Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η περίοδος της πανδημίας μπορεί να ήταν άσχημη για αρκετούς εργαζόμενους, ιδίως εκείνους της παράτυπης οικονομίας, όμως αποδείχθηκε πολύ καλή για κάποιους άλλους.

Πολλοί επενδυτές αβγάτισαν τα λεφτά τους, επωφελούμενοι από τη διοχέτευση τεράστιας ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και  δευτερευόντως τις μεγάλες κρατικές δαπάνες σε συνδυασμό με τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη. 

Τα επιθετική αμοιβαία κεφάλαια, γνωστά ως Hedge Funds, ήταν από τους πλέον ωφελημένους και οι διαχειριστές τους θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους καθώς το 20% των κερδών πάνω από ένα κατώτατο όριο και το 2% επί των κεφαλαίων υπό διαχείριση καταλήγουν σ’ αυτούς.

Με εσωτερικές μεταγραφές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, π.χ. σερβιτόροι, καμαριέρες κ.τλ., ιδιοκτήτες καταλυμάτων και άλλοι στον τουριστικό κλάδο στις Κυκλάδες.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί νέοι που δούλευαν εκεί τα προηγούμενα χρόνια άλλαξαν δουλειές, προτιμώντας άλλες όπως τα σουπερμάρκετ και τα delivery, που τους πρόσφεραν απασχόληση όλο τον χρόνο.

Άλλοι εγκατέλειψαν γιατί βρήκαν τα 534 ευρώ του επιδόματος για αναστολή εργασίας πιο εύκολα και βολικά όπως λένε στην πιάτσα και κάποιοι ξένοι που έρχονταν εδώ για διακοπές και δούλευαν, πήγαν πίσω στις χώρες τους λόγω πανδημίας.

H πώληση της Chipita στην αμερικανική Mondelez αντί τιμήματος 2 δισ. δολαρίων ήταν επόμενο να συνδεθεί με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το ντιλ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Olayan Group, που κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η μη αποδοχή της προηγούμενης πρότασης της Mondelez το 2018 αποδείχθηκε σωστή, καθώς η προσφορά ανέβηκε αρκετά, για να πείσει το σαουδαραβικό γκρουπ να την αποδεχθεί. Ακόμη κι αν ήθελε το τίμημα να είναι κάπως μεγαλύτερο. 

Το Καστελλόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων στη Ν.Α. Μεσόγειο και είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η μικρή μας χώρα έχει ακόμη την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Αρκετές φορές ακούμε κατηγορίες να εκτοξεύονται εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, επειδή δεν προσλαμβάνουν Ελληνες στα καράβια τους. Από τη δική τους πλευρά, οι πλοιοκτήτες τονίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έλλειμμα Ελλήνων ναυτικών.

Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως. Σε αντίθεση με την άσχημη εικόνα που έχουν στην Ελλάδα, οι ξένοι σέβονται και αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την ποιότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, που τα καταφέρνουν χωρίς να έχουν τη στήριξη του ελληνικού κράτους, σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές τους από Γερμανία, Δανία κ.λπ.

Όμως, αρκετοί από τους Έλληνες εφοπλιστές πιστεύουν ότι οι μέρες της πρωτοκαθεδρίας τους είναι μετρημένες. Είναι θέμα χρόνου, όπως λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, η Κίνα να αναλάβει τα ηνία στην ποντοπόρο ναυτιλία. Είναι κάτι που το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και χρόνια με κάθε μέσο, αλλά ακόμη δεν το έχει καταφέρει.

v