Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Την πεποίθησή του ότι  η εξαγορά του ομίλου της Chipita από τον αμερικανικό όμιλο της Mondelez International, που είχε γνωστοποιηθεί τον Μάιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, εξέφρασε άτομο που είναι κοντά στη συναλλαγή. Θυμίζουμε ότι το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές. 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται επίσης οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ομίλου της Viva Wallet στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των διεργασιών.  

Λίγο πιο κάτω από τα 350 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου από την υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο, η επίπτωση στο πρωτογενές έλλειμμα θα περιορισθεί, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ για φέτος.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έκτακτη καταβολή μισού μισθού στους ενεργούς υγειονομικούς, περίπου 900 ευρώ, που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, την καταβολή 250 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Τον θυμάστε τον Ολι Ρεν; Τον Φινλανδό πρώην Ευρωπαίο επίτροπο που μας είχε ευχηθεί «κουράγιο» κατά τη διάρκεια του 1ου μνημονίου προς τα τέλη του 2010; 

O Ολι Ρεν είχε γίνει μάλιστα σύνθημα «Δεν θα μας τα πάρεις τα Καγιέν, Ολι Ρεν, Ολι Ρεν», χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι πρωτοακούσθηκε στη Μύκονο το Σαββατοκύριακο του Μαΐου του 2010, που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μνημονιακά μέτρα.  

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όμως ο κ. Ρεν συνέχισε να παίζει ρόλο στα δημόσια πράγματα στην πατρίδα του. Σήμερα είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και στη λήψη των αποφάσεων. 

‘Ολοι στην ευρωζώνη περιμένουν τη Γερμανία να αποκτήσει κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις για δυνητικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί αν η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θα ισχύει, δεν μπορεί να λάβει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για όλους από το 2023.

Ομως, μιλώντας με κοινοτικούς αξιωματούχους που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι πως ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, πιθανόν τον Δεκέμβριο, μάλλον δεν αρκεί.

Η Πορτογαλία μπήκε σε μνημόνιο αργότερα από την Ελλάδα, αλλά βγήκε πολύ νωρίτερα, τον Μάιο του 2014.

Από το 2015 μέχρι πρόσφατα, τη χώρα κυβερνούσε ένας συνασπισμός των σοσιαλιστών με άλλα αριστερά κόμματα.

Όμως, η Πορτογαλία πάει σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 καταψηφίστηκε από κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, που κατηγόρησαν τους σοσιαλιστές ότι ευνοούν τις επιχειρήσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον η χώρα της Ιβηρικής. Εμείς θα σταθούμε σ’ αυτά που έλεγε μικρομεσαίος επιχειρηματίας από τον κλάδο της εστίασης, εξηγώντας γιατί εκεί δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας σε συνάρτηση με τους μισθούς και τις κρατήσεις.

v