάνι των αμοιβών πάει στις 435.000 ευρώ...