Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Εθνικής που θα διαδεχθεί τον κ. Μηχαηλίδη θα ψηφίσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της τράπεζας, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.

Υποψήφιοι είναι ο καθηγητής Πικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν μέλος του ΔΣ της Εθνικής κ. Γκίκας Χαρδούβελης και το πρώην στέλεχος του private banking της EFG κ. Αντρος Κυριαζής

Όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι το μεγάλο φαβορί, έχοντας τη στήριξη του βασικού μετόχου, δηλ. του ΤΧΣ, και την άτυπη της ΤτE και του πρωθυπουργού.  

Για τους περισσότερους, δεν τα μαθαίνουμε γιατί συνήθως έρχονται με γιοτ στα ελληνικά νησιά και φεύγουν χωρίς να τους πάρει κάποιος χαμπάρι. Δεν αναφερόμαστε σε διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.λπ., που είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι ή πλούσιους Αραβες, Ρώσους κ.λπ., αλλά γνωστά άτομα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού χώρου, π.χ. τραπεζίτες, fund managers.

Στο παρελθόν, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της Morgan Stanely, Goldman Sachs κ.λπ. έχουν έλθει ιδιωτικά στα ελληνικά νησιά. Μερικοί μάλιστα ξεκίνησαν όταν ήταν νεαροί και τους έγινε συνήθειο, όπως μας είπε ένας εξ αυτών πριν από μερικά χρόνια.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αβγατίζουν από τα λεφτά της πανδημίας που μοίρασε η κυβέρνηση και τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε τέτοιο βαθμό, που τείνει να γίνει πρόβλημα για τις τράπεζες.

Οι τελευταίες παραμένουν φειδωλές στις δανειοδοτήσεις τους, αν και λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η ζήτηση από φερέγγυους πελάτες είναι αδύναμη, σύμφωνα με τους ίδιους. Γι' αυτό προτιμούν τις κρατικές εγγυήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι, καλοί πελάτες χρηματοδοτούνται κανονικά και απαιτούν καλύτερους όρους.

Οι τράπεζες μπορεί να εμφανίζουν αναιμικά κέρδη καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τραπεζίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τα επόμενα χρόνια, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς.

Θέλουν λοιπόν να επωφεληθούν και γι' αυτό πιέζουν να δοθεί έγκριση για να μπορούν οι τράπεζες να βγάζουν stock options για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, μετά από μια δεκαετία κρίσης. 

Με βάση τον υφιστάμενο νόμο του ΤΧΣ, τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, μέχρι και του βαθμού των γενικών διευθυντών, δεν μπορούν να λάβουν stock options. Ομως, αυτό θα αλλάξει με το νέο νόμο και σπεύδουν να λάβουν έγκριση.

Οι φήμες στην αγορά δίνουν και παίρνουν εδώ και μέρες ότι η Mohegan θέλει να μειώσει την έκθεσή της ή/και να αποχωρήσει από το πρότζεκτ με το καζίνο στο Ελληνικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα πράγματα δεν προχωρούν.

Ένα από αυτά είναι ένα είδος προπώλησης κάποιων από τις πολυτελείς κατοικίες που είναι να χτισθούν στο Ελληνικό. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων από το εξωτερικό ανέφεραν στη στήλη ότι έχουν γίνει τέτοια ντιλ και έχουν δοθεί προκαταβολές.  

Όσον αφορά τις τιμές των κατοικιών, ένας από αυτούς ανέφερε πως δεν είναι φθηνές για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς καθώς κυμαίνονται πάνω από 5.000 ευρώ τ.μ.

v