Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Θεόδωρος Πελαγίδης θα είναι ο νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διαδεχόμενος τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννη Μουρμούρα, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή. O κ. Πελαγίδης είναι επίσης non resident senior fellow στο Brookings Institute στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη πριν 2-3 μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο κ. Πελαγίδης θα προταθεί στο Γενικό Συμβούλιο της TτE από τον διοικητή. Το Γενικό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την εισήγηση και κατόπιν να πάει στη Βουλή.

Η οικονομική κρίση που σε μεγάλο βαθμό έχει προκαλέσει η πανδημία έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που αθετούν τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρεοκοπίες που έλαβαν χώρα το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 ξεπέρασαν εκείνες που είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

'Ολες οι εταιρείες ανήκαν στη μη επενδυτική κατηγορία και η μεγάλη πλειοψηφία είχε βαθμίδα αξιολόγησης από CCC έως C. Ελάχιστες είχαν αξιολογηθεί με ΒΒ-, δηλ. στην επενδυτική κατηγορία που κατατάσσεται η Ελλάδα.

Η εφαρμογή γα την επιστρεπτέα προκαταβολή 2 στις επιχειρήσεις έκλεισε στις 22 Ιουνίου. Χθες που άνοιξε, κάπου 4.339 από εκείνους που είχαν υποβάλει αίτηση διαπίστωσαν ότι δεν πήραν τίποτα, σε αντίθεση με 40.423 αιτήσεις που είχαν εγκριθεί.

Ενδιαφερόμενοι και λογιστές αναφέρουν ότι 4.339 αιτήσεις παραμένουν εκκρεμείς (προσωρινές), γιατί δεν γνώριζαν πως έπρεπε να επιστρέψουν στο μενού και να δηλώσουν ότι θέλουν να πάρουν τα λεφτά μετά τη συμπλήρωση των εσόδων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλαν και οριστικοποίησαν, βάζοντας και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους, στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και συγκεκριμένα του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ζαββού και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον βέλτιστο τρόπο μείωσης των προβληματικών δανείων.

Ο κ. Ζαββός προκρίνει το σχέδιο τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» ενώ η ΤτE εμφανίζεται υποστηρικτής μιας εθνικής bad bank που θα συγκεντρώσει τον μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων από τον τραπεζικό κλάδο. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια που συνδέονται με την πανδημία, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να μη θέλουν να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Προφανώς, γιατί δεν ξέρουν ούτε τον όγκο των προβληματικών δανείων που θα προκύψουν λόγω Covid-19, ούτε επιθυμούν να ενθαρρύνουν κάποιους δανειολήπτες να σταματήσουν τις πληρωμές.

Ως γνωστόν, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού των 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που συνδέονται με την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα. Ομως, η Αθήνα δεν έχει δει ακόμη το χρήμα καθώς η διαδικασία των εγκρίσεων από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την έγκριση.

Μοιάζει κάτι σαν "γερμανικό νούμερο" που λέμε στο στρατό που μας κάνουν κάποιες χώρες, π.χ. Ολλανδία, παρότι ανεπίσημα το αρνούνται.

v