Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Για να έχει μια μεγάλη χώρα γεωπολιτικές φιλοδοξίες, θα πρέπει να έχει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και μια αξιόλογη εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία που χρηματοδοτούνται από μια ισχυρή οικονομία.

Η Τουρκία του Ερντογάν πάτησε πάνω στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 20ετίας, για να αναπτύξει την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία της και να χρηματοδοτήσει τα γεωπολιτικά σχέδιά της. 

Η Ρωσία μπόρεσε να αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων και δευτερευόντως μετάλλων και γεωργικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που υποχρεώνει τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να καταγράφουν τα αποθέματα σιτηρών, ελαίων και λιπασμάτων στην εγχώρια αγορά.

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο των λιπασμάτων δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα το μεσημέρι και αν κρίνει κάποιος από τις τοποθετήσεις στελεχών τους είχαν πολλές ερωτήσεις, π.χ. η καταγραφή θα γίνεται καθημερινά για ένα χρονικό διάστημα, μια φορά τον μήνα, ποιους κωδικούς προϊόντων θα αφορά κ.τλ.

Ομως, δεν είναι μόνο οι ερωτήσεις. Μερικοί απορούσαν με το μέτρο της καταγραφής καθώς δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη χρησιμότητά του στον κλάδο τους. "Σε λίγο τελειώνει η περίοδος (των πωλήσεων). Αντε να υπάρξει μια κάποια ζήτηση (για λιπάσματα) τον Ιούνιο. Μετά πάμε για Οκτώβριο. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται η καταγραφή των αποθεμάτων τώρα. Το μόνο που θα μπορούσα να σκεφθώ είναι η αισχροκέρδεια. Δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση επάρκειας όπως γράφεται," ανέφερε ο επικεφαλής μιας εταιρείας.

Αν και ο χρονικός διαχωρισμός δεν είναι ξεκάθαρος, οι δημογράφοι και ερευνητές χαρακτηρίζουν όσους έχουν γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2010 ως γενιά Ζ. Είναι η γενιά που διαδέχεται τη γενιά Υ, περισσότερο γνωστή ως Millennials.

Από έρευνες προκύπτει πως η συγκεκριμένη γενιά έχει διάφορα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από τις προηγούμενες και εκπλήσσουν.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη μελέτη της BofA Securities Inc., είναι πως τα περισσότερα μέλη της δεν αισθάνονται την ανάγκη να έχουν αυτοκίνητο ή να μάθουν να οδηγούν. Ακόμη και σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, που είναι ερωτευμένες με το αυτοκίνητο.

Μιλώντας με ανθρώπους της παραγωγής, μαθαίνεις πράγματα που συνήθως διαφεύγουν της προσοχής σου ή δεν τους δίνεις την πρέπουσα σημασία.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Ανάμεσά τους (καμία έκπληξη) και οι αγρότες. Ανάμεσα στα μέτρα ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Όμως, αυτοί που θα ωφεληθούν από το μέτρο είναι εκείνοι που δεν κόβουν τιμολόγιο όταν πουλάνε τα αγροτικά προϊόντα τους, δηλ. οι φοροφυγάδες, όπως εξήγησε άτομο που γνωρίζει το θέμα, γελώντας.

Οι πρωτοφανείς κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει να «δαγκώνουν» και θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο όσο περνάει ο χρόνος και δεν αίρονται, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ήταν εκείνη που έδωσε την ευλογία για το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η απόφαση επηρεάζει το 40% περίπου από τα συνολικά 630 δισ. δολάρια της Ρωσίας και περιορίζει αισθητά τις δυνατότητες της χώρας να χρηματοδοτεί τις εισαγωγές της.

v