Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μήπως τελικά πληρώνουν οι εγχώριοι καταναλωτές πιο φουσκωμένους λογαριασμούς από αυτούς που θα έπρεπε, επειδή κάποιοι κερδοσκοπούν;

Οι προμηθευτές απαντούν αρνητικά, όμως μεγάλοι καταναλωτές, κόμματα και άλλοι απαντούν καταφατικά.

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε αν τον απασχολεί και αν σκέφτεται να κάνει κάτι γι' αυτό σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Αφού ανέφερε πως αυτές είναι θέσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι αν υπήρχαν υπερκέρδη από κερδοσκοπία στην ενέργεια, θα έπρεπε να απεικονίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Η χιονοθύελλα πριν από λίγο καιρό και τα προβλήματα που δημιούργησε, καθώς πολλοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί πολλές ώρες και κάποιοι επί μέρες, έκαναν πολλούς να καταφύγουν στη λύση των γεννητριών που δουλεύουν με καύσιμο.

Αρκετοί θυμόντουσαν επίσης την περσινή δυσάρεστη εμπειρία με τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, αλλά και τις έκτακτες διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν ακόμη κι όταν ο καιρός είναι καλός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οικιακές συσκευές κ.λπ.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτά τα γεγονότα αύξησαν τη ζήτηση για γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, για κάποια μοντέλα παρατηρείται έλλειψη, με τις αγορές να παραδίδονται μετά από μήνα ή δίμηνο.

 

   

Τη δεκαετία του 1970, ένας Αμερικανός οικονομολόγος, ο Arthur Okun, κατασκεύασε ένα Δείκτη που να αντικατοπτρίζει πώς τα πάει ο μέσος πολίτης με τα οικονομικά του. Ο «Δείκτης Δυστυχίας», όπως ονομάστηκε, ήταν απλός στη σύλληψή του καθότι προέκυπτε από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και του εποχικά προσαρμοσμένου ποσοστού ανεργίας.

Ήταν δημοφιλής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά αργότερα μπήκε στο περιθώριο καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά και η απειλή του αποπληθωρισμού έκανε την εμφάνισή του.

Ως γνωστόν, η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, με κυριότερο τον υψηλό πληθωρισμό που τροφοδοτείται από τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει η οικονομία της γείτονος παρά το γεγονός ότι η παραγωγική μηχανή της δουλεύει στο φουλ και εξάγει.

Όμως, στέλεχος του τουρκικού ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε πρόσφατα σε συνομιλητή ένα από τα πράγματα που τους φοβίζουν. Το νέο iPhone είναι η απάντηση.

Η Τουρκία έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. κόσμο και αρκετοί από αυτούς έχουν ή θέλουν να έχουν το έξυπνο τηλέφωνο της Apple.  Όταν λοιπόν βγάζει ένα νέο μοντέλο γίνεται ανάρπαστο και προφανώς μιλάμε για πολλές συσκευές που πρέπει να εισαχθούν.

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Jamie Dimon στην Ελλάδα με την ιδιότητα του CEO της αμερικανικής τράπεζας  JP Morgan για την απόκτηση του 49% της Viva, άρχισαν να διακινούνται σενάρια και για άλλες επενδύσεις.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Καθημερινή, ο κ. Dimon αναφέρθηκε όντως στη δημιουργία ενός κόμβου για έρευνα και τεχνολογία.

Όμως, τα σενάρια αφορούσαν επίσης πιθανή εξαγορά πακέτου μετοχών σε ελληνική συστημική τράπεζα. Η πρόθεση του ΤΧΣ να διαθέσει τέτοια πακέτα μετοχών στην αγορά έκανε το σενάριο πιο πιστευτό.

v