Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στα εμπορεύματα που είναι θύματα της εξάπλωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο ιός ξεκίνησε από εκεί και δεύτερον, γιατί το μέγεθος και η σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον σημαντική. Πολύ πιο σημαντική -στο 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ- σε σύγκριση με το 2003, όταν ο ιός SARS είχε την τιμητική του.

Όμως, κάτι παράδοξο συνέβη στην κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα το 2003-2004 και αρκετοί αναρωτιούνται μήπως επαναληφθεί κι αυτή τη φορά. Αναφέρονται στο γεγονός ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2003 στο 2004 συνοδεύθηκε από αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα κατά 11% και 16,5% αντίστοιχα.

Για τις παλαιότερες γενεές, η απάντηση στο ερώτημα αν οι νέοι θα τα πάνε το ίδιο ή καλύτερα από τους γονείς τους ήταν προφανής και καταφατική. 'Ομως, αυτό δεν ισχύει πλέον για τις πιο πρόσφατες γενιές, που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000, σύμφωνα με μια έκθεση του ΔΝΤ που υπογράφουν οι Era Dabla-Norris, Carlo Pizzinelli και Jay Rappaport.

Αν και τα νέα παιδιά είναι πιο μορφωμένα σε σχέση με τους γονείς τους, δεν βιώνουν την ίδια σταθερότητα στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φύση και οι μισθοί για διαφορετικές επιδεξιότητες και επίπεδο εκπαίδευσης αλλάζουν γρήγορα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, πολλές δουλειές που απαιτούσαν δεξιότητες στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες μειώθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σήμερα, αναφέρουν οι συγγραφείς, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι συγκεντρωμένες αφενός σε καλά αμειβόμενες δουλειές που απαιτούν εξειδίκευση και αφετέρου, σε χαμηλά αμειβόμενες δουλειές για ανειδίκευτους.

Με αφορμή τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο του 2019 λόγω διαρροών από κυβερνητικής πλευράς για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας, η στήλη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη θέση της πολύ πριν από τον Μάιο-Ιούνιο του 2020, που λήγει η τωρινή θητεία του κ. Στουρνάρα.

Τότε είχαν ακουσθεί τα ονόματα ενός καθηγητή Οικονομικών από την Ελλάδα, ενός άλλου από γνωστό πανεπιστήμιο της Αγγλίας και του κ. Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Στην πορεία προστέθηκε το όνομα ενός ακόμη Έλληνα καθηγητή Χρηματοοικονομικής από τις ΗΠΑ. Τόσο ο καθηγητής από το Λονδίνο όσο κι ο άλλος από τις ΗΠΑ είναι γνωστοί του κ. Μητσοτάκη.

Στο 1 δισ. ευρώ ή παραπάνω μπορεί να ανέβει η συνολική αποζημίωση της εταιρείας Αττικός 'Ηλιος, συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, απο την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση και δεν ανήκουν στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι ίδιοι επικαλούνται ως βάση των εκτιμήσεών τους την αναθεωρημένη σύμβαση του 2009 για το Grand Resort στο Λαγονήσι. Η αρχική σύμβαση εκμίσθωσης υπεγράφη το 1999 και τροποποιήθηκε το 2003 και το 2009.

Η Γερμανία είναι η χώρα της ευρωζώνης που εκτιμάται πως θα επηρεασθεί περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός οικονομικού σοκ στην Κίνα, σύμφωνα με τη UniCredit.

Μάλιστα, η Γερμανία είναι σχεδόν δύο φορές πιο εκτεθειμένη σ’ ένα οικονομικό κινεζικό σοκ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  H Γαλλία και η Ιταλία ακολουθούν.

Οι εκτιμήσεις της ιταλογερμανικής τράπεζας βασίζονται σε δύο παράγοντες. Στην έκθεση κάθε χώρας στη μείωση της ζήτησης για ξένα προϊόντα και υπηρεσίες από την Κίνα και στη δυνητική αναστάτωση που θα προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

v