Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αεροδιακομιδή του θετικού στην Covid-19 Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην Αθήνα έφερε στην επικαιρότητα την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει σε καραντίνα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας, τα σύνορα με την Αλβανία μπορεί να αποτελούν αδύναμο κρίκο.

Πληροφορίες  από τη γείτονα θέλουν την κατάσταση να είναι χαοτική, καθώς γίνονται λίγα τεστ για την Covid-19 και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης. Άτομα που ζουν στην Αλβανία εκτιμούν ότι οι θετικοί στον κορωνοϊό ανέρχονται κοντά στο 30%, αν και δεν έχουν επίσημα στοιχεία για να υποστηρίζουν την άποψή τους.

Πώς τα φέρνει η ζωή, καμιά φορά.

Η στήλη κλείνει σήμερα την τριλογία για τις αμερικανικές εκλογές, με την αναφορά σε μια συνάντηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 και είχε περάσει τότε σχεδόν απαρατήρητη.

Αναφερόμαστε στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και άλλες εκδηλώσεις του ΟΗΕ.

Η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν προηγήθηκε εκείνης που είχε προγραμματισθεί να έχει με τον πρόεδρο Τραμπ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μήνη του Λευκού Οίκου.

Ακόμη μια μέρα, η στήλη θα ξεφύγει από τα οικονομικά θέματα. Αυτή τη φορά θα αναφερθεί στις ψήφους των Ελληνοαμερικανών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ψήφισαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ελλάδα, πάνω από 43.000 νέοι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι από τη χώρα μας ψήφισαν τον πρόεδρο Τραμπ στις φετινές εκλογές, σε σύγκριση με το 2016. 

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν μερικές χιλιάδες που ψήφισαν το 2016 και ξαναψήφισαν φέτος, σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του κόμματος. Αν αληθεύει, ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Δημοκρατικών.

Λόγω επικαιρότητας, θα ξεφύγουμε λίγο από το οικονομικό πεδίο. Μια από τις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αυτή της Φλόριντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την πολιτεία που έχει λίγο λιγότερους εκλέκτορες από την Καλιφόρνια και τη Ν. Υόρκη το 2016. Η Φλόριντα έδωσε επίσης το χρίσμα στον George W. Bush έναντι του Al Gore το 2000, για κάπου 560 ψήφους διαφορά.

Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δίνει πολύ μικρό προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλά η διαφορά βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Κοινώς, η έκβαση της ψηφοφορίας είναι ανοικτή και αμφίρροπη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ διεξάγονται στις 3 Νοεμβρίου, όμως τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό. Αν πιστέψουμε τις στοιχηματικές αγορές, οι πιθανότητες εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είναι 63,5% σήμερα, έναντι 36% περίπου του Ντόναλντ Τραμπ. Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και στις κρίσιμες πολιτείες, όπου όμως η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη.

Όμως, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφανίζονται επίσης να ποντάρουν σε νίκη Μπάιντεν. Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από την 1η Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, άλλα νομίσματα, όπως το νοτιοκορέατικο γουάν, το μεξικανικό πέσο και το κινεζικό ρένμινμπι καταγράφουν αξιόλογα κέρδη το ίδιο διάστημα.

v