Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μερικές φορές, κάποιες ειδήσεις περνούν σχεδόν απαρατήρητες, γιατί είναι αναμενόμενες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρύβουν «μυστικά».

Το ίδιο συνέβη με την είδηση που ήθελε το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενόψει της λήξης της θητείας του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα στις 26 Ιουνίου 2020, να αποφασίζει ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον επαναδιορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα περίμενε κάποιος πως η Fed και η ΕΚΤ θα είχαν τους μεγαλύτερους ισολογισμούς ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες διεθνώς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει την πρωτοκαθεδρία με 122% του ΑΕΠ και ακολουθούν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας με 114% και της Βρετανίας με 56%, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, του Federal Reserve και της BEA.

H ΕΚΤ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και έπονται η Fed και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας με 33%. 

Τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου εμφάνισαν σημαντική μεν πτώση, της τάξης του 30%-35% σε ετήσια βάση, αλλά σαφώς μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πολλοί έσπευσαν να το προμηθευθούν, για να επωφεληθούν από τις χαμηλές διεθνείς τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, ένα άλλο ειδικό τέλος, η εισφορά του «ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών» και ο ΦΠΑ. Μάλιστα ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει ΦΠΑ επί των φόρων.

Όλοι οι ρυθμιστές των τηλεπικοινωνιακών αγορών δεν είναι ίδιοι. Άλλοι είναι «soft» (μαλακοί) και άλλοι «σκληροί».

Στην Ελλάδα έχουμε αποδείξεις σε ποια από τις δύο κατηγορίες υπάγεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Όμως, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό μεταφράζεται σε πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και αρκετά χαμηλότερες τιμές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις δωρεές ιδιωτών προς το ΕΣΥ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δωρεές ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ, από συνολικά 865 φορείς.

Όμως, μια πληροφορία που τέθηκε υπόψη μας δημιουργεί προβληματισμό. Κι αυτό γιατί κάποια δώρα από εταιρείες, π.χ. τρόφιμα, που προορίζονταν για το προσωπικό της ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο, εμφανίζονται να μην έφθασαν ποτέ σ’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τους γιατρούς ίσως δεν έχει τόση σημασία αλλά για τις νοσηλεύτριες/νοσηλευτές που παίρνουν 800-1.000 ευρώ τον μήνα, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, δεν είναι το ίδιο. Αν μάλιστα αληθεύει ότι οι δωρεές διανεμήθηκαν σε άλλους στο νοσοκομείο, αυτό είναι πραγματικά απίστευτο.  

v