Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Υπουργοί και άλλοι από διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει ότι το δημόσιο χάνει 500 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ περίπου, κάθε χρόνο, από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιπλέον, παραβιάζεται κάθε έννοια του κράτους δικαίου επί δεκαετίες. 

Αν δεχθούμε ότι ο φόρος αλληλεγγύης που πληρώνουν οι μισθωτοί ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, τα μισά χρήματα και πλέον θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε αποτελεσματικότητα, ούτε διάθεση για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου από τους αρμοδίους.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings θα αναβάθμιζε την Ελληνική Δημοκρατία. Εξεπλάγησαν λοιπόν δυσάρεστα, όταν η Fitch ανακοίνωσε πως αφήνει αμετάβλητη τη βαθμολογία της Ελλάδας στο "ΒΒ-" με σταθερές προοπτικές (stable outlook), επικαλούμενη την εκλογή της νέας κυβέρνησης, που δεν είχε δείξει ακόμη ξεκάθαρο δείγμα γραφής.

Στους μήνες που ακολούθησαν, οι αναλυτές του ξένου οίκου είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης και τα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου τιτλοποίησης με κρατική εγγύηση Ηρακλής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Και φρονούμε ότι μετάνιωσαν που δεν επιβεβαίωσαν τις θετικές προσδοκίες της αγοράς τον περασμένο Αύγουστο.

Εχουμε ακούσει για εταιρείες που διεξάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) σε περιπτώσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Ομως, δεν έχουμε ξανακούσει για εταιρεία που διεξάγει ενδελεχή έλεγχο σχετικά με τους κινδύνους της άλλης πλευράς (third party), είτε πρόκειται για επενδυτή, είτε για εξωτερικό συνεργάτη/προμηθευτή, είτε για εργαζόμενο/υποψήφιο εργαζόμενο στη χώρα μας.

Κι όμως, είναι πλέον γεγονός.

Η ελβετική εταιρεία GRP, που είναι από τους ηγέτες σε θέματα "intelligence" και "Investigative due dilligence" παγκοσμίως, έχει πλέον παρουσία στην Ελλάδα. Η εταιρεία συστήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε εκδήλωση-παρουσίαση που έγινε προχθές, Δευτέρα πρωί, στο Ecali Club στην Εκάλη.

Σε λίγες μέρες, στις 23 Ιανουαρίου, το νέο προεδρείο της ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την αποκαλούμενη καθοδήγησή (guidance) της για την επιτοκιακή πολιτική το 2020.

Οι προκλήσεις είναι οι ίδιες μ’ αυτές που αντιμετώπισε η διοίκηση της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Ο σχετικά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η μεγάλη διόγκωση του ισολογισμού της ΕΚΤ και η ανάγκη να απαγκιστρωθεί από τα αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Η ευρωπαϊκή αγορά των ρέπος, όπου η μεταβλητότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, είναι από αυτές που επηρεάζονται και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις.

Την 209η θέση ανάμεσα σε 440 πόλεις παγκοσμίως καταλαμβάνει η Αθήνα, με κριτήριο το κόστος ζωής, ενώ ακολουθούν από κοντά η Θεσσαλονίκη στη 213η θέση, η Πάτρα στη 216η και το Ηράκλειο στη 217η θέση.

Η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς είναι η Ζυρίχη, με βάση τον δείκτη κόστους ζωής 2020 του Numbeo, που προβαίνει σε συγκριτικές εκτιμήσεις δύο φορές τον χρόνο. Τέσσερις ακόμη πόλεις της Ελβετίας, δηλ. η Βασιλεία, η Λωζάνη, η Γενεύη και η Βέρνη, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις πόλεις της Νορβηγίας ακολουθούν στις θέσεις 6 με 8. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 11η θέση και το Σαν Φρανσίσκο στη 12η.

v