Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες είναι μία από αυτές που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να θυμάται.

Πανδημία, θάνατοι, βαθιά οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη στην παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια.

Ομως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που έγιναν και διευκολύνουν τη ζωή κάποιων, αν και αγνοούνται.

Ενα από αυτά αφορά τις πληρωμές των φόρων με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από Έλληνες ή ξένους που διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό.

Οπως εξηγούν, αν επρόκειτο να πληρώσουν κάποιο φόρο στην Ελλάδα, π.χ. ΕΝΦΙΑ για ακίνητο, και δεν είχαν κάρτα από ελληνική τράπεζα, θα έπρεπε να βρουν κάποιον δικό τους για να τους διευκολύνει.

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει... 10 μέρες κοσκινίζει. Αυτό ήλθε στο νου μας όταν διαβάσαμε την είδηση, δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ότι ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής παρέτεινε την προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών, που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ.

Η νέα προθεσμία είναι η 31η Μαρτίου και ίσως δεν είναι η τελευταία. Η αρχική ήταν η 31η Μαρτίου του 2020, δηλ. μόνο ένα χρόνο πριν.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ επικαλέσθηκε τις ειδικές ρυθμίσεις λειτουργίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις «με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.»

Ως γνωστόν, η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι της DG Comp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Η Εθνική Tράπεζα θα το ήθελε επίσης, γιατί εξυπηρετεί τα σχέδια αναδιάρθρωσής της, που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κάτω από τα 5 δισ. ευρώ εντός του 2021.   

Είναι γνωστό ότι η Εθνική συζητά με τη CVC Capital Partners για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην ασφαλιστική θυγατρική της.

Όμως, πληροφορίες που η στήλη δεν έχει μπορέσει να διασταυρώσει περιπλέκουν την κατάσταση. Κι αυτό γιατί η Eθνική Tράπεζα φέρεται να έχει δεχθεί πρόταση για την πώληση της θυγατρικής της σε κινεζικό όμιλο, με αρκετά υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με εκείνο της CVC.

Αφού δεν το απαγορεύει ρητώς ο νόμος, τότε ισχύει. Αυτό σκέφθηκαν αρκετοί ξενοδόχοι, πριν η κυβέρνηση σπεύσει να κλείσει το «παραθυράκι» και άρχισαν να στέλνουν προσκλήσεις σε γνωστούς και δυνητικούς πελάτες, προσκαλώντας τους να κλείσουν δωμάτια και να περάσουν το ρεβεγιόν εκεί, όπως πληροφορείται το μπλογκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και γνωστά ξενοδοχεία που έστελναν προσκλήσεις για ρεβεγιόν. 

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον, όμως από μόνο του δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, το αποκαλούμενο επιχειρηματικό δαιμόνιο κάποιων Ελλήνων ξενοδόχων που σκέφτονται πώς θα βγάλουν λεφτά.
Δεύτερον, την τάση μερικών από αυτούς να εξαντλήσουν όρια του νόμου για να βγάλουν λεφτά.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα λεφτά πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά για τις υπηρεσίες υγείας; Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2018 μιλούν από μόνα τους. Κράτος και ιδιώτες πλήρωσαν περίπου 14,5 δισ. ευρώ συνολικά. Εξ αυτών, το κράτος κατέβαλε 8,5 δισ. ευρώ περίπου και ο ασφαλιστικός κλάδος κάπου 500 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα, δηλ. 5,5 δισ. ευρώ, πλήρωσαν οι ιδιώτες από την τσέπη τους.       

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και είναι ακόμη περισσότερο για έναν ακόμη λόγο. «Ο φτωχός Έλληνας πλήρωσε από την τσέπη του (το 2018) αναλογικά τα διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ», ανέφερε πρόσφατα ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επικεφαλής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

v