Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του 2ετούς ομολόγου, προκαλώντας προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό γιατί η αντεστραμμένη καμπύλη επιτοκίων (inverted yield curve) θεωρείται αξιόπιστος προπομπός μιας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες.

Μερικοί ισχυρίσθηκαν ότι λίγες μέρες δεν αρκούν και θα πρέπει η απόδοση του 2ετούς να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 10ετούς για πολύ περισσότερο χρόνο. Αλλοι ανέφεραν ότι είναι πιο σωστή η μέτρηση όταν συγκρίνεται το 3μηνο επιτόκιο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Moody's εναντίον ΕΚΤ σημειώσατε 1.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει να δέχεται ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα για τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP). H EKT σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Η έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως το θέμα της εφοδιαστικής ασφάλειας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια έχει προβληματίσει όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν έχει επισήμως κάποια αποθήκη, αν και οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοιες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το μακρινό 1999, ο Άκτωρ είχε προτείνει στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας να γίνει το άδειο υποθαλάσσιο κοίτασμα της Καβάλας αποθήκη φυσικού αερίου όπως θυμούνται εμπλεκόμενοι.

Η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στη μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει τεθεί από πολλές πλευρές. 

Όμως, έχει κόστος για τον ήδη ελλειμματικό κρατικό κορβανά ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του με βάση την ελληνική εμπειρία. Κυρίως το δεύτερο. Γιατί να μειωθεί ο ΦΠΑ, αν είναι να καταλήξει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στις τσέπες των ολίγων;

Έχουμε ήδη πρόσφατα παραδείγματα. Πόσο μειώθηκε ο καφές και άλλα αγαθά στην εστίαση από τη μετάταξη στον συντελεστή 13% από 24%;  

Πριν ανακοινωθεί η τελευταία εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ επρόκειτο να υποχωρήσει κοντά στο 198% από 206% περίπου το 2020.

Όμως, τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ οδήγησαν τον λόγο στο 192% περίπου πέρυσι. Ακόμη κι έτσι απέχει αρκετά από το 180,5% του 2019, αλλά πρόκειται για μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει φέτος. Οι αβεβαιότητες πολλές, με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία από τις υψηλές διεθνείς τιμές των καυσίμων και αρκετών εμπορευμάτων και μετάλλων και τη στήριξη προς εταιρείες και άτομα.

v