Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ποιος θα το περίμενε. Με πολλά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα να κλείνουν και ολοένα και περισσότερες χώρες να στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στο φυσικό αέριο, η παραγωγή και η κατανάλωση άνθρακα θα έπρεπε να πνέει τα λοίσθια.

Όμως, αυτό δεν είναι η βασική πρόβλεψη του US Energy Information Administration. H συνολική παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα αυξηθεί φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, μετά τη βουτιά του 2020. 

Επιπλέον, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα εκτιμάται ότι θα είναι σταθερή ή θα υποχωρήσει ελαφρώς έως το 2030, αλλά θα αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου από εκεί και πέρα.

Διάφορα πρακτικά θέματα έχουν προκύψει με τους εμβολιασμούς, που δεν είναι ευρέως γνωστά. Ένα από αυτά περιγράφεται πιο κάτω από τον γονέα ενός κοριτσιού που έκλεισε τα 18 και έχει κάνει το τρίτο εμβόλιο αλλά δεν μπορεί να το αποδείξει και να βγάλει νέο πιστοποιητικό.

Εκτός κι αν πάει στην Εφορία για να βγάλει κωδικούς taxisnet ή να κλείσει ραντεβού μέσω ΚΕΠ, όπως αναφέρει ο πατέρας της. Νομίζουμε ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να βρουν μια λύση γι’ αυτά τα παιδιά.

Η τοποθέτηση του πατέρα της A.K. ακολουθεί:

Να πληρώσουν 150 ευρώ για rapid μοριακό test (pcr) ζητάνε ιδιωτικά νοσοκομεία από ασθενείς για να βγουν τα αποτελέσματά τους σε μία με μιάμιση ώρα, ώστε να εισαχθούν άμεσα (αν είναι αρνητικά), εκμεταλλευόμενα την απουσία της πολιτείας.

Τα νοσοκομεία ζητάνε το ίδιο από τον/τη συνοδό τους, αν θέλει να είναι μαζί με τον ασθενή και να μην περιμένει τα αποτελέσματα 24-36 ώρες αργότερα. Δηλ. 300 ευρώ για δύο άτομα.  Την ίδια στιγμή, τα ίδια νοσοκομεία, κλινικές, δεν χρεώνουν πάνω από 60 ευρώ το κανονικό μοριακό τεστ, λόγω της ανώτατης τιμής που έχει επιβάλει το κράτος. 

Κάποιες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έλαβαν γενναιόδωρη κρατική επιχορήγηση κατά την διάρκεια της πανδημίας, εμφανίζονται να καθυστερούν επί πολλές εβδομάδες τις επιστροφές χρημάτων στους πελάτες τους.

«Από 15 Δεκεμβρίου καθυστερεί η αεροπορική εταιρεία (αναφέρει το όνομα) το ποσό των 627 ευρώ που υποτίθεται θα επέστρεφε σε 3-4 εβδομάδες. Blame and shame ισχύει μόνο για τράπεζες;» ρωτά συνταξιούχος και υψηλόβαθμο στέλεχος στον τραπεζικό κλάδο πιο παλιά.

Η αλήθεια είναι πως είχε πάρει την ίδια εταιρεία κάπου 6 εβδομάδες το περασμένο Φθινόπωρο για να μας επιστρέψει ένα ποσό κοντά στα 350 ευρώ. Κατανοούμε λοιπόν την αγανάκτηση του πελάτη της.

Το ακούγαμε πιο παλιά για την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι θα εφαρμοζόταν πρώτα στην Κύπρο, τονίζει στέλεχος της αγοράς ακινήτων στη Μεγαλόνησο.

Κι όμως, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, δηλ. οι δυο συστημικές τράπεζες, χρεώνουν τους λογαριασμούς καταθέσεων από φέτος, τονίζει.

Η χρέωση είναι ανάλογα με το είδος του λογαριασμού, ξεκινώντας από τον βασικό λογαριασμό καταθέσεων.

Ομολογουμένως, είναι μια νέα εξέλιξη που προφανώς δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις τράπεζες στην Ελλάδα. Οι τελευταίες προβληματίζονται επίσης και αναζητούν λύσεις. Όμως, η ιδέα για κάποιας μορφής χρέωση δεν έχει βρει (ακόμη) πρόσφορο έδαφος.

v