Η διαφορά της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό, το περίφημο spread, έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα την περίοδο πριν από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010.
Δεν είναι ασφαλώς το ίδιο γνωστό στη Γερμανία, παρότι μπορεί να κρύβει πληροφορίες για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Αυτό τουλάχιστον υπαινίσσεται άρθρο των Ben Steil και Dinah Walker στο περιοδικό Forbes, που τιτλοφορείται «Θα αποφασίσει η Ελλάδα τις γερμανικές εκλογές; Αν ναι, τι ακολουθεί;».
Οι δύο αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μεταβολής του ελληνογερμανικού spread στη 10ετία και των δημοσκοπικών επιδόσεων του κόμματος των φιλελεύθερων δημοκρατών (FDP) και των σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Συγκεκριμένα, το FPD εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος όταν υπάρχει αισιοδοξία για την Ελλάδα και το ελληνογερμανικό spread μειώνεται.
Αντίθετα, το FPD χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις όταν το 10ετές spread ανοίγει, ενώ κερδίζει πόντους το SPD.
Το spread δεν επηρεάζει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος της Α. Μέρκελ (CDU), όπως φαίνεται στο διάγραμμα.
Με την Α. Μέρκελ και τους χριστιανοδημοκράτες σίγουρους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, το ενδιαφέρον εστιάζει στο κατά πόσον το FPD θα ξεπεράσει το όριο του 5% για να εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, σχηματίζοντας εκ νέου κυβέρνηση με τους χριστιανοδημοκράτες ή όχι.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φιλελεύθεροι δημοκράτες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, παλεύοντας να ξεπεράσουν το 5%.
Πώς όμως έχει κινηθεί το spread;
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στέλεχος σε ντίλινγκ ρουμ τράπεζας ανέφερε ότι αυτό κινείται σταθεροποιητικά στο εύρος των 810 - 860 μονάδων βάσης το τελευταίο 10ήμερο.
Όμως, το spread είχε διευρυνθεί κατά 50 περίπου μονάδες βάσης το προηγούμενο 30ήμερο. Χθες το βράδυ, το ελληνικό ομόλογο πρόσφερε απόδοση 10,52% μέχρι τη λήξη και το γερμανικό 1,93%, με αποτέλεσμα η διαφορά, δηλαδή το spread, να διαμορφωθεί στις 859 μονάδες βάσης.
Κοντά δηλαδή στο άνω όριο του εύρους διακύμανσης του τελευταίου 10ημέρου, σύμφωνα με το στέλεχος της ελληνικής τράπεζας.
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο κοντά σε μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών, παρά των χριστιανοδημοκρατών και των φιλελεύθερων δημοκρατών;
Την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε.
Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα προτιμούν ανεπισήμως τον μεγάλο συνασπισμό από τον τωρινό στη Γερμανία.