Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Σήμερα κλείνουν τα βιβλία και όλα δείχνουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ θα στεφθεί με επιτυχία. Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη ΔEΗ αφού ενισχύεται κεφαλαιακά, αλλά δεν βλέπουν όλοι στην αγορά με το ίδιο μάτι την πορεία της μετοχής της το επόμενο διάστημα.

Μια άποψη θέλει τη ΔEΗ να είναι ακριβά αποτιμημένη γι' αυτό που είναι. Σύμφωνα μ' αυτή την άποψη, η ΔEΗ παραμένει μια επιχείρηση που ελέγχεται από το κράτος, αφού το τελευταίο διατηρεί το 34% και συνεχίζει να διορίζει τη διοίκησή της και επομένως δεν μπορεί να ξεφύγει από την πολιτική επιρροή, π.χ. ρουσφέτια κ.λπ.

Οι αγορές έφεραν δύο μήνες νωρίτερα, δηλ. τον Οκτώβριο του 2022, την προεξόφληση της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά τις απαντήσεις της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού την προηγούμενη Πέμπτη και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν πάρει την ανηφόρα.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έγινε η πρώτη που αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,25 μονάδες τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε εκείνες με τα 10 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα, ενώ προειδοποίησε ότι περισσότερες αυξήσεις έρχονται. Είχαν προηγηθεί Νότιος Κορέα και Βραζιλία.

Στα μέσα του 2022 ολοκληρώνονται τα μέτρα ανακούφισης για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα λαμβάνει δύο φορές τον χρόνο τη συμφωνημένη δόση από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επονομαζόμενοι θεσμοί θα βγάλουν θετική έκθεση.  

Όμως, μια ματιά στις δόσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δείχνει πως μία των 640 εκατ. ευρώ περίπου «λείπει». Πρόκειται για μία από τις τρεις δόσεις του 2019. Αυτό προέκυψε γιατί η πρώτη αξιολόγηση μετά την έξοδο από το 3ο μνημόνιο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση είχε καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να πέσουν τρεις δόσεις μέσα στο 2019.

Στην επικαιρότητα για αρνητικούς λόγους βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Cardlink, ο μεγαλύτερος πάροχος πληρωμών στη χώρα μας, που σχετικά πρόσφατα πουλήθηκε στη Wordline. 

Κι αυτό γιατί αρκετός κόσμος που έκανε αγορές με δόσεις με τη χρήση πιστωτικών καρτών από εμπορικά καταστήματα που είχαν μηχανάκι της Cardlink είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είτε να χρεώνονται το συνολικό ποσό πάραυτα και επιπλέον να πέφτει το ποσό της 1ης δόσης μετά από λίγες ημέρες, είτε να χρεώνονται το συνολικό ποσό, παρότι η συναλλαγή είχε ακυρωθεί κ.λπ.

Η οικονομική δραστηριότητα επλήγη την προηγούμενη χρονιά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών σε ύφεση. Ομως, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις όπως αναφέρει το ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα, 23 από τις 60 χώρες γνώρισαν αυξήσεις πάνω από 5%.

Πρωταθλητές στις αυξήσεις τιμών κατά σειρά ήταν το Λουξεμβούργο, η Τουρκία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς καθώς ξεπέρασαν το 10%, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται φέτος. Φυσικά, κάθε χώρα έχει τους λόγους της, π.χ. στην Τουρκία ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί πολλούς στην αγορά κατοικιών για προστασία της αγοραστικής δύναμής τους.

v