Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μέχρι τέλος Ιουνίου εκτιμάται πως θα περάσει ο νόμος που θα αναμορφώνει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατά τα πρότυπα άλλων οργανισμών του εξωτερικού.

Δεν θα είναι ανεξάρτητος οργανισμός αλλά θα είναι πιο αυτόνομος με νέα οργανωτική δομή, που θα περιλαμβάνει front office, back office, ανάλυση, επενδυτικές σχέσεις κ.λπ. 

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΔΔΗΧ συνεργάσθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που με τη σειρά του πιο παλιά είχε πάρει τα φώτα των Οργανισμών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι Έλληνες και οι αγορές έχουν κάτι κοινό. Τη βραχεία μνήμη. Όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας το 2017, αρκετοί αναρωτήθηκαν τι επίπτωση θα είχε στην πολιτική της ηγέτιδας δύναμης της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Κρίνοντας εκ των υστέρων, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η επίπτωση ήταν πολύ μεγάλη.

Η στάση της Γερμανίας και ειδικότερα του διαδόχου του στο υπουργείο  Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο μετριοπαθής και χωρίς εμπάθεια. Το θυμηθήκαμε καθώς ο Όλαφ Σολτς εξελέγη χθες  με ποσοστό 96,2% υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την έξοδο από τις πόλεις και ιδίως την Αθήνα προς τα χωριά για τον εορτασμό του Πάσχα.

Όπως λοιπόν πληροφορηθήκαμε, το ΓΕΕΘΑ έβγαλε διαταγή με την οποία επιτρεπόταν να δοθούν άδειες για συνένωση των οικογενειών ενόψει Πάσχα. Η απόφαση είχε λογική, γιατί πολλοί επαγγελματίες στρατιωτικοί και στρατεύσιμοι υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν τους δικούς τους. 

Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, το «παραθυράκι» αξιοποίησαν πολλοί άλλοι στρατιωτικοί που δεν εντάσσονται στην κατηγορία και πήραν άδεια από την υπηρεσία τους για να πάνε στα χωριά τους όπως μαθαίνουμε. 

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα στην Ινδία όπου καταγράφεται ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων και δεν προλαβαίνουν να θάβουν τους νεκρούς.

Ομως, έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης ελληνικά πλοία που πήγαν σε λιμάνια της Ινδίας καθώς μέλη των πληρωμάτων τους προσβλήθηκαν από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν πλοιοκτήτες.

Αν και τα πληρώματα δεν κατεβαίνουν στα λιμάνια, υπάρχουν κρούσματα-ορισμένα είναι σοβαρά- γιατί οι Ινδικές αρχές στέλνουν άτομα στα πλοία για να τα ελέγξουν με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό, τονίζουν.

Θέμα χρόνου είναι η αποστολή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για τη δημοσιονομική στρατηγική της περιόδου 2021-2024 στις Βρυξέλλες. Η περίοδος συμπεριλαμβάνει τον χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από τους δανειστές και το 2024, που λογικά θα μπει σε πιο ελαστικό καθεστώς.

Ως γνωστόν, η χώρα δεν υποχρεούται να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου. Ομως, το 2023 και το 2024 αλλάζουν τα πράγματα. Για το 2023, η υποχρέωση ικανοποίησης του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ θεωρητικά ισχύει, αν και η Ελλάδα ελπίζει βάσιμα σε κάτι αρκετά χαμηλότερο. Για το 2024, με βάση τη σημερινή φόρμουλα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει κοντά στο 2,3%-2,5% του ΑΕΠ.

v