Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πολλοί Πολωνοί ήλθαν στη χώρα μας για να δουλέψουν, κυρίως στα επαγγέλματα της οικοδομής, τις προηγούμενες δεκαετίες. Το μπλογκ δεν γνωρίζει κάποιον που να συνεργάσθηκε μαζί τους και να μην έχει να λέει για την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους.

Όμως, τα χρόνια πέρασαν, η οικονομία της Πολωνίας πήρε τα πάνω της και τώρα πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πλέον, έχουμε Πολωνούς που έρχονται μαζικά για τουρισμό στην Ελλάδα και πολωνικές εταιρείες που έρχονται και παίρνουν μερίδιο αγοράς. Μια από τις τελευταίες είναι η Groupa Azoty, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων στην Ευρώπη.

Η πανδημία έχει πληγώσει  τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως και στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που τα κράτη στηρίζουν τις εταιρείες για να τις κρατήσουν ζωντανές. Από τη Lufthansa έως την Αir France-KLM.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι προχωρά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean, με συμμετοχή του κράτους και των ιδιωτών μετόχων της. Έχει ήδη αναφερθεί  ότι η κρατική στήριξη θα είναι 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό είναι το ποσό που θα μπει στην εταιρεία σ’ αυτή τη φάση. Όμως, το πραγματικό ύψος της επιδότησης είναι 60 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ, το κράτος θα λάβει δικαιώματα αίρεσης (warrants) που θα λήγουν σε 2 έτη. Το warrant θα είναι “in the money”, δηλ. η τιμή εξάσκησης αγοράς των μετοχών από το κράτος θα είναι χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Το κράτος θα εξασκήσει τα δικαιώματά του και θα βγάλει κέρδος, αν η τιμή της μετοχής της Aegean είναι τότε μεγαλύτερη από την τιμή εξάσκησης. Αν η τιμή της μετοχής τότε είναι χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης, το warrant δεν θα εξασκηθεί, γιατί δεν θα συμφέρει.

Αρκετές αναφορές έγιναν στον εγχώριο Τύπο για τις αναφορές του πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στο βιβλίο του “A promised land” στην Ελλάδα. Εκείνες που αφορούσαν την Ελλάδα και το τρόπο αντιμετώπισή της από τους ευρωπαίους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν επόμενο να τραβήξουν την προσοχή.

Όμως, δεν υπάρχει μια αναφορά που αποκάλυψε ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος σε συνομιλητή του.
Περι τίνος πρόκειται;

Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ επισκέφθηκε το Βερολίνο και είχε συζητήσεις με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Χρειάσθηκε να φθάσουμε στα μέσα Νοεμβρίου, για να λάβει η χώρα το μεγαλύτερο μέρος του δανείου από τον μηχανισμό SURE της ΕΕ για την ενίσχυση της απασχόλησης. Φυσικά, η Ελλάδα είχε την πολυτέλεια να μην περιμένει να δει πότε θα πάρει τα λεφτά του SURE, καθώς δαπανούσε ποσά από το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ (μέχρι πριν από λίγο καιρό). 

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετοί περίμεναν τα λεφτά το περασμένο καλοκαίρι, μετά έγινε Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και χρειάσθηκε να φθάσουμε στο Νοέμβριο για να βγει η ΕΕ στις αγορές και να δανεισθεί το ποσό. Το τελευταίο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, με εκδόσεις ομολόγων για 5 και 30 χρόνια.

Πίσω από κάθε αναβάθμιση ή υποβάθμιση κρύβεται συχνά και μια ιστορία.

Η Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που υποβάθμισαν την Ελλάδα το 2010.

Επρόκειτο για μια εξέλιξη που ακόμη πληρώνουμε, μαζί με τον τότε αναλυτή της που ήταν υπεύθυνος για την Ελλάδα και απολύθηκε.

Κι αυτό γιατί οι αναλυτές και τα στελέχη του ξένου οίκου δεν ξέχασαν ποτέ τι έγινε τότε.

Γι’ αυτό εξέπληξε περισσότερο η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s σε Baa3 από Β1 στις 6 Νοεμβρίου, παρότι απλά ευθυγραμμίσθηκε με την S&P.

v