Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η πρόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας μπορεί να ήταν καλή με την επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως η μεθόδευση μοιάζει να είναι άστοχη. Κι αυτό γιατί διάφοροι επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες, ώστε σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους να κατευθυνθεί σε εταιρεία/ες με άλλο/α ΑΦΜ, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν μόνο το 70% της ενίσχυσης που θα λάβουν.

«Απορώ πώς δεν σκέφθηκαν (στην κυβέρνηση) τι θα γίνει», ανέφερε άνθρωπος της αγοράς. «Μόνο επιστρεπτέα δεν θα είναι η προκαταβολή».

Στην έκθεση που απέστειλε στην Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τη φετινή οικονομική ύφεση μεταξύ 4,7% και 7,9%. Για να φθάσει σ’ αυτές τις προβλέψεις, το ΥΠΟΙΚ έλαβε υπόψη του το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 24 δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένων των κοινοτικών κονδυλίων, δανείων κ.λπ.

Χωρίς αυτά, η ύφεση θα έφθανε 10% και υψηλότερα.

Όμως, το πιθανότερο είναι πως αυτό το πακέτο θα αβγατίσει περισσότερο. Μόνο οι εποχικά και μη απασχολούμενοι στον τουριστικό και άλλους τομείς να ληφθούν υπόψη και η πιθανή υστέρηση εσόδων μετά τον Ιούνιο, ο συνολικός λογαριασμός για τον προϋπολογισμό ανεβαίνει.

Πολλοί δεν φαίνεται πως το παρατήρησαν. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, το δημόσιο δανειζόταν από την αγορά εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια και αντλώντας μικρότερα ποσά σε σύγκριση με τα έντοκα που έληγαν. Αυτή η τακτική εξηγεί γιατί το στοκ των εντόκων μειώθηκε λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ έναντι 12,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Όμως, οι αυξημένες δανειακές ανάγκες του δημοσίου εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υστέρηση των ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Οι δύσκολες εποχές επιτάσσουν προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αυτό θα πρέπει να σκέφθηκαν στην Ελβετία καθώς οι συγκλίνουσες πληροφορίες από Έλληνες που εργάζονται στον εκεί χρηματοοικονομικό τομέα θέλουν να υπάρχει μια σιωπηλή αποδοχή καταθέσεων από άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία, χωρίς να γίνεται ο ίδιος έλεγχος που γινόταν πριν από την πανδημία.

Οσο πλούσια κι αν είναι μια χώρα, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια όταν αντιμετωπίζει το φάσμα μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αναφέρουν.

Οι ίδιοι ερωτούν μήπως θα έπρεπε κι η Ελλάδα να κάνει κάτι το αντίστοιχο, για να βοηθήσει την οικονομία της.  Αυτό που έχουν στο νου τους περισσότερο είναι τα  20 δισ. ευρώ περίπου που είναι κρυμμένα σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, κήπους, στρώματα κ.λπ. 

Η Γερμανία ίσως δεν είναι τόσο δημοφιλής, όμως είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά καμία μεγάλη γερμανική τράπεζα δεν συμμετείχε στις εκδόσεις ομολόγων που έκανε η Ελληνική Δημοκρατία από το 2017 που επανέκαμψε στις αγορές μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που η Deutsche Bank έδινε συχνά το παρών.

Αυτό άλλαξε με την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου και την παρουσία της Commerzbank στην ομάδα των αναδόχων μαζί με τις Citi, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

v