Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το μπλογκ θα κάνει μια εξαίρεση σήμερα, λόγω της επικαιρότητας, και θα αναφερθεί σ' ένα θέμα που αφορά την Τουρκία.

Είναι γνωστό πως το Κατάρ είναι πιστός σύμμαχος της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.

Είναι η μοναδική χώρα που έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για πιστωτική γραμμή (swap line) τουρκικών λιρών έναντι ξένου νομίσματος, έστω κι αν δεν είναι το ευρώ ή το δολάριο, μέχρι στιγμής.

Το Κατάρ έχει πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολαρίων με την Τουρκία, επιτρέποντας στην τελευταία να υπερασπίζεται καλύτερα το νόμισμά της.

Πριν από καιρό, είχαμε αναφερθεί στα λεγόμενα Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τσεχία, που ήθελαν την εφορία να τηλεφωνεί στην εταιρεία για να κλείσουν ραντεβού, ώστε να τους επισκεφθούν για έλεγχο.

Όμως, η Τσεχία δεν είναι η μοναδική χώρα που κάνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια πρακτική εφαρμόζουν επίσης χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά μας.

Η Βουλγαρία είναι μία από αυτές. Η Ρουμανία είναι μια άλλη.

Σου τηλεφωνεί ο έφορος και σου ζητάει να κλείσετε ένα ραντεβού μέσα στις επόμενες 15 μέρες, που να σε βολεύει, για να περάσει για έλεγχο, ανέφερε Έλληνας επιχειρηματίας στη Βουλγαρία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) γνωστοποίησε χθες, μέσω της έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ότι επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός σχήματος συνολικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC) των ελληνικών τραπεζών.   

Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό ότι τον λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, η TτE τόνισε ότι ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα NPEs καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Ελληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελάχιστου ορίου του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τις αγορές οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αγορά δύο σύγχρονων γαλλικών φρεγατών, που μαζί με τον εξοπλισμό τους κοστίζουν 3,9 δισ. ευρώ, με την πρώτη παράδοση να τοποθετείται το 2023, αν όλα πάνε καλά.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι δύο φρεγάτες.

Όμως, κατά σύμπτωση, το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για τις δύο φρεγάτες συμπίπτει με το ύψος των αναδρομικών που θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους, αν η κυβέρνηση το θελήσει, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο δεν είναι καλά. Οι θεσμοί εκτιμούν πλέον ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος έναντι 3% που είναι η εκτίμηση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όμως, όλα δείχνουν  πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο απ’ αυτό που προβλέπουν οι θεσμοί αυτή την περίοδο. Κι αυτό γιατί το πρωτογενές έλλειμμα αβγατίζει καθώς οι δαπάνες εκτός τόκων αυξάνονται ενώ τα έσοδα υστερούν λόγω της ύφεσης. 

Πού θα καθίσει η μπίλια; 

Δύσκολο να πει κάποιος αυτή τη στιγμή, αλλά μάλλον θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν το πρωτογενές έλλειμμα δεν ξεπεράσει το 4,5% του ΑΕΠ.

v