Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Όταν συζητείτο το κόστος των κρατικών εγγυήσεων που θα πλήρωναν οι τράπεζες για το senior tranche στις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων του σχεδίου Ηρακλής, οι τράπεζες παραπονούνταν γιατί το τίμημα ήταν υψηλό.

Το κόστος των εγγυήσεων ήταν συνάρτηση σε σημαντικό βαθμό με την πορεία των CDS (Credit Default Swaps).

Η υποχώρηση των ασφαλίστρων στα ελληνικά CDS μείωσε το κόστος των κρατικών εγγυήσεων και τα παράπονα σταμάτησαν.

'Ομως, η αύξηση του ελληνικού ρίσκου που έφερε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κοντά στο 4% τον περασμένο Μάρτιο πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) αύξησε επίσης το κόστος του CDS.

Ενα από τα βασικά «αγκάθια» της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας θα είναι τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί αυξήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. προηγουμένως, καθώς αρκετές εταιρείες ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες.

Τα περισσότερα λεφτά, κάπου 650 εκατ. ευρώ, αφορούν συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, κάπου 250 εκατ. τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, 200 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν οφειλές των ΟΤΑ κ.λπ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που πούλησε η Ελληνική Δημοκρατία πριν απο λίγες μέρες έχει υποχωρήσει κοντά στο 1,44%, στην επονομαζόμενη «γκρίζα» αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν ομόλογα αξίας 250 εκατ. ευρώ και μαζί με τα ομόλογα που πήραν οι εγχώριες ασφαλιστικές ανεβάζουν το ποσό αρκετά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Ενα μικρό ποσό, κάπου 60 εκατ. ευρώ, φέρεται να έλαβε το Κοινό Κεφάλαιο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η αξία των ομολόγων που πουλήθηκαν σε ελληνικές νομικές οντότητες υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ.

Με την πρώτη ομάδα στο κονσόρτσιουμ των αναδόχων του 10ετούς ομολόγου κατεβαίνει ο ΟΔΔΗΧ, για να χρησιμοποιήσουμε την ποδοσφαιρική διάλεκτο.

Η σημερινή έκδοση θεωρείται σχετικά εύκολη, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει οι συστηματικές αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, ύψους 5 δισ. ευρώ  περίπου, μέχρι στιγμής και της πρόσφατης αύξησης του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία κατά 600 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βάλει στην ίδια ομάδα τις JP Morgan και Goldman Sachs, που θεωρούνται οι πιο ισχυροί παίκτες στο γκρουπ των κύριων διαπραγματευτών (primary dealers).

Οι κρατικές δαπάνες είναι αυξημένες λόγω των προγραμμάτων στήριξης για τις ομάδες του πληθυσμού και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, ενώ τα έσοδα υστερούν. Η Ελλάδα ποντάρει στα κοινοτικά λεφτά αλλά, ως συνήθως, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς... αραμπά.

Ερωτηθείς ειδικά για τα λεφτά του προγράμματος SURE της Κομισιόν στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή "Καθαροί Λογαριασμοί" την Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπεύθυνος για την δημοσιονομική πολιτική, ανέφερε ότι τα περιμένει το δεύτερο μισό του Αυγούστου το νωρίτερο.

v