Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αρκετοί υψηλόβαθμοι τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη μιλάνε πιο ελεύθερα, όταν εγκαταλείπουν τα πόστα που κατείχαν.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει με τον «Σούπερ» Μάριο (Ντράγκι), που μίλησε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Τόσο αυτός όσο και η Τζάνετ Γέλεν, πρώην πρόεδρος της Fed, συμφώνησαν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν από μόνες τους να τα καταφέρουν σε έναν κόσμο με χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια.

Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα βρίσκεται σε φάση ύφεσης, μετά την πρόσφατη πρώτη συμφωνία τους που απέτρεψε την επιβολή περισσότερων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Παρότι ο εμπορικός πόλεμος των δύο χωρών μαίνεται εδώ και καιρό, η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει είναι πως δεν επηρεάζει άμεσα τις ελληνικές εξαγωγές. Φυσικά, κάποιος ίσως ισχυρισθεί πως εμμέσως ίσως τις επηρεάζει, περισσότερο λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομως, υπάρχει ένα ελληνικό εξαγωγικό προϊόν που επλήγη από τη διαμάχη.

Είναι προφανές ότι οι τιμές των ακινήτων δεν μπορούν να κινούνται διαρκώς ανοδικά, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Ισως μάλιστα να μην είναι επιθυμητό, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Όμως, οι τελευταίοι παρατηρούν ότι οι εν δυνάμει αγοραστές από το εξωτερικό επιδεικνύουν κάποια επιφυλακτικότητα το τελευταίο διάστημα, π.χ. πάνω από μήνα. Μερικοί από αυτούς επισημαίνουν ότι το ανωτέρω διάστημα συμπίπτει σε γενικές γραμμές με την ένταση που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης.

Αν ολόκληρη Γερμανία έχει ένα εποπτικό οργανισμό για τον χρηματοπιστωτικό χώρο, την BaFin, γιατί δεν θα έπρεπε/μπορούσε μια μικρότερη χώρα όπως η Ελλάδα με πολύ λιγότερες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, Αμοιβαία Κεφάλαια, χρηματιστηριακές κ.τλ. να έχει ένα ενιαίο εποπτικό οργανισμό;

Σημειωτέον ότι η BaFin λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΕΚΤ και συνεργάζεται με την Budensbank για εποπτικά θέματα με πλήρως διαχωρισμένες αρμοδιότητες.

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε όποιον διαβάσει το βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου-τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καρατζά (πρώην πρόεδρος και διευθύνων της Aspis Bank, στέλεχος στην Τράπεζα Ελλάδος πιο παλιά κ.τλ.) που φέρει τον τίτλο «Για μια αποτελεσματικότερη εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πήρε το βραβείο για την καλύτερη έκδοση ευρωομολόγου το 2019 από την Global Capital, με τον αντίστοιχο ιταλικό φορέα να λαμβάνει το κορυφαίο βραβείο για το καλύτερο ομόλογο ευρωδολαρίου.

Ο ΟΔΔΗΧ έλαβε το βραβείο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, που προσέλκυσε προσφορές άνω των 11,8 δισ. ευρώ, με το περιοδικό να σημειώνει πως ήταν η πρώτη έκδοση τέτοιας λήξης της χώρας από το 2010. Η έκδοση απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι ένα κανονικός δανειστής πλέον στην αγορά, αναφέρει σχετικά. 

v